Siirry suoraan sisältöön

Papinhiihdoista tuli kansanhiihtotapahtuma

Taipaleen seurakunta kertoo muun muassa Facebook-sivuillaan uudenlaisista Papinhiihdoista. Lemin lasten ja lemiläislähtöisten lasten yli 70 vuotta pitkä kilvanhiihtotapahtuma on nyt valokuvin etänä toteutettava hiihtotempaus, lasten ”kansanhiihto”.

Papinhiihdot Lemin Tapiolan maastossa helmikuussa 2013.

Ilmoituksen mukaan Papinhiihdot on nyt koko Taipaleen seurakunnan tapahtuma, joka toteutetaan lähettämällä kuva lapsen sopivan mittaisesta hiihtoretkestä seurakuntaan. Jokainen osallistuja palkitaan ja osa vielä saa arvontapalkintoja. Palkinnot jaetaan kunkin lapsen kotikirkon rappusilla maaliskuun 9. päivänä.

Mikäli lapsen huoltajat antavat luvan, lapsen kuva julkaistaan seurakunnan sosiaalisen median tileillä kuvakollaasissa.

Uudenmuotoinen Papinhiihto vaikuttaa korona-ajan etätapahtumalta, joka voisi puolustaakin paikkaansa jos koronarajoituksia ei olisi juuri purettu ja Pekingissä hiihdettäisi olympiamitaleista. Olympialaiset ovat usein innostaneet Lemin lapsia ladulle ottamaan mittaa toisistaa lappu rinnassa. Hiihtoloman alkaijaisiksi pidetyt kisat ovat koonneet paikalle jopa satoja kilpailijoita eri sarjoissa. Papinhiihdot ovat jääneet pitämättä vain puuttuvan lumen takia, ja nyt ei sitä puutetta todellakaan ole.

Lemiläiset ovat taatusti mustasukkaisia yli 70-vuotiaasta kisaformaatistaan, johon nyt on tehty iso muutos. Se, että mukaan kutsutaan savitaipalelaiset ja taipalsaarelaiset lapset, ei sinällään ole hullumpi laajennus, kun yhtä seurakuntaa ollaan ja lapsi-ikäluokat ovat kaventuneet. Mutta samalla ilmeisesti on rajattu pois ne muualla asuvat lapset, joiden juuret ovat seurakunnassa.

Periaate, että jokainen saa palkinnon (mitalin? tikkukaramellin?), on edelleen voimassa, mutta kun palkintojen jako on 20-minuttinen tapahtuma arki-iltapäivänä, urheilujuhlan tuntu voi olla vaikeasti tavoitettavissa. Pulmallista on sekin, että samalla pyydetään lasten kuvia somessa julkaistavaksi. Onhan ne kivoja, mutta lapsella on oikeus yksityisyytensä suojaan, eli lapselta on itseltään ensin kysyttävä, saako kuvan julkaista. Ja jos lapsi on liian pieni sitä päätämään, kuvaa ei tulisi julkaista.

Voi olla, että nyt julistettu kisamuoto on suunniteltu noudattamaan koronarajoituksia ja sitä vielä muutetaan. Mutta ei näitäkään Papinhiihtoja tule boikotoida: ladulle kannattaa lähteä koko perheen voimin, kun nyt on kunnon lumitalvi. Hiihtoretken ilmoitusaika Taipaleen seurakuntaan päättyy 6. maaliskuuta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *