Siirry suoraan sisältöön

Erkki Lintunen on poissa

Rovasti Erkki Lintunen, Lemin entinen kirkkoherra, kuoli kaksi viikkoa sitten. Värtsilän pitäjänyhdistys järjestää hänen kunniakseen muistojumalanpalveluksen sunnuntaina 13. elokuuta Värtsilän kirkossa.

Erkki Lintunen oli syntynyt 8.6.1937 Värtsilässä, missä hän myös asui viiimeiset vuosikymmenensä. Hän kuoli 86 vuoden ikäisenä 21.7.2023.

Erkki Lintunen otti osaa Lemin kotiseutuyhdistyksen potaattipäivällisiin syksyllä 2013.

Lemin kirkkoherrana hän toimi vuosina 1972-1981. Lemille ja lemiäisille hänen vaikutuksensa oli kuitenkin paljon yhdeksää vuotta pitempi, käytännössä puoli vuosisataa.

Kun hän kirkkoherran virassaan kohtasi Lemin veisaavia miehiä ja naisia, joita hän oli aiemmin kuullut radiojumalanpalveluksissa, oli hän omien sanojensa mukaan ”myyty mies”. Hän otti Lemin neliäänisen veisuuperinteen sydämensä asiaksi ja edisti sitä kirkkoherravuosinaan ja sen jälkeenkin. Vuonna 2015 hän julkaisi virsiperinteestä kertovan kotiseututeoksen Lemin virsilaulu.

Erkki Lintusen nimikirjoitus teoksen esilehdellä.

Erkki Lintunen vaikutti laajemminkin lemiläiseen musiikkielämään. Vuonna 1984 hän oli perustamassa Lemin musiikkiyhdistystä, jotta Lemin musiikkipäivät (nykyisin Lemin musiikkijuhlat) saisivat jatkoa. Hän toimi tuolloin Maaseudun Sivistysliiton alusihteerinä ja järjesti festivaalin rahoitusta MSL:n kautta. Liitto olikin joitain vuosia tapahtuman päärahoittaja ja toinen järjestäjä.

Kirkoherravuosiensa jälkeen 1980-luvulla hän otti osaa Lemin kunnallispolitiikkaan Keskustan riveissä. Hän oli kunnavaltuuston ja -hallituksen jäsen ja toimi myös sivistyslautakunnan puheenjohtajana.

Erkki Lintunen jakoi myös lemiläisten kiinnostuksen perunanviljelyyn ja maatiaisperunalaijikkeisiin. Lemin punanen oli hänen suosikkinsa. Syksyllä 2013 Erkki Lintunen vieraili Lemin kotiseutuyhdistyksen pottupäivällisillä ja kertoi toiveista saada siementä syntymä – ja sittemmin asuinpitäjänsä Värtsilän nimikkoperuna Wärtsilän mustan eli Karjalan mustan siementä. Se onnistui, ja hän palautti mustan Värtsilän multiin uudestaan leviämään.

Muistojumalanpalvelus

Värtsilän kirkossa

Erkki Lintunen piti Värtsilässä asuessaan jatkuvasti yhteyttä lemiläisiin ystäviinsä ja myös vieraili Lemillä, muun muassa Papinhiihdoissa.

Erkki Lintunen on siunattu kotikappelissaan Värtsilän Kaustajärvellä. Värtsilän pitäjänyhdistys jäerjestää hänen muistokseen messun Värtsilän kirkossa sunnuntaina 13. elokuuta kello 15. Kirkossa on esillä vieraskirja, johon voi jättää viimeisen tervehdyksen.

Pitäjänyhdistys pyytää kukkatervehdysten sijaan lahjoitusta kolehtiin Värtsilän kirkon hyväksi.

Ilmoitus Vätsilän verkkolehdessä.

Juttuun lisätty maininta Lemin kunnallispolitiikasta kello 21.00.

Korjattu Erkki Lintusen kuolinvuosi vuodeksi 2023 12. elokuuta kello 20.21.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *