Siirry suoraan sisältöön

Savitaipaleen nuori kädentaitaja

Teksti ja kuvat Sirkka-Liisa Vaalivirta

Savitaipaleen käsityöasemalla on ollut menossa ”mitäs tuli tehtyä” -näyttely, ja samalla on valittu  uusi kädentaitaja. Vilma Hokkanen on paikan kuopus, juuri hyppäämässä kokonaan uudelle vuosikymmenelle täyttäessään pyöreät 20 vuotta.

Hän saattaa olla kuopus monessa muussakin paikassa ja harrasteessa, sillä hän viihtyy hyvin aikuisten ja vanhojen ihmisten seurassa  – oppivainen ihminen kun on, osaa myös ottaa tieto-taitoa, joka monelta muulta nuorelta ei juuri kunnioitusta saa.

Vilma haaveilee opettajan ammatista, rakastaa laulamista, luonnonläheistä elämää ja Ironman-elokuvaa, esimerkiksi. Siksi hänellä on rintaan tatuoitu juuri tämä logo.

.Vilma elää mummonsa kanssa luonnon keskellä vanhassa pihapiirissä, ja on oppinut siellä uskomattomia asioita. Hän esimerkiksi viljelee tomaattia vanhaan malliin, tuvan seinustalla. Viime kesänä hän sai kolmestakymmenestä taimesta 170 kiloa tomaattia!!! Taimia suojasivat siinä seinustalla vanhat ikkunalasit,kuten ennen oli tapana… Tuosta määrästä riitti jo herkkua tutuillekin.

Kovasti hän pitää myös metsässä kulkemisesta, ja marjastus sekä sienestys kuuluvat myös rakkaisiin harrastuksiin. Jos joku pyytää häntä hakemaan itselleen mustikat metsästä, niin ilomielin hän sen tekee… ja aina laulellen. Musiikkia Vilma rakastaa. Tarinoita ja runojakin kirjoittaa, mutta ihan lauluksi asti oma lyriikka ei vielä ole valmistunut.

Mutta joka paikassa Vilma laulaa ihan vain omaksi ilokseen, ja  kuorossakin – sielläkin hän on kuopus! Vilmalla on kaksi koiraa, saksanpystykorva, ja sen monirotuinen pentu. Pienikokoiset mustat silkkiturkit ovat  vilkkaita ja iloisia kavereita.

Käsityöasemalla Vilma esittelee omaa huonettaan. Sen kangaspuissa valmistuu hyvää vauhtia kevätluonnon värinen matto.

lattialla on toinen, iloisen värikäs työ.

Hän esittelee myös vanhoja koulutöitään, kuparista kynttilän pidikettä, ja ihanaa puurasiaa, jossa siinäkin on näitä erikoisia  tekijälle tärkeitä merkkejä koristeena.

Pöydällä on esillä kauniita keramiikkatöitä, Sari Koukin opastuksella tehtyjä,

ja sikinhienoja liinoja.

Vilmasta tulee varmasti hyvä opettaja – tai mikä hyvänsä. Jo  näiden parin vuosikymmenen aikana hän on ehtinyt kerätä mahdottoman paljon tietoa ja taitoa, enpaattisena ja kuuntelevana ihmisenä hän ehtii vielä pitkälle. Onnea ja menestystä, sekä syntymäpäivälle että uusille tuleville vuosikymmenille!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *