Siirry suoraan sisältöön

Selloja ja Sibeliusta – Lemin musiikkijuhlien ohjelma julki

Lied, sellot, piano, mieskuoro, solistit, Brahms, Sibelius, nukke ja aasi ovat pääosissa Lemin musiikkijuhlilla tulevana kesänä, 28.-31. heinäkuuta.

Mieskuoro Naskalien Namikatse-tuplakvarettia kuullaan perjantain Sibelius-konsertissa kirkossa, lauantai-iltana Kouvon baarissa ja sunnuntaina musiikillisessa jumalanpalveluksessa. Kuva Tuomas Kourula.

Musiikkijuhlat soitetaan ja lauletaan käyntiin torstaina 28. heinäkuuta kello 12 Lemin kotiseutumuseolla. Säräkonsertissa esiintyvät juhlien taiteellinen johtaja, basso Erik Rousi, nuori sellisti Saima Malmivaara ja pianisti Nicholas Pulkkinen. Pihamaalla pidettävään konserttiin on vapaa pääsy.

Sama kokoonpano esiintyy tuntia myöhemmin Vanamokodilla talon asukkaille ja henkilökunnalle.

Liedejä saksaksi ja suomeksi

Juhlien ”virallisessa” avajaiskonsertissa kirkossa torstaina kello 19 kuullaan Brahmsin, Sibeliuksen ja Kuulan lauluja baritoni Arttu Katajan ja pianisti Pauliina Tukiaisen esittämänä.

Arttu Kataja ja Pauliina Tukiainen. Kuva Astrid Ackermann.

Kataja ja Tukiainen esittävät Johannes Brahmsin, Toivo Kuulan ja Jean Sibeliuksen liedejä, joita he ovat myös levyttäneet otsikolla Serious Songs (Vakavia lauluja). Erik Rousi ylistää levyä parhaaksi 2020-luvun lied-levyksi.

– Sibelius on konsertin kevyempää, optimistisempaa osuutta. Halusimme saksalaisen liedin lisäksi suomeksi laulettua suomalaisille, Pauliina Tukiainen sanoo.

Konsertin liedejä Tukiainen ja Kataja ovat esittäneet aiemmin Salzburgissa, Helsingissä ja Berliinissä.

Pauliina Tukiainen tutustui lied-musiikkiin jo Turun ammattikorkeakoulussa, ja Erasmus-vaihtovuotena Saksan Frankfurtissa lied vei niin mukanaan, että paluu kotimaahan jäi kokonaan. Tällä hetkellä hän toimii lied-musiikin professorina Salzburgissa Itävallassa.

Erik Rousin mukaan liedit ovat Keski-Euroopassa erittäin arvostettu klassisen musiikin muotoa, ja esiintyvät taiteilijat hyvin korkeatasoisia – kuten Pauliina Tukiainen ja Berliinin oopperassa laulava Arttu Kataja.

– Arttuun tutustuin ensimmäisen kerran Kangasniemen musiikkijuhlilla 1998 tai 1999, jolloin esiinnyimme yhdessä. Uudemman kerran aloin esittää liedejä hänen kanssaan viitisen vuotta sitten, Pauliina Tukiainen kertoo.

Selloja ja Sibeliuksen kuoromusiikkia

Perjantain päiväkonsertissa kirkossa soivat sellot ja piano. Porvoon pianokilpailun 16-19-vuotiaiden sarjan voittaja Maria Morfin Venäläinen ja toiseksi tullut Alli Mankkinen esiiintuvät yhdessä pianisti Liisa Malmivaaran kanssa.

Liisa Malmivaara esiintyy Lemin musiikkijuhlilla monen vuoden jälkeen. Kuva Riku Isohella.

Perjantai-illan kirkkokonsertissa mieskuoro Naskalien Namikatse-tuplakvartetti esittää Sibeliuksen kuoroteoksia. Solisteina kuullaan mezzosopraano Tuija Knihtilää ja basso Erik Rousia. Säestäjänä pianolla toimii Pauli Jämsä ja musiikinjohtajana Tommi Saalas.

Aamulla lastenkonsertti, illalla Isojen poikien lauluja

Lauantai on ilmaiskonserttien päivä. Aamukymmeneltä Tapiolassa kuullaan ja nähdään lastenkonsertti Nuken tarina näyttelijä Risto Kopperin ja pianisti Teemu Lasasen esittämänä.

– Risto Kopperi on Mikkelin kaupunginteatterin näyttelijä ja Teemu Lasanen entinen musiikkiopiston opettaja, joka jätti sen työn ja alkoi tehdä lastenkonsertteja, Erik Rousi kertoo.

Puolenpäivän aikaan kokoonnutaan Laululavalle karkeloihin, jossa juhlien taiteilijat esiintyvät Nicholas Pulkkisen säestämänä.

Illalla kymmenneltä Kouvon baarissa Namikatse-tuplakvartetti esittää ”isojen poikien lauluja”.

Kirkosta Tapiolaan

Saima Malmivaara, Namikatse ja urkuri Jonna Imeläinen esiintyvät sunnuntain musiikillisessa jumalanpalveluksessa kello 10.

Kesän juhlat päättää näyttelijä Vesa Vierikon ja kitaristi Petri Kumelan esitys Harmo ja minä. Tapiolassa kello 14 nähtävä esitys kertoo aasista ja miehestä. Tarinan on kirjoittanut espanjalainen Nobel-kirjailija Juan Ramón Jimenéz ja säveltänyt italialainen Mario Castelnuovo-Tedesco.

Petri Kumela ja Vesa Vierikko. Kuva Mitro Härkönen.

Hyväntuulinen näytelmä päättää myös Erik Rousin kolmevuotisen pestin Lemin musiikkijuhlien toiminnanjohtajana. Korona on leimannut koko hänen johtajakauttaan

– Tämänkin vuoden ohjelma on suunniteltu niin, että se kestää mahdollisia koronarajoituksia, Rousi sanoo.

Kaikkia suunnitelmia ei kolmen vuoden aikana ole voinut eikä ehtinyt toteuttaa eikä kaikkia halukkaita taiteilijoita voinut kutsua Lemille, hän toteaa.

Tämän vuoden kymmenestä konsertista neljä on maksullisia. Liput maksavat 24-27 euroa, yhteislippu 90 euroa. Alle 18-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi periaatteella yksi lapsi maksavaa aikuista kohti.

Liput tulevat myyntiin Lippupalvelussa torstaina 31.3. ja Lemin kirjastossa viikolla 14 (ensi viikko).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *