Siirry suoraan sisältöön

Laulua, soittoa ja yhdessäoloa jo 40 vuotta

Lemin msiiikkijuhlilla on tänä vuonna erityinen syy juhlaan: on tullut kuluneeksi 40 vuotta siitä, kun Maarit Kirvessalo järjesti klassisen musiikin kesäkonserttisarjan. Siitä sai alkuun jokakesäinen musiikin juhla.

Rajaton-lauluyhtye Lemin musiikkijuhlilla vuonna 2017. Kuva Tarja Lindfors/Lemin musiikkijuhlat.

Se on tuonut Lemille ja lähiseudullekin toinen toistaan taitavampia muusikoita ilahduttamaan innostunutta yleisöä. Sain Lemin musiikkiyhdistykseltä tehtäväksi laatia musiikkijuhlien historiikin. Tehtävä oli laajempi kuin arvasinkaan, kun tuntui, ettei vuodesta 1983 nyt niin mahdottoman pitkä aika ole… Mutta kyllä 40 vuoteen mahtuu paljon, todella paljon. Asioita, jotka palasivat muistiin, asoita, joita en ollut tietänytkään.

Maarit Kirvessalo-Nurmela kertoi kolme vuotta sitten Lemin Kirjavalle ensimmäisistä juhlakesistä, Riitta Järvinen nyt omia muistojaan 1980-luvun musiikkijuhlista. Riitta Järvinen oli arkoistoinut paitsi Lemin musiikkiyhdistyksen pöytäkirjat, myös kirjeenvaihdon alun värikkäiltä vuosilta.

Musiikkiyhdistyksen leikekirjat ja Yhteissanomien/Länsi-Saimaan Sanomien arkisto kertoivat juhlien julkista tarinaa: Lemin musiikkipäivien, Lemi-Lappeenranta musiikkijuhlien ja Lemin musiikkijuhlien vaihtelevia vuosia. Taiteelliset johtajat vaihtuivat, soittajat ja laulajat vaihtuivat, jotkut palasivat uudelleenkin Lemin lämminhenkiseen juhlaan. Kaikki halusivat antaa parastaan, mutta käytännön järjestäjien – musiikkiyhdistyksen aktiivien ja muiden vapaaehtoisten – työtä rajoitti rahan puute. Yhtenä vuonna ei sen takia juhlia voitu pitää laisinkaan.

Lemi-Lappeenranta musiikkijuhlien aikaan yleisömäärät olivat suurimmillaan.

Nykymuodossaan laulupainotteiset Lemin musiikkijuhlat ovat olleet vuodesta 2008, jolloin Päivi Loponen-Kyrönseppä astui juhlan johtoon. Laulu on veisaavalle Lemille ominaista, hän tiesi ja toi juhlille mukaan myös sen kevyemmät muodot. Samaa ideaa toteuttaa nyt 40-vuotisjuhlassa taiteellinen johtaja Jussi Vänttinen.

Linkki kirjoittamaani katselmukseen musiikkijuhlien neljästä vuosikymmenestä löytyy musiikkijuhlien verkkosivuilta. Tässä siihen oikopolku.

KAIJA LANKIA

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *