Siirry suoraan sisältöön

Kanervakoti ja Jäkäläkoti tyhjiksi Oljamikodin tieltä

Joukko Lemin vanhustentuen ja Lemin VPK:n naisosaston aktiiveja tyhjensi tiistaina Kanervakotia ja Jäkäläkotia irtaimistosta. Huonekalut ja taloustavarat myydään ensi viikon lauantaina 11. helmikuuta kirpputorilla Pikku-Palolan entisissä päiväkotitiloissa.

Anneli Lattu ja Johanna Jukanen (selin) kantoivat pöytää Kanervakodista kirppurtorilla myytäväksi.

Tavaroiden siirto ja myynti tuli ajankohtaiseksi, kun Vanhustentuki vuokrasi Kanervakodin ja Jäkäläkodin yksiköt Oljamikoti Oy:lle. Oljamikoti perustaa taloihin kehitysvammaisten asumisyksikön.

Vanhustentukiyhdistyksen puheenjohtaja Eija Sinkko ilahtui, kun ensin kunnasta, sitten Eksotesta ja heti kohta Oljamikodista tiedusteltiin Kanervakodin ja Jäkäläkodin mahdollista vuokraamista.

– Suhtauduin heti myönteisesti asiaan, ja kun ehdin ilmoittamaan asiasta johtokunnalle, he olivat sitä mieltä että tämä juttu viedään maaliin byrokratian haasteista huolimatta. Asia eteni nopeasti ja viikon päästä oli jo korjaussuunnittelu käynnissä, Sinkko kertoo.

Jäkäläkoti rakennettiin Palolakodin jatkoksi kehitysvammaisten käyttöön; nyt sen toiminta alkaa uudelleen samassa tarkoituksessa.

Entisen vanhainkodin Palolakodin päätyyn rakennettu Jäkäläkoti oli kehitysvammaisten asumisykikkö, Palolaa vastapäätä oleva Kanervakodin Vanhustentuki puolestaan rakensi vanhusten asumisyksiköksi. Jäkälässä oli viisi asuntoa, Kanervassa kahdeksan. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote jätti kuitenkin vuokrasopimuksen viisi vuotta sitten uusimatta todeten, että rakennusten paloturvallisuus ei täytä vaatimuksia.

– Vanhustentuen olisi pitänyt silloin rakentaan taloihin sprinkler-järjestelmät, joiden hinta olisi ollut noin 50.000 euroa. Nyt saamme ne puolta halvemmalla, ja nyt ne rakennetaan ja yhdistetään Palolan sprinkler- ja hälytysjärjestelmään, Eija Sinkko kertoo.

Kanervakotia suunniteltiin viime keväänä ukranaispakolaisten majoittamiseen, mutta tarvetta ei loppujen lopuksi ollut,

Välivuodet talot ovat olleet jokseenkin käyttämättöminä. Kesäisin musiikkijuhlaviikolla Lemin musiikkiyhdistys on majoittanut niihin taiteilijoita ja maksanut Vanhustentuelle pientä vuokraa. Yhden viikon vuokra vuodessa ei ole kattanut kuin murusen talojen ylläpitokustannuksista.

Viime keväänä taloihin varauduttiin asuttamaan ukrainalaisia pakolaisia, ja silloin Vanhustentuki VPK:n naisten avustuksella kalusti kaikki huoneet omistamillaan ja lahjoituksina saaduilla kalusteilla. Tarve asuttamiseen oli kuitenkin pieni ja lyhytaikainen, joten talot olivat taas tyhjillään asukkaista. Näin Oljamikodin laajentamisella Lemille ei ollut estettä.

Eija Sinkko Kanervakodin yhteiskeittiössä. Muun muassa isot ruokapöydät myydään haluaville siirtämättä niitä pois.

Akuutti pulma on nyt, että runsaasta kalustuksesta, petivaatteista, astioista ja muusta irtaimistosta on päästävä eroon Oljamikodin aloitettua jo remontin.

– Joitain kalusteita Oljamikoti haluaa pitää, mutta suurin osa myydään pois, Eija Sinkko kertoo.

Siksi tiistaina talkoiltiin: pienemmät huonakalut ja muu naisvoimin kannettavissa ollut irtain siirettiin pihan poikki Palolakodin päiväkotisiipeen, entiseen Pikku-Palolaan. Isommat ja painavammat huonekalut jätettiin vielä paikoilleen; ne myydään Vanhustentuen tekeillä olevien verkkosivujen kautta.

Raija Pajulan kannettavana kirpputorilla myytävä rahi.

Pikku-Palolassa järjestetään kirpputori lauantaina 11. helmikuuta kello 10-16. Hyvään kirppikseen kuuluu myös kahvio, ja sellainen perustetaan päiväkotilan viereen entisen dementiaosaston keittiöön.

Kirpputorilla tulee olemaan myynnissä runsaasti käyttökelpoista tavaraa.
Astioita tulee tarjolle myös.

– Kirpputorin tuotto käytetään ukrainalaisten hyväksi, Eija Sinkko kertoo.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *