Siirry suoraan sisältöön

Perussuomalaiset suosituin Lemillä, keskusta Savitaipaleella

Perussuomalaiset nousi eduskuntavaaleissa Lemin suosituimmaksi puoluleeksi ohi keskustan, joka on edelleen Savitaipaleella suosituin.

Perussuomalaisille meni 27,9 prosenttia lemiläisten äänistä, keskustalle 25,8 prosenttia. Kokoomus tuli kolmanneksi 18,4 prosentilla ja sosiaalidemokraatit neljänneksi 15,4 prosentilla. Vihreiden osuus äänistä oli 4,7 prosenttia, kristillisdemokraattien 2,7 prosenttia, liike nytin 2,2 prosenttia, vasemmistoliiton 1,5 prosenttia ja vapauden liiton kristallipuolueen vaaliliiton 0,5 prosenttia.

Suosituin ehdokas Lemillä oli keskustan Ari Torniainen 244 äänellään. Perussuomalaisten Jani Mäkelä sai Lemiltä 127 ääntä ja kokoomuksen Jukka Kopra 117 ääntä.

Savitaipaleella keskustan hegemonia säilyi 27,9 prosentin ääniosuudellaan. Perussuomalaiset sai 21,5 prosenttia ja kokoomus 21,4 prosenttia. Sosiaalidemokraatteja äänesti 15,8 prosenttia savitaipalelaisäänestäjistä, vihreitä 4,6 prosenttia, liike nyt 1,6 prosenttia, vasemmistoliitto 1,1 prosenttia ja vapauden liiton ja kristallipuolueen vaaliliiton 0,8 prosenttia.

Ari Torniainen oli savitaipalelaistenkin suosikki 260 äänellä, kokoomuksen Antti Häkkänen toiseksi suosituin 229 äänellä, kolmanneksi suosituin oli sosiaalidemokraattien Suna Kymäläinen 125 äänellä.

Ari Torniaisen suosio Lemillä ja Savitaipaleella ei riittänyt kuitenkaan pitämään häntä eduskunnassa, vaan hän putosi keskustan menettäessä yhden paikan Kaakkois-Suomessa.

Kaakkois-Suomesta valittiin eduskuntaan nyt 15 edustajaa: SDP:stä Niina Malm, Suna Kymäläinen, Anna-Kristiina Mikkonen (uusi) ja Paula Werning, kokoomuksesta Antti Häkkänen, Ville Kaunisto, Jukka Kopra ja Oskari Valtola (uusi), perussuomalaisista Sheikki Laakso, Juho Eerola, Jaana Strandman (uusi) ja Jani Mäkelä, keskustasta Vesa Kallio (uusi) ja Hanna Kosonen, ja vihreistä Hanna Holopainen.

Lemillä äänestettiin

ahkerasti

Vaikka ennakkoäänestyksessä Lemin äänestysaktiivisuus oli vaalipiirin alhaisimpia, sunnuntain vaalipäivä nosti Lemin piirin toiseksi aktiivisemmaksi 72,9 prosentilla. Aktiivisimpia oltiin Taipalsaarella 75,9 prosentilla. Savitaipaleen äänestysaktiivisuus oli 69,7 prosenttia. Kaakkois-Suomen vaalipiirissä yllettiin 67,4 prosenttiin, ja koko maassa 71,9 prosenttiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *