Siirry suoraan sisältöön

2516 grammaa kiitoksia ja kunniaa

Lemin Kirjavan päätoimittaja yllätettiin täysin torstai-illan juhlakonsertissa. Lemin kunta palkitsi minut Lemin kellolla.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Anu Karhu ja kunnanjohtaja Kati Rekola luovuttivat kellon, kunniakirjan ja kukat Kaija Lankialle. Kuva Sirkka-Liisa Vaalivirta.

Lemin kunnanhallitus päätti kesäkuussa 2000, että tunnustuspalkinto Lemin kello myönnetään kunnanhallituksen harkinnan ja päätöksen mukaan tunnetuksi Lemiä tunnetuksi tehneelle, kunnan parhaaksi ansiokkaalla tavalla toimineelle ja siinä onnistuneelle yksityiselle tai yhteisölle.

Lemin kello on 2516 grammaa painava pronssivalos, joka kuvaa Lemin kellotapulin kelloa.

Kello numero 13 päätettiin sitten antaa Kaija Lankialle verkkolehti Lemin Kirjavan perustamisesta ja toimittamisesta. Kirjava palvelee ja viihdyttää Lemin ja lähiseutujen asukkaita kirjavilla asioilla Lemiltä ja muualta. Sitä luetaan kaukomaita myöten.

”Kaija Lankian ammattitaitoinen, vapaaehtoinen ja pyyteetön toiminta Lemin esille tuomiseksi ja kuntalaisten palvelemiseksi Lemin Kirjavan avulla on ollut arvokasta ja merkittävää… Lemin Kirjavan merkitys paikallisten asioiden käsittelyssä on 13 vuodessa korostunut perinteisten medioiden toimintatapojen keskittyessä”, kunnanhallitus perustelee.

Perusteluina esitetään myös Lankian toimet paikallishistorian tallentamisessa, muun muassa Pisnesmiehiä Lemiltä -kirjan kirjoittamalla.

Lemin Kirjava ei kuitenkaan olisi voimissaan ilman Muualt -osiotaan, jonka toimittamisesta vastaa Kirjavan Savitaipaleen toimittaja Sirkka-Liisa Vaalivirta. Kun Lemillä ei tapahdu mitään tai päätoimittajaa kehtuuttaa, Mäntyperän suunnalta putkahtaa tuon tuosta juttua Savitaipaleeen kulttuuririennoista, luontoretkistä tai vaikkapa automatkailusta. Eikä Lemin musiikkijuhlista saataisi kunnon juttuja, ellei Sirkka-Liisa kirjoittaisi mainioita kritiikkejään (sellainen on odotettavissa juhlakonsertistakin).

Sirkka-Liisa Vaalivirta, Kaija Lankia ja Lemin kello. Kuva Pentti Pitkänen.

Kunnan näin osoittama kunnia pääsi yllättämään – hyvin positiivisesti. Otan kunnian ja kiitokset nöyränä vastaan, samalla kuitenkin muistaen, että Kirjava on tarkoitettu lemiläisille ja muille tavan ihmisille. Se ei ole ollut eikä tule olemaan kunnan media. Eikä sitä palkinnolla varmasti tarkoitettukaan, eikä siihen pyrittykään. Sekä palkitun että palkitsijoiden tavoite varmasti yhteinen: paras kotikunta lemiläisille – savitaipalelaisia hyvällä muistaen.

KAIJA LANKIA

Juha Junnonen haastatteli palkinon saajaa tuoreeltaan Lemin toiseen paikallismediaan, Lemin Kotiseuturadioon. Kuva Sirkka-Liisa Vaalivirta.

Kuvatekstiä korjattu kello 16.10: kupari pronssiksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *