Siirry suoraan sisältöön

Torpparin Tuvassa kakkua ja runorosollia

Teksti Sirkka-Liisa Vaalivirta

Savitaipaleen Reiposessa Elomäentiellä entisestä sikalasta TorpparinTuvaksi muuntuneessa oli viime sunnuntaina tarjolla Anne Niinimäen tarjoamat kakkukahvit, ja Eira Vainikan valmistama Runorosolli. Luvattu oli myös hanurimusiikkia Veikko Muukan ja Markku Hongiston voimin.

Mäntyperän eukko oli matkalla varsin hyvissä ajoin, mutta kylläpä vaan parkkipaikka oli jo hakusessa, tien kallaalta se lopulta löytyi. Yllättäin huomasin, että muutama auto lähti jo poiskin, ja pohdin, oliko lihamyymälä kuitenkin auki myös juhlapäivänä.

Moni ei tainnut arvatakaan, että Annen leipomat herkulliset kakut ja maittava kahvi juhlistivat hänen maanantaista syntymäpäiväänsä, jolloin 65 ikävuotta avaisivat ovet hiukan helpompaan eläkeläisen elämään. Syyskuun alusta alkaa eläke juosta, mutta ei juhlija aikonut aivan laakereille sentään heittäytyä, Myymälään löytyy apua, ja työtaakkaa Anne aikoo pikkuhiljaa keventää.

Talon emäntä toivotti kahvittelijat tervetulleiksi, ja kertoi syyn juhlaan lopultakin, ja istuutui aploodien saattelemana nauttimaan juhlapäivän ohjelmasta.

Anne Niinimäki


 Aluksi Kaarina Lindgvist ja Terttu Kultanen esittivät jälkimmäisen (Annen ideoista) sanoittaman laulun ”Tornion naiset”, jossa seutukunnan naiset kuulivat ansaitsemansa kunnian, mainio laulu!

Eira Vainikka kertoi lyhyesti ohjelmastaan, joka oli saanut nimekseen jouluisen sillisalaatin, rosollin , koska runoissa käydään läpi elämää monelta kantilta. 

Eira Vainikka.

Tuttuun tapaan oli paljon kalevalaista poljentoa, naisen elämän monia puolia esille tuovaa, ja kotimaan kaunista luontoa. Välimusiikkina hanurit kertoivat Kotisaunasta, kukkuvasta käestä, Saimaanrannan laulun kohdalla teki mieli laulaa mukana.

Veikko Muukka ja Markku Hongisto.

Kuultiin lausujalta myös nykyaikaista ”Kukkaräppiä”, ja  kun haitarit soittivat kaikki säkeistöt ”Kotimaani ompi Suomi” -laulusta, luulen, etten ollut ainoa, joka olisi halunnut laulaa! 

”Täällä Pohjantähden alla…” ja  ”On maista kaikista sittenkin ” antoivat jo odottaa muutamaa yhteislauluakin, mutta laulettiin sentään se tärkein, onnittelulaulu Annelle! Spontaanit kiitokset kyläläisiltä sankaritar sai Muuriaisten mökin emännältä Raili Perkalta, joka mainitsi, ettei kylä ilman Annen yritteliäisyyttä ja tarmoa olisi tänä päivänä se, mikä se nyt on.

Hyvillä mielin moni jäi vielä santsaamaan kakkua ja tutkimaan kirpparipuolen aarteita. Mukava iltapäivä Torpparin Tuvassa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *