Siirry suoraan sisältöön

Mitä kuuluu Lemin seurakuntatalolle?

Taipaleen seurakunnan kirkkovaltuutettu ja kirkkoneuvoston jäsen Anu Karhu penkoi seurakunnan pöytäkirjoja ja muita dokumentteja selvittäkseen, miten Lemin seurakuntatalon asiaa on seurakunnassa vuosien varella käsitelty ja mitä päätetty.

Seurakuntatalon ovet ovat olleet kiinni jo neljä vuotta. Arkistokuva.

MITÄ KUULUU, LEMIN SEURAKUNTATALO? Törmään aina samoihin kysymyksiin ja olettamuksiin. lhmisten mieliin on painunut ”hometalo”,j oten oikaistavaa on riittänyt. Sisäilmaongelmat tai kosteusvaurio ovat aivan eri asia kuin hometalo.

Jo Lemin seurakunnan aikana jotkut työntekijät oireilivat seurakuntatalon sisäilman takia. Kaikki talossa työskennelleet eivät kuitenkaan oireilleet, vaikka joukossa oli astmaa sairastaviakin. Viimeisimpänä korjaustoimina talon perustukset eristettiin ulkopuolelta, että kosteutta ei pääsisi lisää rakenteisiin. Samassa yhteydessä kehotettiin puhdistamaan ilmanvaihtokanavat.

Puhdistamisesta tehtiin Lemin kirkkoneuvostossa päätös, mutta vaikka päätös asiasta oli olemassa, työ jätettiin tekemättä. Tuolloin keskityttiin valmistelemaan Taipaleen seurakuntaa unohtaen Lemin tarpeet kellotapulia myöten. Tapulin korjaukseen oli myönnetty jopa kirkkohallituksen avustus, mutta mitään ei tapahtunut. Nyt vuosia myöhemmin saimme kellotapulin kuntoon, vaikka kirkkohallitus ei enää avustusta myöntänyt. Remontin hintalappua ei ole vielä kerrottu.

Vuonna 2019, kun Taipaleen seurakunta aloitti toimintansa, uuden seurakunnan ensimmäisiä päätöksiä oli Lemin seurakuntatalon käyttökieltoon laittaminen ja purkaminen. Lemin seurakuntatalo suljettiin siis Taipaleen seurakunnan kirkkoneuvoston omalla päätöksellä, ei viranomaisten. OIen asiasta ottanut selvää, ja Elystä sain vastauksen, että valvokaa omaa päätöstänne.

Ely-keskus ja museo vastustavat Lemin seurakuntatalon purkua, koska perusteita purkamiselle ei ole. Ely katsoo, ettei purkusuunnitelmassa ole esitetty miksi purkaminen olisi edullisempaa kuin kunnostus ja asianmukainen ylläpito.

Tein 2019 vuoden lopulla aloitteen Taipaleen seurakunnan kirkkoneuvostolle Lemin seurakuntatalon peruskorjauksen selvittämisestä. Neuvosto käsitteli aloitteen 7.11.2019 ja päätti, että käyttökieltoa ei kumota. Neuvosto päätti, että selvitetään peruskorjauksen kustannukset, jotta niiden avulla voidaan verrata peruskorjauksen ja uudisrakennuksen kustannusten eroja. Näitä tarvitaan rakennuksen purkupäätöstä varten.

Nyt on kulunut neljä vuotta, eikä vieläkään ole toimittu päätöksen mukaisesti, vaan on pyydetty ylimalkainen arvio, josta eivät käy selville seurakuntatalossa tarvittavien korjauksien kustannukset. Etelä-karjalan museo on lausunut, että ensisijainen vaihtoehto on seurakuntatalon säilyttäminen, jat odennut, ettei rakennuksessa ole tapahtunut muutoksia. Korjaustarve ei ole riittävä peruste kulttuurihistoriallisesti arvokkaan rakennuksen purkamiselle.

Museo on lausunnossaan muistuttanut seurakuntaa maankäyttö-ja rakennuslain määräyksistä, kuten siitä, että omistajan on pidettävä rakennuksensa turvallisuuden ja käyttökelpoisuuden vaatimukset täyttävässä kunnossa. Lemin seurakuntalon purkamiseen tarvitaan myös purkulupa Lemin kunnalta.

Vuoden 2019 aikana irtisanottiin seurakuntatalon vuokralaiset. ltä-Suomen hallinto-oikeus totesi, että irtisanomisessa on toimittu lainvastaisesti. Vuokra-asunto on eri ilmanvaihdossa ja palomuurilla erotettuna muusta rakennuksesta, joten ihmettelen, etteivät vuokratulot kelvanneet Täipaleen seurakunnalle.

Lemin martat ja maaseutunaiset saivat samaan aikaan kerätä tavaransa pois pikavauhdilla, vaikka talon keittiö ja sali olivat olleet käyttökunnossa koko ajan. Hyvä yhteistyö heidän kanssaan loppui kuin seinään, vaikka he emännölvät paljon hautajaisia ja käyttivät keittiötä maksaen seurakunnalle korvauksen käytöstä.

Vierailin seurakuntatalossa elokuussa 2019 ja hämmästelin kuinka talosta on lähdetty kuin”rusakko puskasta”. Talon sähkölaitteet olivat seinässä ja pakastimet sekä jääkaapit pursuivat homeisia ruokia.

Kuva Anu Karhu
Kuva Anu Karhu

Tilat olivat järkyttävässä kunnossa. Tämän jälkeen siellä vierailikin lukkofirma vaihtamassa lukkoja, jotta taloon ei olisi pääsyä. Lukkojen uusimista perusteltiin sillä, että avaimien haltijat eivät olleet tiedossa. Lemin seurakunnan aikaan oli kuitenkin avainten haltijoista olemassa ajan tasalla oleva lista. Seurakuntatalohan on julkinen tila, joten ihmettelen tätä lukkojen vaihtamista tyhjään taloon.

Kun Taipaleen seurakunnassa käsiteltiin seurakuntatalon purkamista, ehdotin uuden seurakuntalon rakentamista – esitystä ei kannatettu, vaikka oltiin valmiita purkamaan, niin eii rakentamaan uuttatilalle.Seuraavana keväänä tulikin 4/2020 neuvoston kokoukseen esitys, jossa esitettiin talon myyntiä huutokaupalla huutokaupat.com-sivulla. Päätösehdotus hyväksyttiin, mutta se poiki useampia oikaisuvaatimuksia. Niiden myötä neuvosto päätti keskeyttää Lemin seurakuntalon myynnin ja
samalla päätti vahvistaa kirkkoneuvoston 7 .11 .2019 191§ tekemän päätöksen kustannusten selvittämisen täytäntöön panosta.

Kuva Anu Karhu

Etelä-Saimaa kirjoitti jutun talouspäällikön antaman selvityksen pohjalta. Talouspäällikkö käytti home-sanaa todeten itsekin myöhemmin lausuntonsa virheelliseksi home-sanan osalta. Vuoden 2022 talousarvion investointisuunnitelmasta poistettiin seurakuntalon purkaminen. Seurakuntatalon työryhmä, johon olen kuulunut, teki tilantarve -esityksen.

Kirkkoneuvosto on tehnyt 5/2022 päätöksen uuden seurakuntatalon rakentamisesta neuvoston jäsenen ehdottamalla lisäyksellä, että rakennetaan uusi seurakuntatalo vanhan tilalle ja valtuutetaan talouspäällikkö suunnittelemaan rakentamista työryhmän selvityksen mukaisesti. Asian esittelytekstissä on maininta ”työryhmä ei ota kantaa uudisrakentamisen tai peruskorjauksen välillä. Ratkaisu tulee täyttää tilantarve-esitys”.

Neuvosto käsitteli 12/2022 Lemin seurakuntalon uudisrakennuksen Iuonnoksen kokouksessa. Kustannusarvio 1,6 miljoonaa euroa. Summa sisältää myös arvion nykyisen seurakuntatalon purkukustannuksista. Neuvosto merkitsi tiedoksi uuden seurakuntatalon nykyvaiheen sekä kustannusarvion ja lähetti ne museovirastolle ja Ely-keskukselle lausuntoa varten.

Uuden talon luonnos ei ole ollut julkisuudessa, ainostaan kustannukset ovat olleet. Kuinka mahtaa asia nyt edetä, kun peruskorjauksen kustannukset ovat edelleen selvittämättä oikealla tavalla ja kirkkovaltuuston päätöstä ei ole?

Itse koen asian käsittelyn yli neljän vuoden ajalta sekavaksi ja ihmettelen, että talo olisi voitu myydä ja uusi omistaja olisi voinut korjata sen. Onko viranhaltijoilla tahtotila saada talo kuntoon, kun ei yhdessäkään asia käsittelyssä olla valmiita korjaamaan tai rakentamaan uutta. Neuvosto on vastuussa talon käytöstä ja silti talossa työskennellään ilman suojaimia arkistossa aamusta iltaan tälläkin hetkellä.

Tein aloitteen Lemin seurakuntatalon lasten ulkoleikkipaikasta, koska leikkikalusteet olivat huonossa kunnossa. Heti sen jälkeen ne purettiin pois ja tilalle ei ole tulossa uusia. Taipaleen seurakunta teki lasten ulkoleikkipaikkojen kartoituksen ja vastauksena oli, että varhaiskasvatus käyttää alueen muita leikkipaikkoja, uudelle ei tarvetta.

Tähän voisi lopuksi todeta, etteivät lemiläiset tarvitse seurakuntataloksi leikkimökkiä, vaan asialliset tilat tilatyöryhmän esityksen mukaisesti. Tilat, joissa onnistuu kokoontuminen kuten aiemminkin.

Tämän kirjoituksen tiedot on koottu pöytäkirjoista sekä eri viranornaisten lausunnoista. Samoin Lemin Kirjavassa on paljon kirjoituksia Lemin seurakuntatalosta. Ne löytyvät helposti haulla ”Lemin kirjava Lemin seurakuntatalo”.


Anu Karhu

Taipaleen seurkunnan kirkkovaltuuston ja kirkkoneuvoston jäsen

Lemi

Kello 19.30 korjattu Lemin Kirjavan editoinnissa tapahtuneet virheet: 5.1.2022 muotoon 5/2022 ja 12.1.2022 muotoon 12/2022.

1 kommentti artikkeliin “Mitä kuuluu Lemin seurakuntatalolle?”

  1. Riitta kärmeniemi

    Jollakin tai joillakin on selitysten paikka mitä ja miten Lemillä toimitaan.
    Itsenäisen Lemin seurakunnan aikoina tälläistä ei olisi tapahtunut.Kuka on tilannut lukon vaihtamisen,se näkyy takuulla laskusta.Seurakuntatalon laiminlyönnin syy täytyy selvittää ja jos eivät nykyiset rahkeet riitä tarvitaan uudistuksia johdon puolelle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *