Siirry suoraan sisältöön

Vanhan jazzin oppitunti päätti juhlat

Moni Lemin musikkijuhlilla käynyt kaipasi lauantai-illan baarisoittoja. Tänä vuonna jazz ei soinut kuppiloissa, mutta sitäkin komeammin sunnuntaina koulukeskusksessa juhlien päätöskonsertissa.

Seppo Hovi pianon ääresää ja Angelika Klas laulusolistina päätöskonsertissa.

Erik Lindström opetti nuorta soittajaa, että hyvä jazz pitää sisällään ruffia, riffiä ja bluffia, pianon ääressä konserttia juontanut Seppo Hovi totesi.

Bluffia ei yleisö kuitenkaan huomannut, vaan otti täydestä hienon soitannan Seppo Hovilta, klarinettia soittaneetta Antti Sarpilalta ja kontrabasisti Hannu Rantaselta sekä sopraano Angelika Klasin upean laulun. Hovi teki juonnoillaan konsertista samalla jazzin historian oppitunnin viemällä musiikin New Orleansista pohjoisen kaupunkeihin ja sitten Yhdysvalloista Eurooppaan ja Suomeen.

Koulukeskuksessa ei kuultu pelkkää jazzia, vaan mukaan mahtui operettia, tangoja ja valssia – myös Saarenmaan valssi, puoliksi viroksi, onhan Angelika Klas syntyjään virolainen. Monitaiturina hän hallitsi monet tyylilajit ja myös kielet: iltapäivän aikana hän lauloi seitsemällä eri kielellä.

Nelikon kiertue oli jo neljännessä kohteessaan, mutta soitossa ja laulussa ei kyllästymistä kuulunut, vaan kaikki tuntui tuoreelta, juuri Lemin musiiikkijuhlia varten suunnitellulta ja esitetyltä. Seppo Hovin mukaan koulukeskuksen salin täyttänyt 500-päinen yleisö oli edellisiäkin innostuneempi:

– Muutama matalarekisterinen bravo-huutokin jo kuului, kiitteli hän ensimmäisen puoliajan päätteeksi. Loppupuolella bravo-huutoja saatiin korkeammissakin rekistereissä, ja suosionsosoitukset soolojen jälkeen kuuluivat asiaan kuten myös tahdin löynti sormi napsutellen.

Musiikkijuhlien päätöskonsertti oli samalla Lemin Osuuspankin 110-vuotisjuhlakonsertti. Pankkikin sai oman nimikkokappaleen: Ranskalaiset korot.

Konsertin päätteksi yleisö pääsi tapaamaan taiteilijoita ja ostamaan heidän äänilevyjään. Myyntipuuhissa Angelika Klas ja Antti Sarpila.

Väliaikakahveilla ja konsertin päätyttyä yleisön kommentit olivat innostuneita. Kaikki olivat päässeet nauttimaan korkeatasoisesta ja mukaansa temmanneesta musiikkihetkestä. Tyytyväisiä oltiin myös koko juhlaviikon monipuoliseen antiin ja taitaviin esiintyjiin. Kuten lauantai-illan kirkkokonserttiin, jossa Tiina Karakorpi (piano), Beata Antikainen (sello) ja Annemarie Åström (viulu) yhdessä sopraano Johanna Isokosken ja baritoni Jussi Vänttisen kanssa veivät kuulijat Salaperäiseen metsään.

Salaperäinen metsä -konsertti päätti kirkkokonserttien sarjan.

Päätöskonserttiin tultiin kaukaakin. Musiikkijuhlien taloudesta 2000-luvun alkuvuosina vastannut Ritva Löf kokosi kuusihenkisen ystäväjoukon Kuopiosta, joka matkusti kaksi ja puoli sataa kilometriä nauttimaan Lemin musiikkijuhlien tarjontaa ja tunnelmaa. Samalla Ritva Löf tapasi monta vanhaa tuttua ja ystävää.

Ritva Löfillä (vas.) ja Riitta Järvisellä riitti muisteltavaa yhteisiltä musiikkijuhlavuosilta.

Juttua korjattu 31.7. kello 9.12: annettu Lemin Osuuspankille 10 vuotta lisää ikää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *