Siirry suoraan sisältöön

Lemin tyttöjä

Lilli Norra-Frisk lähestyi Lemin Kirjavaa kirjeellä, joka sisälsi myös ison joukon vanhoja henkilöpotretteja lemiläisistä.

Aamukaffen ohessa selailin sukututkimukseen liittyviä juttuja, ja osuin Kirjavan sivuille. Taikalyhdyn A. Pekarin poismeno oli ikävä uutinen, osanottoni lähipiirille, ystäville ja tuttaville Lemillä.

Uutinen vei nopeasti ajassa taaksepäin, osittain lapsuuteen ja kesään 15 vuotta sitten. Olimme tätini kanssa viettämässä kesälomakuukautta Lappeenrannan Rakuunamäellä, vuokra-asunnossa, puutalossa. Teimme piipahduksia Lemille ja sukututkimusharrasteluun liittyen ajelin taas kerran käymään Lemillä, tuolla reissulla ostin Taikalyhdystä Huttulan seudun paikallishistoriaa – kirjan joka on nyt yksi kirjahyllyn aarteista.

Muistaakseni samalla retkellä kävin kylässä kansakoulunopettajan uran tehneellä Suomalaisen sukuun liittyvällä rouvalla, hänen talonsa sijaitsi lähellä Valkaman taloa joka taisi olla Bremerin perheen kesäpaikka.

Valkaman talo liittyy lemiläisiin sukujuuriini mummini äidin Matilda Suomalaisen kautta. Mummini Katri Pullin( os. Kangasmäki) äiti Matilda (Tilda, aviomies Toivo Kangasmäki) tietääkseni asui apsuusvuosinaan Valkamassa, yhdessä isänsä Elias Suomalaisen, äitinsä Annaliisan(os. Kohonen) ja siskonsa Lyylin kanssa (myöh. Pakkanen).

Jos muistan oikein, em. kansakoulunopettaja-rouva liittyi sukuhaaraan avioliiton kautta, ja rouvan & Valkaman talon lähellä oli myös entisen toimittajan Jussi Suomalaisen kotitalo(?). Tietääkseni Jussi oli mummini serkku/ pikkuserkku(?).

Harmillista on että sukututkimusretken muistiinpanot ovat kadonneet vuosien varrella ja nyt sitten olen muistikuvien varassa…

Muistan myös, että kahvipöydässä kaavioita sukusiteistä katseltiin, ja olikohan niin että yksi sisaruspari Suomalaisten sukuhaarasta oli mennyt naimisiin Hietamiesten kanssa.

Lemin kirkkomaalla olen Katri-mummini kanssa käynyt lapsena säännöllisesti, sinne vietiin mummin vain 33-vuotiaana menehtyneelle Matilda-äidille kukat ja samassa paikassa lepäävälle mummin isoäidille Annaliisalle myös omat kukkaset. Aikuisena olen monesti käynyt viemässä samoin kukat, keväällä aion ajella taas käymään!

Annaliisa Kohosen sukujuuret kulkeutuvat Lemillä mm. Salmen taloon ja luonnollisesti myös muihin lemiläisiin sukuihin ja taloihin, samoin Toivo-taatani Kangasmäen suku on lemiläinen ja liittyy sikäläisiin sukuihin ja taloihin, voisi siis perustellusti sanoa että olen Lemin tyttöjä…

Tuumin, josko Lemillä olisi tietoa täydennettäväksi juurikin kansakoulunopettaja-rouvan, Jussi Suomalaisen ja Valkaman talon tarinaan? Talojen entisaikojen asukkaiden nimet kiinnostaisivat, aikajanalla 1850- 1900. (Mikähän mahtoi olla avuliaan kansakoulunopettajattaren nimi?)

Koska kyselen tietoja ,niin tarjoan vaihtokauppana vanhoja valokuvia & muuta sukuun liittyvää, jospa niillä olisi käyttöä :0).

Aurinkoista syksyä,

Lilli Norra-Frisk
Isoäitini Katri Pulli os. Kangasmäki s.1912 Lemillä.

Katri Kangasmäki & pikkuveli Paavo Kangasmäki
Matilda( (Tilda os.Suomalainen) Kangasmäki. Ompelija.
Mummin veli, Paavo Kangasmäki
Oikealla Tilda Suomalainen, vasen neitonen tuntematon, olisko serkku/ muu sukulainen?
Lyyli os. Suomalainen Pakkanen, miehensä Eevert Pakkasen kanssa. Olimme lapsuusvuosinani paljon tekemisissä Lyylin ja Eevertin pojan Kauko Pakkasen ja vaimonsa Annikin kanssa.
Paavo Kangasmäki
Katri Kangasmäki
Toivo Kangasmäki
Lehtijuttu mummini historiasta.
Paavo Kangasmäki oikealla, vasen nuori herra tuntematon..
Oikealla Katri, vasen tyttö tuntematon…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *