Siirry suoraan sisältöön

Seurakunnan rahastot, kiinteistöt, työtilanne ja talous sisäisen tarkastuksen syynissä

Taipaleen seurakunnan sisäisestä valvonnasta vastaavat luottamushenkilöt, kirkkovaltuutetut Juha Mielikäinen ja Elma Mikkola jättivät 20. tammikuuta kirkkoneuvostolle viime vuotta koskevan raporttinsa.

Tarkastuksen aikana tarkastajat haastattelivat kirkkoherran, vs. talouspäällikön, toimistosihteerin ja kiinteistömestarin. Lisäksi he kävivät läpi testamenttirahastojen tilitiedot sekä taloushallinnon asiantuntijan viranhaltijapäätökset.

Tarkastajat havaitsivat, että Taipalsaaren kirkon sisätilojen korjausavustuksen maksatushakemusta ei ollut tehty eikä rahoja seurakuntaan saatu. Myös Savitaipaleen seurakuntatalon remontin maksatus oli hakematta. Tarkastusajankohdan jälkeen avustukset oli kuitenkin saatu, vaikka hakemukset olivatkin myöhästyneet.

Rahastojen hoidossa useita puutteita

Testamenttirahastot aiheuttivat tarkastajille päänvaivaa: Pekarin rahastolla oli säännöt, mutta Lehtosen ja Hakosen testamenttirahastojen sääntöjä ei pystytty todentamaan. Toimintakertomukset rahastoilta puuttuivat, menojen (esimerkiksi yhtiövastikkeiden) siirtoja päätilille, mistä ne om maksettu, ei ole tehty.

Pekarin testamenttirahaston kohdalla havaittiin, että perunkirjoituksen hetkellä rahavaroja oli 1.014.562,51 euro, mistä hautajaiskuluihin ja sukuhaudan hoitoon oli testamentilla osoitettu 10.000 euroa. Testamentin tekijän tileiltä oli rahastoon kuitenkin siirtynyt vain 961.426,62 euroa. Tarkastajat eivät pystyneet todentamaan erotuksen syytä. Testamenttirahojen sijoitusta on käsitelty kirkkoneuvostossa tarkastuksen jälkeen.

Seurakunnan kassavarojen ainakin väliaikaisesta vähyydestä raportissa kertoo se, että vs. talouspäällikkö oli joutunut purkamaan sijoituksia 148.000 euron edestä turvatakseen päivittäisen toiminnan.

Kiinteistöissä paljon korjausvelkaa

Kiinteistöjen hoidossa huomattiin tarkastuksessa runsaasti parannettavaa. Runsaassa rakennuskannassa on syntynyt paljon korjausvelkaa. Kiinteistömestarilla ei ole kuitenkaan päätösvaltaa, joten asiat eivät etene sujuvasti. ”Pieninvestointibudjetti” kiinteistömestarin käyttöön voisi olla tarpeen. Tarkastajat toteavat, että kirkkoneuvoston tulee tutustua seurakuntamestarin tekemään yhteenvetoon rakennusten kunnosta ja korjaus- ja huoltotarpeesta.

Lemin kellotapulin remontin uudelle kierrokselle menneestä kilpailutuksesta raportissa todetaan, että kilpailutusta määriteltäessä päättäjät eivät tienneet riittävällä tarkkuudella, mitä tehty päätös piti sisällään.

Palvelupisteiden aukioloa parannettava

Tarkastajat olivat kuunnelleet myös seurakuntalaisten palautetta toimistojen aukiolosta ja viranhaltijoiden tavoitettavuudesta. Puheluihin ja sähköposteihin pitäisi vastata, palvelupisteiden aukioloja tulisi laajentaa, ja esimerkiksi hautausasioissa pitää jokaisessa kirkkopiirissä saada palvelua kaikkina arkipäivinä.

Talouspäällikkö oli virkavapaalla tarkastuksen aikaan. Tehtävää hoiti sijainen, jolle sijaisuuteen äkkiä joutuminen aiheutti paljon työtä. Tarkastajat kirjasivat raporttiin, että tekemättömät ja paikoilleen juuttuneet asiat aiheuttavat ylimääräistä kuormitusta henkilöstölle ja asiakkaille.

Työstä poissaolot ovat kasvaneet, ja työssä olevat ovat joutuneet venymään. Raporttiin kirjatun kirkkoherra Lea Karhisen kommentin mukaan ”meillä on paljon hyviä työntekijöitä, jotka saavat hienoja asioita aikaiseksi. Ei olla ihan niin syvällä kuin voisi olettaa”.

Talouden tasapainotustyöryhmä perustettava

Tarkastajat ovat huolissaan seurakunnan taloustilanteesta. He vaativat, että talouden tasapainotustyöryhmä tulee perustaa välittömästi ja talouden tasapainotussuunnitelma on saatava valmiiksi ennen vuoden 2023 talousarvion laadintaa.

Korjattu juttua 25.2. kello 21.20: rakennusavustukset Kirkkohallitukselta oli saatu hakemusten myöhästymisestä huolimatta, ei ilman hakemusta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *