Siirry suoraan sisältöön

Vielä ehtii arktikalle

Teksti ja kuvat Sirkka-Liisa Vaalivirta

Kevät on ollut kuiva, viileäkin ja aurinkoinen näillä seutuvin, eikä hanhilla ja muilla pohjoisen pesijöillä tunnu valtava kiire olevan. Pikkuhiljaa niitä on Mäntyperän ylikin mennyt, mutta ihan turhaan on odottanut sitä riemukasta päivää, jolloin taivas on täynnä kaakattajia.

Virolahden arktikakaan ei mitään ihmeitä näyttänyt, ellei nyt lasketa kuovisirriä, joka eukon kiikarissa näkyi vain tummana täplänä kaukaisessa lätäkössä. 

Nyt viikonvaihteessa odotetaan sitä parasta muuttoa, vaikka sää näyttää jatkuvan ”liian hyvänä”. Virolahti satsaa kovasti arktikaan, torneja kunnostetaan ja uusia rakennetaan.

Viime vuonna ihmettelimme Kirkon Vilkkilänturan tornissa, muutama vuosi sitten uudistetussa, että mitä ihmettä viereisellä rantaluhdalla tapahtuu. Puita oli kaadettu ja jotain kaivettu, ja nythän se selvisi. Siellä on aivan uusi torni, Talniemen torni. Nämä molemmat turan tornit on yhdistetty soraistetulla polulla. Uudelle tornille menee ihan oma uusi tie, parkkipaikalla on tilaa, grillipaikka, ja upea kartta jossa on paljon asiaa ja seutukunnan torneja.

Talniemen torni on hiukan herkkä askelille, se on suuri joten sinne mahtuu paljon väkeä (kuva 9468) tornia hutjuttamaan. Näköalaa piisaa ja valo tulee oikeasta suunnasta. Tornin kupeessa on aurikopaneeli.

Silti Kirkon Vilkkilänturan tornista näkee hyvin rantalietteikköä, hiukan peltojakin, ja lahden toisella puolen Lintulahden tornin, jonka ympärillä metsälinnutkin esiityvät sinisrinnasta satakieleen. Leerviikissä ei ole tornia, mutta se on varsinaisen arktikan keskus. Siniset telttarivistöt esittelevät kaikenlaista lintuihmisiä kiinnostavaa asiaa, ravintolasta saa niin ruokaa kuin kahviakin, ja ainakin nyt viikonvaihteessa yksi asiantuntija paikalla on Juha Laaksonen, uusimpien kirjojensa kanssa, toivon ma. Savitaipaleen kansalaisopiston lintukurssi omalla arktikareissulla tässä Leerviikin rantahietikolla) lauantaina 7.5.

Monia muitakin torneja ja mielenkiintoisia paikkoja seutukunnalta löytyy. Jotkut tornit ja paikat eivät ole enää yleisessä käytössä, mutta Pyterlahden ilmavalvontatornin historiallisella paikalla Siipioravanmäellä kohoaa mahtava torni, johon sen vankasta ulkonäöstä huolimatta ei kovin monta ihmistä saa yhtäaikaa kiivetä. Haminaan päin ajelessa Klamilan tietämillä on myös kalliolla valtava torni, josta hyvällä ilmalla näkee naapurin puolelle helposti  – jos tohtii sinne kiikarit kääntää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *