Siirry suoraan sisältöön

Pupupääsiäinen Kärnäkoskella

Teksti ja kuvat Sirkka-Liisa Vaalivirta
Partakosken kyläyhdistys Savitaipaleella on jälleen järjestänyt mukavia hetkiä Kärnäkosken myllymaisemiin.

Myllyrakennuksen takana virtailee koski aungonpaisteessa, kun hämmästellään joen poikki aivan seinän vierestä kaadettuja koivun ja tervalepän runkoa – lienee melkomoinen turvatoimi ajatuksena ollut.

Rakennuksen sisälle olivat pääsiäispesää tehneet kymmenet, ellei jopa satakunta kukkopilliä, ja jokaisella pöydällä kauniit pääsiäiskoristukset yläjuoksun laavulta tulleitten patikoitsijoitten ja muitten retkeilijöitten iloksi. Myllyn kupeessa kyläyhdistys tarjosi grillimakkaraa Martti Valtosen niitä käännellessä.

Varsinainen houkutin olivat kuitenkin Pia Pöllösen kanit. Koko ajan häkin ympärillä pyöri lapsiperheitä katsomassa ja tuoretta ruohoa häkin rakosista tarjoamassa..

Marita Valtonen, Pia Pöllönen ja tyttärensä Nelli jutustelivat hetkisen lihakanin kasvatuksesta.

Hyvin tarkkaa touhua se kuulostikin olevan, ei näille kaneille ihan mitä vain syötetä. Hyödyksi kaneista käytetään lihan lisäksi myös pehmeä nahka, josta voi tehdä vaikka kauniin kirjavia tyynyjä, ja leluja koirille ja kissoille, jopa korvat kuivataan koirien ruuaksi. Miten lie, myydäänkö onnenkäpälöitä  halukkaille. Ennen jäniksen käpälällä pyyhittiin liiat jauhot leivinpöydältä, tehneekö joku vielä niin?

Jos olikin jokivarresta suuria puita kaadettu, niin vallan jättimäisiä sai käydä katsomassa linnoituksessa, josta lumet pikkuhiljaa sulavat paljastaen kaikki ihanat kevätkukkijat kiurunkannuksista heiniin ja saroihin. Korkealle pääsiäistaivaalle nousevat näidenkin jättiläiskoivujen tuuheat latvat hiirenkorvia kohta aukomaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *