Siirry suoraan sisältöön

Kirkkoneuvosto ei käsitellyt lemiläisten oikaisuvaatimusta tapulin sulkemisesta

Taipaleen seurakunnan kirkkoneuvosto jätti käsittelemättä lemiläisten seurakuntalaisten tekemän oikaisuvaatimuksen, joka koski neuvoston tekemää päätöstä laittaa Lemin kellotapuli käyttökieltoon. Neuvoston mielestä oikaisuvaatimus jätettiin liian myöhään.

Lemin kellotapuli. Arkistokuva.

Kirkkoneuvoston päätöksistä tehtävä oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa siitä, kun seurakunnan jäsen on saanut tiedon päätöksestä eli kun pöytäkirja on asetettu nähtäväksi. Kirkkoneuvoston 18.10.2021 pidetyn kokouksen pöytäkirja on asetettu yleisesti nähtäväksi 22.10.2021. Näin ollen oikaisuvaatimuksen viimeinen jättöpäivä on 4.11.2021, päätöksen valmistelija taloushalinnon asiantuntija Marko Varjonen ja neuvoston esittelijä kirkkoherra Lea Karhinen toteavat esittelytekstissä.

Oikaisuvaatimus on oltava perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä jättöpäivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä, perusteluissa mainitaan. Näin ollen kun kirkkoherranvirasto Savitaipaleella meni 4. päivä kiinni kello 12.00, kello 15.39 sähköpostilla lähetetty oikaisuvaatimus myöhästyi. (Lemillä virasto on avoinna vain keskiviikkoisin kello 9-12.)

Kirkkoneuvosto hyväksyi esitetyn selityksen yksimielisesti ja päätti jättää oikaisuvaatimuksen hyväksymättä.

Kuitenkin määräaikalaissa todetaan, että jos ajan määräyksenä on jokin määrä päiviä nimetyn päivän jälkeen, niin tätä päivää ei lueta määräaikaan. (Laki säädettyjen määräaikain laskemisesta , 2. pykälä). Tämän mukaan perjantaina 22. lokakuuta nähtäville jätetyn pöytäkirjan valitusaika kesti aina perjantaihin 5. marraskuuta. Ja kun perjantaisin ei yksikään seurakunnan kolmesta palvelupisteestä ei ole auki, todellisuudessa siis aina maanantaihin 8. marraskuuta.

”Päätös tehtiin

puutteellisin tiedoin”

Oikaisuvaatimuksen jättäneet lemiläiset seurakunnan jäsenet Jarmo Tölski ja Petteri Holopainen olivat vaatineet kellotapulin käyttökieltopäätöksen kumoamista, koska se oli tehty puuttelisin tiedoin ja väärässä järjestyksessä. Oikaisuvaatimus kuuluu seuraavasti:

”Kirkkoneuvoston päätös 18.10.2021; §173 Lemin kellotapulin käyttökielto ja suojaaminen

Taipaleen seurakunnan kirkkoneuvosto on em. päätöksellä päättänyt laittaa Lemin kellotapulin käyttökieltoon ja suojata sen ulkopuolelta.

Päätösesityksen valmistelutekstissä kerrotaan, että kellotapulin torni on erittäin huonossa kunnossa. Lisäksi mainitaan, että seurakunnan yhteistyötoimikunta päätti kokouksessaan 11.10.2021 asettaa Lemin kellotapulin käyttökieltoon vaaratekijöiden vuoksi.

Lemiläisinä seurakunnan jäseninä vaadimme päätöksen kumoamista, koska asiakohdan käsittely ja päätös on tehty puutteellisilla tiedoilla ja väärässä järjestyksessä.

Perustelut:

  1. Valmistelutekstissä mainittu ’kellotapulin tornin erittäin huono kunto’ ei perustu kokouksessa käytettävissä olleisiin asiakirjoihin, esiim. rakennusammattilaisen tutkimuksiin ja lausuntoon. Sellaista tornin kuntoa osoittavaa lausuntoa ei ole kokouksessa esietty, joten päätös on tehty puuttellisin tiedoin eikä näin ollen perustu todettuihin tosiasioihin. Esittelytekstissä ei kerrota, että kirkkoneuvosto ja viranhaltijat olisivat tehneet katselmuksen kellotapuliin, joten päätös on tehty kuulopuheeseen luottaen. Näin radikaali päätös yhden Lemin kirkonkylän keskeisimmän rakennuksen osalta ei seurakunnan toimia seuranneita enää yllätä, mutta antaa ajattelemisen aihetta.
  2. Yhteistyötoimikunnan rooli päätöksenteossa ei ole sellainen, että se voisi – kuten esittelyteksti kertoo – päättää tällaisista asioista. Yhteistyötoimikunta voisi pyydettäessä lausua asiasta, jos sillä olisi käytettävissä luotettavan tahon, esim. rakennusammattilaisen lausunto tornin ja kellotapulin kunnosta.”

1 kommentti artikkeliin “Kirkkoneuvosto ei käsitellyt lemiläisten oikaisuvaatimusta tapulin sulkemisesta”

  1. Matti Tapanainen

    On hyvä että on ihmisiä vielä, jotka osaavat ja ymmärtävät tehdä valituksen. Asiantuntijan siellä taipaleella luulisi tietävän päivämäärälaskennan alkeet ym. lakisääteiset. Tuntuu ihan kummalliselta, kuinka seurakunnassa voidaan tulkita lakitekstiä mielin määrin yksipuolisesti piittaamatta siitä kuinka se on kirjoitettu.
    terveisin Matti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *