Siirry suoraan sisältöön

Tapiolassa puuhataan Lemille omaa kirkkoa

Lemin Tapiolassa puuhataan Lemille omaa kirkkoa. Meneillään ovat nuorisoseuran näytelmäryhmän harjoitukset. Teemu Salohalmeen kirjoittaman ja Sami Sivosen ohjaaman Kirkko kiven takana -näytelmän ensi-ilta on lokakuun lopussa.

Hannu Hovi (vas.) esittää näytelmässä Taipalsaaren kirkkoherraa, Arto Heimonen kirkkoherran lemiläistä renkiä Lauria.

Näytelmätekstin on kirjoittanut imatralainen Teemu Salohalme. Hän kertoo etsineensä Lemin pitäjänhistoriasta näytelmäksi sopivaa aihetta. Näin hän päätyi tapahtumiin 1600-luvun lopulla, jolloin lemiläiset havahtuivat oman kirkon tarpeellisuuteen ja kävivät taistoon Taipalsaaren emäseurakuntaa vastaan.

– Lemin kirkon rakentaminen oli draamallisesti mielenkiintoinen aihe. Historiateoksen lisäksi kaivoin tekstiin tietoa oikeuden pöytäkirjoista. Faktat pitävät paikkansa.

Sen sijaan kirjoittajan on pitänyt kuvitella, mitä ihmisten päiden sisällä on tapahtunut, mikä asema kirkolla on ollut ihmisten elämässä.

– Uskon, että sinänsä ihminen ei ole muuttunut 300 vuodessa miksikään, Salohalme sanoo.

Tekstinsä hän on kirjoittanut yleiskielellä.

– Näyttelijän ammattitaitoa on mukauttaa puheensa roolin mukaan. Yhden roolin kuitenkin tein selkeästi paikallismurteella, Jaana Sinkon avustuksella.

Näytelmän ohjaaja Sami Sivonen (vas.) pohtimassa Hannu Hovin kanssa 1600-luvun kirkkoherran ulkoasua tiistai-illan harjoituksissa.

Näytelmän ohjaaja Sami Sivonen iloitsee, kun Teemu Salohalmeen tekstiä on viimein päästy harjoittelemaan; teksti valmistui jo viime syksyksi, mutta koronarajoitusten takia sen esitys siirtyi vuodella.

Nopearytmisten komedia-tekstien jälkeen on vuorossa toisenlainen näytelmä, joka puhuttelee eri tavalla.

– Tekstissä on syvyyttä, repliikkien väliset tauotkin merkitsevät, hän luonnehtii.

Pandemia-ajan takia näytelmä on kirjoitettu pienelle ryhmälle, kun ei voitu tietää rajoituksista.

– Nyt on sitten voitu näyttämölle tuoda myös kylän väkeä, joilla ei ole repliikkejä.

Mukana on sekä tuttuja että muutama uusikin näyttelijä, muiden muassa ohjaajan puoliso Laura KIretti ja poika Hugo Sivonen.

Kappalaista esittävä Arto Penttilä (vas.), Hannu Hovi ja Arto Heimonen kuuntelemassa Sami Sivosen ohjeita.

Kirkko kiven takana -näytelmän harjoitukset aloitettiin elokuussa. Ryhmällä on meneillään tiivis urakka, sillä näytelmä tulee ensi-iltaan lokakuun 28. päivänä.

Harjoituksia on pari kertaa viikossa. Kertaalleen näytelmä on ehditty käydä läpi. Oma urakkansa on myös lavastuksessa, jota ei vielä ole päästy rakentamaan Tapiolassa meneillään olevan ikkunaremontin takia.

– Näytelmä tapahtuu kahdessa paikassa: Taipalsaaren pappilassa ja Lemin pitäjäntuvalla, Sami Sivonen kertoo.

Näytelmän lykkääntyminen vuodella teki siitä itse asiassa ajankohtaisemman: nyt ensi-ilta on kolme viikkoa ennen syksyn kirkollisvaaleja uudessa yhdistyneessä Taipaleen seurakunnassa. Syksyn esitysajat on jo luotu lukkoon:

Korjattu Teemu Salohalmeen väärin kirjoitettu nimi 24.10. kello 14.25.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *