Siirry suoraan sisältöön

Valokuvia ja hurmaava norppavideo

Eero Korholan näyttely Luonto- ja tiedekeskus Saimaariumissa, Satamatie 8, Lappeenranta

Kuva: Eero Korhola

Teksti ja kuvat Sirkka-Liisa Vaalivirta

Lopultakin saatiin aikaiseksi poiketa Saimaariumiin, kun asiaa oli vetkuteltu koko elokuun ajan. Kun viimeksi poikkesin paikassa siellä vasta tavallaan suunniteltiin pysyvää näyttelyä Saimaan olioista ja eliöistä, kallioista ja rannoista. Nyt pysyvä näyttely olikin jo valmiina ja upea onkin

Vanhat tiiliseinät luovat mielenkiintoisen kontrastin nykytekniikalle, ja jo sisäänkäynnissä huomaa mistä on kysymys… selfien voi ottaa  tällainen seinä taustanaan!

Siinä on kartalle asettettuna koko Saimaan luonto, norppineen, kasveineen, kaloineen. Kollaasin on rakentanut sitkeästä, joskus jopa  hiukan  ärsyttävän sitkeästä norppatyöstä tunnetuksi tullut Kaarina Tiainen.

Hevostallinakin muinoin ollut galleria on nyt pitänyt kuukauden päivät seinillään Savitaipale-Lappeenranta seutuvilla elelevän valokuvaaja Eero Korholan  valokuvia, jotka ovat saaneet historialliset kehykset Saimaan sylistä. Tuomo Mäkelä on kerännyt järvestä Partakosken sahan jäteliuskeita, puhdistanut ne, kuivattanut ja lakannut ohuelti. Eivätkä hukkapalat ole kotoisin mistä vain hankkeesta, olympiakeihäänvoittaja Jonni Myyrän ja Vilho Savikurjen sahalla toimineesta keihästehtaasta! (v.1920).

Eero Korholan valokuvat ovat kohtalaisen pieniä, joka kodin seinälle sopivia luontokoruja.

Aiheena on usein juuri norppa, joita Korhola on saanut seurata jo kolmisenkymmentä vuotta. Näyttelyn norppakuvat ovat filmikamera-aikaan otettuja. Lapsesta asti luonnosta ja valokuvauksesta kiinnostunut Korhola on tuttu näky kyläjuhlissa ja tapahtumissa, nyt jo videokameran kanssa 1990-luvulta asti. Olipa kyse eläkeläisten laulajaisista, polkuformuloista tai syntymäpäiväjuhlista hienoja kuvia ja videoita valmistuu tuossa tuokiosssa.

Näyttelyitäkin hän on pitänyt useita, Pettilän kesäjuhlissa, Mäntyperän luontopisteessä, Savitaipaleen kirjastossa ja Hyrkkälän koululla  sekä työvuosinaan myös työpaikallaan autoliikkeessä.

Saimaariumissa pyörii suloinen norppa video, jota Korhola kertoo kuvanneensa kaikkiaan noin kymmenen vuoden aikana, uusimmat pätkät tänä vuonna. Äkkiä katsoen videolla on norppapari, mutta todellisuudessa siinä esiintyy viisi eri norppaa!

Kameran Korhola on asentanut järven pohjaan jalustalle niin, että se on juuri ja juuri veden pinnassa. Jos vaikka lokki olisi istahtanut kameran päälle, veteen olisi kuvantamisvehje keikahtanut. Videopätkän materiaalia kahdella kameralla on saatu toistakymmentä tuntia, josta käsikirjoituksen, ääni- ja videoeditoinnin on tehnyt Maria Selenius, jolle Korhola on antanut vain materiaalin, ei toivomuksia eikä määräyksiä. Lopputulos on upea.

Seinänkokoisella videolla norpat köllövät, rapsuttelevat, nauttivat elämästä ja pulahtavat uimaan. Ylellä on myös tarvetta varten varastossa niin kuvia kuin videon patkiäkin. Korhola on kuvannut myös korkeuksissa, kanahaukkaa n. viisitoistametrisessä puussa, vastapäisestä puusta kymmenen metrin päästä. Videokameran patterit kestävät n. 4 tuntia, joten sellaisen ajan kamera voi tehdä töitään ilman kuvaajaa, joka ei halua koskaan kohdettaan turhaan häiritä.

Korholan näyttelyyn voi tutustua vielä 28.9.-21 asti.


Korholan näyttelyn jälkeen tiiliseinille tulee Jukka Olkkosen valokuvia. Pysyvän näyttelyn puolella jatkuu Saimaa teema monilla mainioilla tavoilla, on videota, on eläviä kaloja ja muita otuksia, on täytettyjä eläimiä esim. tässä puolitoistavuotiaana kuollut Halla-norppa joutsenen kanssa.

Koko paikka on täynnä pieniä ihmeitä, eikä lapsiakaan ole unohdettu, keskellä lattiaa on sininen laiva, jonka ääressä lapset voivat luontojuttuja piirustella ja ihmetellä. Pienessä kulmassa ennen ulos menoa on vielä videonurkkaus, jossa on Hannu Siitosen ja Markku Pölösen videoita kuukkeleista, joutsenista,hiipuvan päivän ruskotuksista ja  vuodenajoista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *