Siirry suoraan sisältöön

Lapset pääsevät leikkimään Nooan arkissa

Lemin kirkkoon on valmistumassa uusi lasten leikkipaikka, jonne seilaa Nooan arkki eläinkuntineen.

Suntio Taavi Hänninen (vas.) ja aluepastori Tapio Kilpiä maalasivat arkkia tiistaiaamuna kirkon sakastissa.

Idea kirkkoon rakennettavasta Nooan arkista syntyi, kun kaksi asiaa yhdistyi: lasten leikkipaikan uudistamisen tarve ja 27. huhtikuuta kirkossa esitettävä lastenkonsertti Nooan matkassa.

Seurakunnan työntekijät eivät malttaneet odottaa kirkon julkisivu- ja sisätilaremontteja, vaan hakivat lupaa päivittää leikkipistettä itse. Lupa tuli, myös Museovirastolta, vaikkakaan ei ihan lasten ja vanhempien kannalta ihanteellisempana:

– Museovirasto antoi luvan poistaa kaksi kirkonpenkkiä, mutta vain kaksi takimmaista, Lemin aluepastori Tapio Kilpiä kertoo.

Uusi leikkipaikka tulee kirkon perälle kahden takimmaisen penkkirivin tilalle, Tapio Kilpiä kertoo.

Kun Lemin kanttori Jonna Imeläinen ja Porvoon suomalaisen seurakunnan kanttori Kaisa Sidoroff ovat tuomassa Nooan matkassa -muskarikonsertin Lemin kirkkoon, työntekijät keksivät, että tapahtumaan tarvitaan Nooan arkki. Siispä päätettiin rakentaa sellainen.

Seurakunnassa vapaaehtoistyötä tekevä Lauri Pellinen rakensi arkin kehikon, seurakunnan työntekijät sahasivat kokouksessaan vanerin ja kiinnittivät sen paikalleen sekä kittasivat kolot. Tiistaiaamuna sitten Tapio Kilpiä ja Lemin suntio Taavi Hänninen ottivat pensselin ja telan käsiinsä ja maalasivat komeuden.

– Arkki naamioidaan kirkon väreihin. Etsimme värikartasta maalin, joka on mahdolllisimman lähellä kirkkosalin alaosan ruskeaa, Tapio Kilpiä kertoo.

Arkki vaatii ainakin kaksi maalikerrosta, Taavi Hänninen ja Tapio Kilpiä tuumasivat.

Arkki valmistuu ensi viikolla pidettävään konserttiin, ja jää sitten pysyväksi osaksi uutta leikkipaikkaa. Arkin eläimet kootaan seurakunnan ja työntekijöiden pehmoleluvarastoista, kaksi lajiaan. Nykyisin poikkikäytävällä olevan leikkipaikan kalusteet siirretään myös uuteen paikkaan.

Nooan matkassa -konsertti pidetään kirkossa torstaina 27. huhtikuuta kello 17. Konserttiin on vapaa pääsy.

Jumalanpalvelusten ajasta

kysely myös verkossa

Lemin kirkossa pidettiin sunnuntaina iltamessun jälkeen keskustelutilaisuus jumalanpalvelusten ajallisesta porrastamisesta. Paikalla oli noin 20 henkeä.

– Tarkkaa mielipidettä ei monellakaan vielä ollut, Tapio Kilpiä kertoo.

Asiasta onkin kysely myös verkossa kaikkien seurakuntalaisten vastattavaksi. Se löytyy tästä linkistä. Heillä, jotka eivät voi tai halua verkkoa käyttää kyselyyn vastaamiseen, on mahdollisuus hakea tulostettu kyselylomake Lemin seurakunnan kahvikyökistä keskiviikkoisin ja palauttaa vastaus seurakunnan postilaatikkoon. Sekä verkkokysely että lomakkeiden palautusaika päättyy keskiviikkona 3. toukokuuta.

Taavi Hänninen kertoo kysyttäessä, että on valmis tekemään suntion työt kahdessa kirkossa samana pyhänä. Se helpottaa töiden järjestelyä.

– Tuuraajien löytäminen on tiukassa. Viikonloppuvapaat antavat mahdollisuuden lisätä työaikaa arkiviikolla muun muassa hautausmaalla, hän sanoo.

Tapio Kilpiä sanoo itse tottuneensa aamukymmenen kirkonmenoihin, ja ne sopivat lapsiperheen aikatauluun parhaiten. Mutta ei hän vastusta muitakaan ajankohtia.

– Lemillä järjestetyissä itakirkoissa on ollut aivan oma hieno tunnelmansa, hän sanoo.

Kumpikin miehistä korostaa, että asiassa edetään seurakuntalaisten tahto edellä, ei työntekijöiden.

– Minusta on hienoa, että tällainen kysely tehdään, kuullaan seurakuntalaisia, Taavi Hänninen kiittää.

Kellonajat seurakuntien

päätettväksi

Jumalanpalvelusaikojen porrastamisesta on Taipaleen seurakunnassa tehty valtuustoaloite. Näin helpotettaisiin työjärjestelyjä ja säästettäisiin rahaa. Nykyisen kirkkolain mukaan ainakin yhden jumalanpalveluksen seurakunnassa pitää alkaa kello kymmenen, mihin saa muutoksen vain kirkkoneuvoston päätöksellä. Näillä ehdoin Savitaipaleen kirkon jumalanpalveluksen kellonajan muuttaminen olisi vaikeampaa kuin Lemin ja Taipalsaaren.

– Kirkkolain uudistus tulee tänä vuonna voimaan. Se antaa seurakunnille vapaammat kädet päättää, mihin aikaan jumalanpalveluksia järjetetään, Tapio Kilpiä sanoo.

Siten myös Savitaipaleella voitaisiin helpommin vaihtaa kellonaikaa niin haluttaessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *