Siirry suoraan sisältöön

Kirkollisvero pysymässä ennallaan, maksajia yhä vähemmän

Taipaleen seurakunnan kirkkoneuvosto esittää kirkkovaltuustolle, että seurakunnan kirkollisveroprosentti säilytettäisiin ensi vuonna nykyisessä 1,75 prosentissa.

Veroprosentti on ollut sama vuodesta 2019. Kirkkohallitus on kehottanut seurakuntia tarkastelemaan veroprosenttiaan valtiovarainministeriön veronalentamistaulukko huomioon ottaen. Ensi vuonna sote-uudistuksen ja verouudistuksen myötä valtionverotus kiristyy ja kunnallisverotus kevenee. Seurakuntienkin tulisi alentaa verotustaan; Taipaleen seurakunnan kohdalla taulukko osoittaa 0,8 prosenttiyksikköä, pyöristäen 0,5 prosenttiyksikköä.

Taipaleen seurakunnan alijäämäiset tilinpäätökset ja pienenevä veronmaksajien joukko eivät kuitenkaan puolla kirkollisveron alentamista. Kirkkoneuvosto esittääkin veroprosentin pitämistä 1,75 prosentissa.

Päätöspykälään liittyvä taulukko kertoo, että vuonna 2019 Lemin, Savitaipaleen ja Taipalsaaren kunnissa oli 11.025 asukasta, joista Taipaleen seurakunnan jäseniä 8.674 (78,7 prosenttia). Tänä vuonna kuntien yhteenlaskettu asukasmäärä on 10.699 ja seurakunnan jäsenmäärä 8.008 (74,8 prosenttia). Ensi vuoden arvio kuntien asukasmääräksi on 10.596 ja seurakunnan jäsenmääräksi 7.809 (73,7 prosenttia).

Seurakunnan jäsenmäärä on pienentynyt vuosittain 2,5-2,8 prosentilla, kun kuntien väkiluku on supistunut vuosittain 0,7-1,5 prosentilla.

Seurakunnan arvioidusta 7.809 jäsenestä ensi vuonna kirkollisveron maksajia arvioidaan olevan 5.540 henkilöä, mikä on 119 vähemmän kuin tänä vuonna. Kirkollisveron tuotto laskisi arvion mukaan puolella prosentilla 2.325.000 eurosta 2.313.000 euroon.

Tapulin lisätyöt

maksavat 10.000 euroa

Kirkkoneuvoston tiedoksi merkittävissä asioissa oli muun muassa Lemin kellotapulin lisätöiden hinta. Yli urakan meneviä töitä joudutaan tekemään noin 10.000 euron edestä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *