Siirry suoraan sisältöön

Erik Rousi ja Justas Stasevskij levyttävät Schubertin laulusarjat

Klassiseen musiikkiin erikoikoistunut Alba Records on tehnyt sopimuksen basso Erik Rousin ja pianotaitelija Justas Stasevskij’n kanssa Schubertin suurten laulusarjojen kokonaislevytyksestä. Ensimmäinen levy, Die schöne Müllerin, julkaistaan maaliskuussa 2023.

Erik Rousi ja Justas Stasevskij. Kuva Emma Puosi.

Erik Rousi on lemiläisille tuttu viime syksynä päättyneestä, kolme vuotta kestäneestä pestistään Lemin musiikkijuhlien taiteellisena johtajana ja esiintyjänä. Justas Stavseskij esiintyi Lemin musiikkijuhlilla kesällä 2020. Heillä on takanaan usean vuoden yhteistyö lied-musiikin saralla erityisesti Franz Schubertin laulujen tulkitsijoina.

Nyt Alba Records julkaisee Rousilta ja Stavseskijltä Suomen äänitehistorian ensimmäisen Franz Schubertin kolmen suuren laulusarjan (Die schöne Müllerin, Winterreise & Schwanengesang) kokonaislevytyksen. Äänitteet ilmestyvät yksitellen vuosien 2023 – 2026 aikana

Rousi ja Stasevskij ovat työskennelleet yhdessä vuodesta 2015 alkaen, jolloin heidän ensimmäinen yhteinen esiintymisensä oli Schubertin Winterreise. Pitkäaikainen yhteistyö onkin Rousin mukaan perusedellytys laadukkaalle lied-esitykselle:

– Olemme vuosien aikana oppineet tuntemaan toisemme erittäin hyvin. Meillä on molemmilla hyvin samanlainen ihanne siitä, millainen on nautittava musiikkiesitys, ja minusta tuntuu, että monella tapaa meidän musikaliteettimme on veistetty hyvin samasta puusta. Meitä yhdistää myös vahva halu oppia kokoajan lisää ja tuoda musiikkitieteen uusia tutkimustuloksia mukaan käytännön tulkintaan, Erik Rousi toteaa levy-yhtiön tiedotteessa.

Erik Rousi Lemin musiilkijuhlilla. Kuva Tarja Lindfors/Lemin musiikkijuhlat.

Justas Stasevskij puolestaan iloitsee suuresti Die schöne Müllerinin ja Winterreisen tapaisten klassikoiden taltiointimahdollisuudesta:

– On erittäin suuri ilo päästä levyttämään tällaisia kappaleita. Vaikka olemmekin Erikin kanssa näitä paljon esittäneet, on kuitenkin niiden nauhoittaminen asia erikseen, sillä nämä sarjat ovat niin monivivahteista ja iätöntä musiikkia. Pitää samanaikaisesti pystyä kunnioittamaan perinteitä ja tuomaan jotain uutta kuulijalle. On kyettävä tarjoamaan taiteellinen peruste sille, että levyttää tällaista musiikkia. Se onkin meidän suurin tavoitteemme koko hankkeen suhteen, hän kertoo tiedotteessa.

Raija Tuuliainen kukitti Tuomas Ylisen (vas.), Jukka Merjasen ja Justas Stasevskij’n (oik.) kesällä 2020..

Alba Recordsin toimitusjohtaja Erkki Nisonen kertoo tiedotteessa, miksi päätti tarttua juuri tähän projektiin:

– Kuulin Erikin ja Justaksen esityksen Die schöne Müllerinistä pandemian aikana Salossa. Koin esityksen hyvin vaikuttavana ja olen itse aina ollut taiteilijoiden nuoruudenlevytysten suuri ystävä. Päätinkin, että tehdään tällainen suurprojekti nyt, jolla on suuri arvo jo itse kokonaislevytyksen suhteen, mutta äänitteet saattavat nousta 20 vuoden kuluttua erityisen mielenkiintoisiksi, hän sanoo.

Levyjen äänityksestä ja editoinnista vastaa Markku Veijonsuo Varistoteles Studioista ja levyjen tuottajana toimii Marjut Hannula.

.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *