Siirry suoraan sisältöön

Lemin kellotapuli edelleen ilman korjaajaa

Lemin kellotapulin korjausurakasta tehtiin oikaisuvaatimus, kun urakkaa ei oltu kilpailutettu avoimesti HILMAssa. Kirkkoneuvosto piti vaatimusta aiheettomana, mutta katsoi ettei remonttia enää tänä syksynä ehditä tehdä.

Lemin kellotapuli on odottanut korjausta jo monen monta vuotta ja odottaa yhä.

Kirkkoneuvosto antoi heinäkuun kuudes päivä korjausurakan Maalaus Tikka Oy:lle 172.860,96 euron arvonlisäverolliseen hintaan, joka on arvonlisäverottomana 139.404,00 euroa.

Tarjouspyynnöt oli lähetetty maaliskuussa referenssien perusteella viidelle vastaavia kohteita urakoinneille yritykselle, joista neljä jätti tarjouksen määräaikaan 16. huhtikuuta mennessä. Seurakunnan talouspäällikkö, kiinteistömestari ja konsulttiyritys kävivät urakkaneuvottelut kahden parhaiksi katsomansa urakoitsijan kanssa huhtikuussa.

Jos urakat olisivat ylittäneet 150.000 euron arvonlisäverottoman hinnan, olisi tehty vielä avoin HILMA-tarjouskilpailu, talouspäällikkö totesi esittelyssään heinäkuun 6. päivänä, jolloin asia vasta tuli kirkkoneuvoston päätettäväksi.

Lemiläiset Petteri Holopainen ja Jarmo Tölski tekivät päätöksestä oikaisuvaatimuksen. He perustelivat vaatimustaan sillä, että tarjouskilpailu ei ollut avoin ja urakka olisi kilpailutettava uudelleen HILMAssa. He katsovat myös, että urakoitsijan valintaan otti osaa esteellinen henkilö, kirkkoneuvosto ei tehnyt kilpailutuksesta päätöstä, konsultin uudelleen valmisteleman asian tekstisisältöä ei tiedetä. He huomauttavat myös, että Lemin seurakunnan vuonna 2016 saama ja vuonna 2019 myöntämä avustus on uudelleen hakematta.

Talouspäällikkö toteaa nyt maanantana 23.8. kokoontuneelle kirkkoneuvostolle, että kellotapulin remonttisuunnitelmat on hyväksytty kirkkoneuvostossa 7.12.2020 ja kirkkovaltuustossa 17.12.2020. Korjaussunnitelma on myös Kirkkohallituksen hyväksymä.

Lemin seurakunnalle myönnetty avustus koski vain kellotapulin luukkujen korjausta ja kellonsoiton automatisointia. Kun remontti viivästyi, ja samalla tapulin kunto huononi, ei pelkällä luukkujen korjauksella enää selvitty, talouspäällikkö sanoo. Näin saatu avustus ei enää ollut pätevä.

Talouspäällikön mukaan nyt heinäkuun päätöksestä tehty oikaisuvaatimus viivästytti urakan alkamista niin merkittävästi, ettei sitä voida toteuttaa enää tämän vuoden aikana ja kilpailutus joudutaan aloittamaan alusta nousseiden kustannusten takia.

Kirkkoneuvoston maanantainen päätös kirjattiin tähän muotoon: ”Kirkkoneuvosto päättää käsitellä oikaisuvaatimuksen ja toteaa, etteivät oikaisuvaatimuksen perustelut anna aihetta kumota tehtyä päätöstä. Sen vuoksi, että urakan aloitus on viivästynyt, siitä 6.7.2021, § 129 tehty päätös kumoutuu ja tämän vuoksi kilpailutus joudutaan aloittamaan alusta.”

Kirjauksesta on siis luettava, että oikaisuvaatimus ei kaatanut päätöstä, vaan viivästys, joka siitä aiheutui. Varsinaista päätöstä kilpailutuksen käynnistämisestä ei tällkään kertaa ilmeisesti tehty, todettiin vain sellaisen tarve.

Reilun kuukauden viivästys oikaisuvaatimuksen takia on suhteutettava siihen, että urakkaneuvotteluista heinäkuiseen kirkkoneuvoston päätökseen kului yli kaksi kuukautta. Ja se siihen, että tapulin korjaus unohtui kokonaan, kun seurakuntia yhdistettiin. Tapuli on odottanut uusia luukkujaan jo enemmän kuin puoli vuosikymmentä. Odotus jatkuu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *