Siirry suoraan sisältöön

Lumi peittää lupaukset

Nietokset valtaavat seurakuntatalon pihan. Kellotapulissa eivät kellot soi. Seurakuntalaiset ja muutkin lemiläiset surevat ja ihmettelevät rakennusten kohtaloa.

Seurakuntatalon piha ja ilmoitustaulu 1.12. kello 12.30. Kuva Markku Peutere.
Seurakuntatalo arkistokuvassa.

Seurakuntatalo on seissyt tyhjänä jo kohta kolme vuotta, eikä sen eteen ole tehty käytännössä mitään näkyvää. Ajasta yli puolet on eletty koronaviruksen varjossa, mikä tavallaan on pelastanut seurakunnan vastuusta: hautajaisia ja muita isompia tilaisuuksia ei saanutkaan järjestää, eli talo olisi ollut joka tapauksessa tyhjillään.

Koronaa tai ei, talon kunnostamisella on jo kiire. Tai lopullisella päätöksellä, että sitä ei kunnosteta mutta korvaava maisemallisesti sopiva rakennus rakennetaan tilalle. Ennen kuin keskellä kirkonkylää seisoo rapistuva kummitustalo.

Kellotapuli arkistokuvassa.

Seurakuntataloakin keskeisempi rakennus on kellotapuli. Tuli Lemin kirkolle mistä suunnasta tahansa, se toivottaa tervetulleeksi. Se toimii myös ruumishuoneena, jonka suojissa vainajat odottavat viimeistä leposijaansa. Vuonna 1936 valmistunut rakennus vaatii kunnostusta, mikä huomattiin jo oman seurakunnan aikaan. Korjausrahat jäivät käyttämättä ja korjaus tekemättä, kun seurakuntaliitos vei kaiken ajan ja energian.

Vuosi sitten näytti jo valoisammalta, kun Taipaleen seurakunnan budjetissa ja investointisuunnitelmassa merkittävä osa määrärahoista oli osoitettu Lemin rakennuksiin. Tämä vuosi on ollut kuitenkin pettymys: seurakuntatalon puolella ei ole tapahtunut mitään. Kellotapulille valittiin urakoitsija, mutta valinta kaatui urakoitsijan kilpailuittamisesta ja valitsijan jääviydestä tehtyyn valitukseen.

Valitussa urakoitsijassa tuskin oli vikaa, ja jos valinta olisi tehty oikein, tapuli olisi ehkä jo priimakunnossa. Sen sijaan se on käyttökiellossa, joka käytännössä tarkoittaa kellojen hiljentymistä. Lemillä eivät soi nyt ehtookellot, kellot eivät kutsu jumalanpalveluksiin, ja vainajat jäävät ilman sielunkelloja. Korviikkena soitettava ääninauha jossain kirkon kulmalla ei todellakaan vastaa tornista soitettavaa.

Vaikka kellot hiljenivät, käyttökieltokin on edelleen vaiheessa. Siitä tehty oikaisuvaatimus tyssäsi kirkkoneuvostoon, joka laski sen tulleen myöhässä. Määräajan laskentatapa vain oli enemmänkin uusitestamentillinen (pääsiäinenhän on UT:n mukaan kolmas päivä pitkästäperjantaista) kuin määräaika-lakia noudattava (14 päivää on 14 päivää, ei 13 päivää). Jatkovalituksia onkin odottavissa.

Kun Lemin seurakunta päätti littymisestä Savitaipaleen ja Taipalsaaren seurakuntien kanssa, sitä perusteltiin pitkälti leveämmillä hartioilla. Isommassa porukassa toiminta on taloudellisempaa, kun ei asioita tarvitse tehdä moneen kertaan.

Näyttää kuitenkin siltä, että samalla menetettiin paikallinen asiantuntemus. Hartiat alkoivat nopeasti näyttää kapeammilta: hallinnon ehtävät kasaantuivat harvemmille tekijöille, ja päätösten toimeenpano hidastui ja näyttää osin unohtuneenkin. Ja kun osa päätöksistä on tehty osaamattomasti, on päädytty oikaisuvaatimusten tielle. Mikä sitten taas hidastaa toimeenpanoa.

Joulukuu alkaa, kohta uusi budjettivuosi. Toivottavasti se tuo tulleessaan lunastuksen vuosi sitten luvattuun.

KAIJA LANKIA

4 kommenttia artikkeliin “Lumi peittää lupaukset”

 1. pekka tapanainen

  hienoa huomata että vanat tynnyrkyläläiset tukee synnyinpitäjää.

 2. Matti Huttunen

  Seurakunnan viranhaltijat ovat mielestäni syyllistyneet ainakin hätävarjelun liiotteluun kellutapulin ja osin SRK talon sulkemisessa.
  Kelloja soitetaan alakerrasta. ja voisi yrittää herätellä kirkonkylää vaikka luukut ylhäällä olisivat kiinni. Kannattaisi ainakin kokeilla.
  Seurakuntakoti sulkeutui kuin atomipommin saastuttamana. Siellähän hometta on ollut vuosikymmeniä, mutta loppu tuli yhdessä yössä. Kuka linee hätäillyt?

 3. Kaija on tänne kirjavaan kirjoittanut vuosi sitten 2.11.2020 ”Seurakuntatalon korjauskustannukset selvitetty” jutun. Esaimaa julkaisi tätä kirjoitusta aiemmin kirjoituksen, jonka pääsee lukemaan tämän jutun linkistä. Tarinat Lemin rakennuksista ovat enemmän kuin erikoisia. Kylillä puhutaan höpö höpö juttuja hometalosta, kuka lie uskottelee ihmisiä? Kaija kysyi jutussa Taipaleen srk talouspäälliköltä onko talohomevaurioinen? ja sai vastaukseksi, että etelä-saimaan jutussa oli käytetty home-sanaa, mutta pääasiassa rakennus on käyttökiellossa sisäilmaongelmien vuoksi. Mitähän seuraavaksi?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *