Siirry suoraan sisältöön

Laulun laaja kotimaa

Teksti ja kuvat Sirkka-Liisa Vaalivirta
Pihalaulut aloitettiin Savitaipaleen Mäntyperällä 14.6.1999. Jo ensimmäinen kerta osoitti, että tapahtumalla on kysyntää.

Yli 70 henkeä täytti pihapiirin, ja lauluja säestivät Savitaipaleen kuulut muusikot Eino ja Sinikka Aapro. Tässä kuvassa on mukana lauluvoimaa vahvistamassa myös Risto Rahikainen.(

Puhuttiin Eikan poppoosta, koska lisävoimia saatiin mukaan muistakin soittajista, taisipa joskus Savitaipaleen rajojen ulkopuoleltakin olla mukana nuoria Hopeisen harmonikan kisailijoitakin.

Säähän se oli aina se, jonka armoilla oltiin. Joskus rankka kuuro ajoi sisälle tupaan jopa 50 henkeä, joskus laulettiin sadetakeissa, ja sateen suojaa haitaristille etsittiin ison kuusen alta… ei olisi pitänyt, sillä kuusipa tiputti pihkaa palkeisiin!

Lopulta pihalaulut siirtyivöt yhä enemmän kattojen alle, Hyrkkälän koululle, Laksiaisten majalle, Suvantoon ja Olkkolaan. Mäntyperä vaikeni nyt pihalaulujen suhteen tänä kesänä parinkymmenen laulajan ja Savitaipaleen nimikkohenkilöiden Tanelin (Heikki Hytti) ja Charlotan (Terttu Kultanen) säestäessä.

Pihalaulut jatkuvat kuitenkin hyvin suosittuina nyt tupalauluina.

Mäntyperällä aloitettiin myös kauneimmat luontovirret, aluksi pihalla lintujen kuoron kanssa. Ensimmäinen kerta oli 12.8.1998 illalla, ja kutsussa mainittiin ”luontohartaus”. Seurakunnasta mukana olivat silloin Paavo ja Sinikka Hillo. Mäntyperän lisäksi luontoon laulamaan kutsuivat myös Hirvonmäet Survajantien varresta, eikä suosiolle loppua näy.

Seurakunta on monin tavoin lähestynyt laulavaa kansaa, ja nyt kanttori Aino Juntunen on kutsunut porukkaa laulelemaan uudesta kirjasesta, josta lempivirsien ja hengellisten laulujen lisäksi löytyy jo monia tuttuja ”tavallisia lauluja”, kuten Satumaa, Tämä taivas, tämä maa, Romassi ja monia, monia muita.

Tässä kuva Hyrkkälän lauluista, joihin saatiin pappikin mukaan, vaikka  Hanna Kilkkinen oli vielä lomalla.

Vanha koulusali oli täynnä laulun riemua! Muutama uusikin laulaja on taas mukaan löytynyt.

Mainittakoon vielä, että Mäntyperän viimeisissä laulajaisissa oli vain kaksi alkuperäistä mukana, mutta uusia peräti kolme.

Pikaisella vilkaisulla kansalaiopiston vihkoon huomasin, että musiikin monitoiminainen Eija Vakkila laulattaa Lemillä kansalaisopiston piikkiin kansaa  kerran kuussa perjantaisin, pianon säestyksellä… mikä hieno idea! Kaikki laulamaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *