Siirry suoraan sisältöön

Musiikkijuhlat käyntiin komeasti

Lemin Musiikkijuhlien avajaiskonserttiin – Tosca-oopperaan – lippukassa joutui torsta-iltana myymään eioota. Ne runsaat 200 kuulijaa, jotka kirkkoon koronasäännöin mahtuivat ja olivat lippunsa ajoissa hankkineet, saivat komeaa kuultavaa.

Esiintyjät saivat tehdä loppukumarruksen toisensa jälkeen, kun suosionosoitukset eivät olleet loppua ollenkaan.

Oopperaa ei Lemin kirkossa ole aiemmin kuultu. Kaikkia oopperan mittoja ei esitys nytkään voinut täyttää johtuen kirkosta tilana ja koronatoimien asettamista rajoituksista. Orkesteri korvattiin uruilla ja pianolla, kuoron, joka ei täysimittaisena voinut harjoitellakaan, korvasi kuuden laujajan kokoonpano.

Pienikin kuoro kuulosti kirkossa komealta, orkesteria jäi enemmän ajoittain kaipaamaan.

Esitystila asetti rajoha dramatisoinnille ja tietenkin myös sille, mitä yleisö näki. Mutta harvoin pääsee laulaja niin esille, kuin Erik Rousi Scarpian roolissaan: komentamaan poliisijoukkojaan ja kuolemaan saarnastuolissa.

Scarpian (Erik Rousi) elämä päättyi Toscan (Evgenia Dushina) puukotukseen.

Laulun voima Lemin kirkossa tuli jälleen todistettua. Yleisö piti kuulemastaan, vaikka ei olisi italiankielistä librettoa ymmärtänytkään, eikä edes Jaana Sinkon mainiota leminmurteista käännöstä. Evgenia Dushina loisti roolissaan, ja komeasti lauloivat miehetkin: Joska Lehtinen, Erik Rousi, Markus Suihkonen, Matti Turunen, Kalle Virtanen ja Akseli Vanamo. Marika Höltän heleää ääntä kuultiin myös, vaikkei häntä näyttämöllä nähty.

Kuorossa lauloivat Veera Kuusirati, Amanda Sandström, Essi Lind, Niilo Erkkilä, Ilmari Leisma ja Veikko Vallinoja.

Orkesteria korvaavan ison urakan tekivät Kirill Kozlovski pianolla ja William Häggblom uruilla. Kaiken yhteen oli vetänyt ja ohjaksia piteli kapellimestari Tatu Erkkilä.

Hyvä sääkin suosi taas Lemin juhlia, joten hyvää viikonloppua voidaan odottaa.

KAIJA LANKIA

Pilvet väistyivät, kun Lemin musiikkijuhlat käynnistyivät.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *