Siirry suoraan sisältöön

Erasmus-vierailla vilkas viikko Lemillä ja Lappeenrannassa

Lemin koulukeskuksessa tämä viikko sujuu kansainvälisissä merkeissä. Erasmus-vieraat Baskimaasta, Italiasta ja Transylvaniasta tutustuvat samanikäisiin lemiläisiin, koulukeskukseen, Lemiin ja Lappeenrantaan.

Tiistaina ohjelmassa oli tutustuminen Lemin kirkonkylään Lemin 8.- ja 9.-luokkalaisten opastamina. Yksi kohteista oli sankarihautausmaa.

Lemin koulukeskus on mukana Erasmus-vaihto-ohjelmassa kolmen koulun kanssa. Yksi kouluista on Italian Leccessä, toinen Espanjaan kuuluvan Baskimaan San Sebastianissa, Romaniaan kuuluvan Transsylvanian Sfântu Gheorghessa. Transylvaniassa asuu Romanian unkarinkielinen vähemmistö; Sfântu Gheorghen koulu on sekin unkarinkielinen.

Baskimaassa ensimmäinen virallinen kieli on espanja, mutta San Sebastiainin koulussa opetetaan toisena kielenä baskia.

Lemin koululaisten ryhmä vieraili maaliskuussa Transsylvaniassa, ja nyt kolmen ”kaverikoulun” yhteensä 21 oppilasta opettajineen tuli viikoksi Suomeen. Oppilaat asuvat isäntäperheissä Lemillä, opettajilla on hotellimajoitus.

Tiistain koulupäivän aluksi eritysopettaja Liisamaija Lehkonen kokosi vieraat ja heidän opastajansa koulukeskuksen auditorioon kuulemaan päivän ohjelmasta.

Yhteinen viikko alkoi maanataina tutustumisella Lemin koulukeskukseen ja suomalaiseen kouluun. Ja tietenkin myös toinen toisiinsa.

Tiistaina vuorossa oli tutustuminen Lemiin ja kirkonkylän keskeisiin kohteisiin. Dia-esitykseen oppilaat olivat koonneet keskeisiä tietoja Lemistä. Lemillä asumisen hyvät puolet oli lueteltu, mutta myös huonot – muun muassa harrastyusmahdollisuuksien niukkuus.

Sen jälkeen 8.- ja 9.-luokkalaiset oppaat kierrättivät ryhmiä kohteesta toiseen, ja kullakin kohteella oli omat oppaansa kertomassa siitä tarkemmin.

Matias, Samu ja Jasper opastivat ryhmiä Lemin kirkossa.
Kirkossa vieraille kerrottiin muun muassa rippikoululeireistä ja konfirmaatiosta.

Tutustumisrasteina olivat Misan tehdas, kirkko ja sankarihautausmaa, kirjasto, K-kauppa ja Rinki-kierrätysasema, museon pihapiiri, museo ja särä, kuntoportaat ja sauvakävely sekä uimaranta.

Kirjasto oli yksi tutustumiskohteista.

Tiistain ohjelma jatkui projektitöissä ja illalla Lappeenrannan leirikeskuksessa Asinsaaressa. Keskiviikkona tutustutaan Lappeenrannan Linnoituksen nähtävyyksiin ja sataman alueeseen.

Torstai on metsäpäivä Lemillä koko koulun kanssa. Illalla sitten vietetään jo lähtiäisjuhlia oppilaiden ja isäntäperheiden kesken Lappeenrannan Lamposaaressa. Perjantai vietetään koululla yhteenvetojen ja arviointien parissa.

Baskimaalaiset Maria ja Aiur olivat ensimmäistä kertaa Suomessa.

Sunnuntaina alkanut ja lauantaina päättynyt Erasmus-matka oli nuorille ensimmäinen matka Suomeen. Matkastaan nauttivat baskimaalaiset Maria ja Aiur, jotka kertoivat viihtyvänsä hyvin Lemillä ja isäntäperheessään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *