Siirry suoraan sisältöön

Musiikkijuhljien luojasta niiden suojelijaksi

Musiikin maisteri ja viulumusiikin lehtori Maarit Kirvessalo-Nurmela on kuukauden päästä pidettävien Lemin musiikkijuhlien suojelija.

Maarit Kirvessalo-Nurmelalla on paljon muistoja Lemiltä ja Lemin kirkosta 1980-luvulta.

Maarit Kirvessalo-Nurmelalla on paljon muistoja Lemiltä ja Lemin kirkosta 1980-luvulta.

Maarit Kirvessalo-Nurmelaa ei pyydetty sattumalta tämänvuotisten juhlien suojelijaksi; onhan pitkälti hänen ansiotaan, että klassinen musiikki on soinut Lemillä kohta jo 40 kesänä.

Keväällä 1983 Maarit Kirvessalo oli tullut Yhdysvalloista ja oli jatkamassa viuluopintojaan syksyllä Saksassa, kun hänen Lemillä asuva setänsä Eelis Kirvesmies vinkkasi Lemin kunnassa kesäksi avautuvasta kulttuurisihteerin paikasta.

– Siitä tuli kaikista mukavin kesätyöpaikka mitä minulla koskaan oli, ja otin tehtävän tosissani. Eikä monella paikkakunnalla ollut tuohon aikaan kulttuurisihteeriä, mahtaako olla nykyäänkään, Kirvessalo-Nurmela toteaa.

Kesätyöläisen piti opetella Kiikkuva kivi ja muut nähtävyydet, tutustua virsilauluperinteeseen ja valvoa paikallisten taiteiljoiden näyttelyjä.

– Kannustavan pomoni (koulutoimenjohtaja) Eija Kylkilahden (nyk. Haiko) avulla kaikesta selvittiin!

Kulttuurisihteerin tehtäväksi tuli myös ideoida uusia houkuttimia Lemin matkailuun. Mitäpä muuta muusikon mieleen tuli kuin musiikki. Niinpä jo kesäkuussa ensimmäinen klassinen konsertti avasi Lemin kesämusiikkisarjan.

Maarit Kirvessalo jakamassa Lemin musiikkipäivien julisteita.

Maarit Kirvessalo jakamassa Lemin musiikkipäivien julisteita.

– Valtavan paljon sain apua Lemin nuorilta, jotka miltei päivittäin olivat mukana työpaikassani turistien infopisteellä. Erityisesti he nauttivat, kun pääsivät Fiat 600:ni kyydissä jakamaan julisteita maitolavoille, Kirvessalo-Nurmela muistelee.

Lemiläisnuoret ja Lemin vasta virkaan astunut kirkkoherra Lauri Vaalgamaa olivat apuna konsertteja järjestettäessä. Kuvat Maarit Kirvessalo-Nurmelan kotialbumi.

Lemiläisnuoret ja Lemin vasta virkaan astunut kirkkoherra Lauri Vaalgamaa olivat apuna konsertteja järjestettäessä. Kuvat Maarit Kirvessalo-Nurmelan kotialbumi.

Kun kesätyö päättyi, suunnitelmissa oli jo seuraava kesä. Maarit Kirvessalo laati listan tehtävistä Lemillä asuvalle tädilleen Irma Kirvesmiehelle ja kehotti häntä ja toista paikallista kontaktihenkilöään Anja Kiljusta pitämään konserttijärjestelyjä lämpiminä talven yli.

Kesän 1984 tapahtuma sai nimekseen Lemin musiikkipäivät, ja Maarit Kirvessalo oli tapahtuman taiteellinen johtaja. Tunnettujen ammattilaisten – kuten viulutaitelija Heimo Haitto – ohella nuoret muusikot eri opinahjoista tulivat mielellään esiintymään ja kouluttautumaan.

– Itsellä oli into tehdä asiat hyvin, ja se into tarttui kavereihinkin.

Into tarttui lemiläisiinkin niin, että paikkakunnalla perustettiin musiikkiyhdistys juhlia järjestämään.

– Kesällä 1984 tukenani olivat olleet koko ajan Erkki Lintunen Maaseudun Sivistysliitosta sekä Riitta ja Veli-Pekka Järvinen, jotka sitten perustivat Lemin musiikkiyhdistyksen, Kirvessalo-Nurmela toteaa.

Kesällä 1984 esiintyjät olivat kaikki suomalaisia, mutta kesällä 1985 Finnjetin kyydissä matkusti suuri joukko taiteelliselle johtajalle tuttuja muusikoita Saksasta.

Kesän 1985 painetussa ohjelmakirjassa on 70 taitelijan esittelyt – monet heistä nykyään hyvinkin tunnettuja muusikoita maailmalla. Lemin musiikkipäivät oli samalla laajentunut maakunnalliseksi tapahtumaksi: konsertteja oli Lappeenrantaa ja Imatraa myöten. Lippuja ostettiin ennakkoon yhtä paljon kuin edelliskesän konsertteihin yhteensä.

Vuonna 1986 taiteellisen johtajan vastuun otti brasilialainen pianotaitelija Roberto Szidon. Kirvessalo suunnitteli kuitenkin läpi talven ohjelmaa yhdessä hänen kanssaan.

– Tuolloin konsertteja taisi olla noin 20 ja esiintyjiä lähelle sata. Avajaisissa ilahduin, kun näin Taneli Kuusiston puolisoineen. Hänen sonaattinsa op. 36 viululle esittivät viulutaitelija Ivan Zanaty ja Roberto Szidon.

Lemin musiikkipäivien taitelijalista alkuvuosilta on pitkä; Maarit Kirvessalo-Nurmela poimii heistä muutamia: Detmoldin musiikkiakatemian rehtori F. Wilhelm Schnurr, professori Lukas David, Erkki Rautio, Truls Otterbach Mork, Sakari Oramo, Eeva Koskinen, Sibelius-kvartetti, Esa Tukia, Mikael Helasvuo

Maarit Kirvessalo-Nurmelalla on noista päivistä rinsaasti valokuvia.

Maarit Kirvessalo-Nurmelalla on noista päivistä rinsaasti valokuvia.

Maarit Kirvessalo-Nurmela sai Saksasta konserttimestarin pestin, minkä jälkeen hän palasi Suomeen tekemään Sibelius-Akatemian lopputyön. Työpaikka löytyi ensin Tapiola Sinfoniettasta, sitten lehtorina ja ainejohtajana Turun kaupunginorkesterista ja konsettimestarina Turun seudun musiikkiopistosta.

– Seitsemän Turun vuoden jälkeen menin lehtoriksi Palmgren-konservatorioon Poriin ja olin siellä 14 vuotta, aina vuoteen 2015.

Viimeisin työpaikka on Sibelius-Akatemiassa viulupedagokiikan lehtorina, mutta nyt Maarit Kirvessalo-Nurmela pitää sapattivuotta.

Kun Lemin musiikkiyhdistyksen puheenjohtaja Eija Sinkko kevättalvella soitti ja pyysi Maarit Kirvessalo-Nurmelaa kesän 2020 juhlien suojelijaksi, ensi reaktio oli ihmettely: vieläkö hänet Lemillä muistetaan?

Hän iloitsee, kun aikanaan tehty työ on tuottanut tulosta.

– Onnistunut tiimityö on mitä palkitsevinta!

Maarit Kirvessalo-Nurmelan Lemin-muistot ovat tallessa mapissa, jonka kannessa lukee "Kontaktihenkilö Irma Kirvesmies".

Maarit Kirvessalo-Nurmelan Lemin-muistot ovat tallessa mapissa, jonka kannessa lukee ”Kontaktihenkilö Irma Kirvesmies”.

Ympyrä sulkeutuu myös siinä, että nyt työelämästä hengähtäessä hänellä on viimein aikaa paneutua isänsä ja setiensä ja tätinsä kotipaikan kunnostukseen Lemin Ruomin kylässä. Ja mahdollisuus tulla Lemin musiikkijuhlille, mitä vuosien varrella ei ole kesäkiireiden vuoksi ollut.

Maarit Kirvessalo-Nurmela suostui suojelijaksi ennen kuin koronavirus vei maan poikkeustilaan ja juhlien järjestäminen mutkistui.

– Olin koko ajan varma, että kyllä juhlat järjestetään.

Erityisesti häntä juhlien ohjelmistossa ilahduttavat konsertit, joissa esiintyy nuori pianotaitelija ja säveltäjä Johannes Piirto.

– Hän on yksi maamme merkittävimpiä nuoria taitelijoita. Näin hänen kykynsä jo aikoinaan, kun hän oli samalla musiikkileirillä poikani kanssa. Hienoa kuulla häntä nyt Lemillä, odotan innolla hänen tulkintaansa Beethovenin kuutamosonaatista, Maarit Kirvessalo-Nurmela sanoo.

Yksi tämän kesän konserteista järjestetään Lemin laululavalla. Maarit Kirvessalo-Nurmela ja musiikkiyhdistyksen puheenjohtaja Eija Sinkko muistuttavat yleisöä turvaetäisyyksistä.

Tämän kesän juhlat päätetään ilmaiskonseryissa Lemin laululavalla. Konsertissa esiintyvät Johannes Piirto, mezzosopraano Pihla Terttunen ja musiikkjuhlien taiteellinen johtaja, basso Erik Rousi, Maarit Kirvessalo-Nurmela ja musiikkiyhdistyksen puheenjohtaja Eija Sinkko muistuttavat yleisöä turvaetäisyyksistä.

Lemin musiikkijuhlat järjestetään 30.7.–2.8.2020. Koko ohjelma ja liput osoitteessa leminmusiikkijuhlat.fi.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *