Siirry suoraan sisältöön

Aapo Pekari on poissa

Lemin Kirjavan arvostettu ja ahkera avustaja, antikvariaatti Aapo Pekari menehtyi viikonloppuna.

Antikvaari Aapo Pekari Lemin Taikalyhdyn eli Pekarin vanhan kaupan tiskin takana.

Aapo Pekarin äkillinen poistuminen on järkyttänyt lemiläisiä suuresti. Hänen myhäilevä hahmonsa oli tuttu niin monelle, monien vuosikymmenten ajalta. Taikalyhdyn kesäinen kirjakauppa, valokuvanäyttelyt ja Suomen pienin elokuvateatteri kuuluivat Lemin kulttuurielämään kolmen vuosikymmenen ajan.

Aapo Pekari teki valtavan elämäntyön arkistoidessaan ja tallentaessaan vanhoja lemiläisiä valokuvia. Tuhannet ja taas tuhannet valokuvat saivat hänen käsissään digitaalisen muodon. Lemin pitäjänhistorian kuvitus olisi sekin paljon suppeampi, jos Taikalyhdyn arkistoa ei olisi olemassa.

Aapo Pekari vilkastutti Lemin kulttuurielämää myös talvella: yhdessä kotiseutuyhdistyksen kanssa hän järjesti elokuvailtapäiviä, joissa vanhat filmit saivat uuden elämän. Sellaisia olisi nähty tulevanakin talvena.

Aapo Pekarin ansiosta Lemi tuli tunnetuksi myös pääkaupungissa, jossa hänen toinen kotinsa ja toinen antikvariaatti olivat.

Lemin Kirjavalla oli Aapo Pekarin kanssa kiinteä ja lämmin suhde: viime talvesta alkaen Aapo avasi Taikalyhdyn arkistot Kirjavalle ja ammensi kuvien saatteeksi tarinoita valtavasta paikallishistorian ja -tarinoiden aarrearkustaan. Viime keskiviikkona kirjoitettu kuvatarina oli viimeinen, kirjoitettu vain pari päivää ennen hänen poismenoaan.

Lemin Kirjava, Lemi ja lemiläiset jäävät syvästi kaipaamaan Lemin suurta poikaa ja kulttuurilähettilästä.

1 kommentti artikkeliin “Aapo Pekari on poissa”

  1. Riitta Kärmeniemi

    Lämminhenkistä Aapoa suuresti kaivaten.Usein kävin häneltä hakemassa kirjoja menneinä vuosina siitä valtavasta kirjojen määrästä mitä hänellä oli.Aina hänellä oli aikaa rupatella ihmisten kanssa.Ruotsissa asuva tyttärenikin tänä kesänä kävi Taikalyhdyssä ja he keskustelivat myös Aapon Tukholmassa viettämästä ajasta.Hänkin otti Aapon poismenon surullisena vastaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *