Siirry suoraan sisältöön

Esko Muukka 27.6.1931-27.6.2021

Maanviljelijä Esko Kalevi Muukka kuoli 27.6.2021 Lemin Vanamokodissa 90-vuotipäivänään.

Esko Muukka 27.6.1931-27.6.2021

Esko, kymmenpäisen sisarussarjan vanhin, isännöi sukunsa omistuksessa vuodesta 1906 ollutta Lemin Olkkosen kylällä sijaitsevaa Pajamäen tilaa sen neljäntenä isäntänä yhdessä veljensä Pertin kanssa. Pertti-veljen kuoltua 2016 Esko jatkoi talonpitoa, kunnes terveys alkoi reistailla.

Kunnan ja seurakunnan asiat kiinnostivat Eskoa. Kunnalliset luottamustoimet alkoivat raittiuslautakunnan jäsenyydellä vuonna 1959. Lemin kunnanvaltuustoon hän tuli valituksi 1964. Jatkoa seurasi nopeassa tahdissa ja paljon. Eskon luottamustoimirekisteristä tuli pitkä ja monipuolinen. Kunnanvaltuutettuna Esko toimi vuoden 1976 loppuun. Kunnanhallituksessa hän oli vuodesta 1969 vuoden 1986 loppuun, josta ajasta ison osan varapuheenjohtajana ja puheenjohtajana.

Eskon aikana kunnallishallinto Lemilläkin monipuolistui ja mutkistu: maanhankintoja, kaavoitusta, kunnallistekniikan, vanhainkodin ja palveluasuntojen rakentamista, terveydenhuollon ja koululaitoksen uudistamista. Ensimmäinen kunnanjohtaja valittiin 1974 ja muutakin henkilöstöä piti palkata tehtävien lisääntyessä. Lemin kunta oli päättänyt kuroa kiinni palvelutarjontansa hienoista takamatkaa muihin kuntiin verrattuna ja onnistui. Väestökato taittui ja kunnan ikärakenne alkoi nuortua. Esko pääsi painamaan näihin ja moneen muuhunkin juttuun oman puumerkkinsä.

Lisäksi Esko toimi seurakunnan keskeisissä luottamustehtävissä sekä Lemin Osuuspankin hallinnossa johtokunnan puheenjohtajana ja MTK:n Lemin yhdistyksen sihteerinä. Hän hoiti myös erilaisia isännöintitöitä ja osallistui yhdistystoimintaan usein kirjallista taitoa ja terävää muistia edellyttävissä tehtävissä.

Esko oli asioita pohdiskeleva, tarkka ja luotettava toimissaan, ei tehnyt itsestään numeroa. Vaikka tehtäviä ja menoja oli paljon, kiire ja paineet eivät ulospäin näkyneet. Hänellä oli aikaa myös kuunnella ja kysellä toisten kuulumisia. Opin häneltä paljon Lemistä ja lemiläisyydestä,

Lopetettuaan luottamustehtävät ja sivutoimensa, aikaa jäi myös paikallishistoriaan perehtymiselle ja sukututkimukselle. Huttulan seudun kylähistoriahankkeessa hän oli tiiviisti mukana.

Eräällä elokuvareissulla 1970-luvun alkupuolella Lappeenrannassa Esko kohtasi tulevan puolisonsa, keskussairaalan lastenosastolla työskennelleen sairaanhoitaja Hanna Koposen. Esko ja Joroisista kotoisin ollut Hanna avioituivat ja asettuivat asumaan ensin Pajamäkeen ja sitten Lemin kirkonkylään rivitaloon, josta käsin Esko kävi päivittäin maatilalla töissä. Lapsia heillä ei ollut. Heidän yhteinen aikansa vielä eläkepäiviksi suunnitellussa ja 2003 valmistuneessa omakotitalossa kesti muutaman vuoden. Eskon terävä muisti alkoi heiketä ja lopulta meni toimintakyky. Eskon viimeinen hoivapaikka, Vanamokoti, oli lähellä Hannan käydä.

Lapsista Esko piti ja kummilapset olivat erityisen tärkeitä. Sisarusten lapsille Esko ”testamenttasi” aloittamansa sukututkimuksen jatkamisen.

Hanna Muukka os Koponen 22.3.1933 – 12.7.2021

Eskon siunaustilaisuuden yhteydessä kuultiin, että Hannan terveys oli viime aikoina kovasti heikentynyt. Monelle lemiläiselle tuttu Hanna nukkui pois sairaalassa kaksi viikkoa Eskon kuoleman jälkeen.

Markku Peutere

Lemin kunnan entinen hallintojohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *