Siirry suoraan sisältöön

Kriisiytyvän seurakunnan mittarit

Piispa Seppo Häkkinen päätti selvityttää Taipaleen seurakunnan talouden, hallinnon ja toiminnan tilan. Selvitykksessä tullaan tukeutumaan Kirkkohallituksen määrittelemiin kriisiytyvän seurakunnan mittareihin.

Lemin seurakuntalaolla ei toimintaa ole ollut kolmeen vuoteen, eli liki seurakunnan käynnistymisestä lähtien.

Talouden mittareita on neljä ja ne liittyvät seurakunnan tilikauden tulokseen, taseen kehittymiseen, maksuvalmiuteen sekä henkilöstömenojen osuuteen toimintakuluista. Toimenpiteisiin on syytä ryhtyä, jos
tilikauden tulos on ilman kertaluontoisia eriä negatiivinen kolmena peräkkäisenä vuotena taikka viimeisin tilikauden tulos on negatiivinen kirkollisveroprosentin ollessa jo 2,0 tai jopa korkeampi.

Toimenpiteisiin on syytä ryhtyä myös, jos tilikausi on jäämässä alijäämäiseksi, eikä sen kattamista seuraavan kolmen vuoden aikana voida osoittaa ilman kertaluontoisia eriä taikka suunnitelman ylittävää metsänmyyntiä. Samoin toimenpiteitä vaatii tilanne, jossa seurakunnan maksuvalmius jää alle 90 päivää tai se heikkenee perättäisinä vuosina taikka, jossa henkilöstömenojen osuus toimintakuluista kasvaa kolmena peräkkäisenä vuotena.

Kriisiytyvän seurakunnan toiminnan ja hallinnon mittareita ovat muun muassa puutteet ja epäkohdat seurakunnan yhteiskunnallisten tehtävien hoidossa, toimielinten kokoonpanossa ja toimivuudessa sekä hallinnollisissa menettelyissä.

Myös ongelmat seurakunnan perustehtävän hoidossa ja toimintakulttuurissa sekä seurakunnan kiihtyvä jäsenmäärän vähentyminen ovat merkkejä kriisiytyvästä seurakunnasta. Lisäksi toiminnallisen, hallinnollisen ja strategisen johtamisen heikkoudet ja puutteet sekä henkilöstön työnhyvinvointi toimivat mittareina.

Miten mittarit kuvaavat Taipaleen seurakuntaa, sitä kevään aikana selvittää talousneuvos, varatuomari Hannu Sarikka, minkä jälkeen piispa päättää mahdollisista jatkotoimista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *