Siirry suoraan sisältöön

Lemin säräperinne kansalliseen luetteloon

Opetus- ja kulttuuriministeriö lisäsi tänään 22 uutta kohdetta elävän perinnön kansalliseen luetteloon. Lemin säräperinne on yksi lisätyistä.

Särää museon säräpirtin uunista. Kuva Lemin kotiseutuyhdistys,

Ministeriö teki lisäyksensä Museoviraston esityksen mukaisesti. Museovirasto sai keväällä 41 esitystä kohteista, joista 22 nyt valittiin. Lemin säräperinnettä luetteloon esitti Lemin kotiseutuyhdistys.

Aineettoman kulttuuriperinnön asiantuntijaryhmä käsitteli hakemukset kokouksissaan keväällä 2023. Hakemuksia on arvioitu pohjautuen Unescon ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luettelon kriteereihin sekä tarkennettuihin kansallisiin kriteereihin. Museoviraston esitys pohjautuu asiantuntijaryhmän suosituksiin. Arviointiprosessiin liittyi myös elävän perinnön alalla toimiville yhteisöille ja asiantuntijoille jaettu avoin kommentointikierros.

Museovirasto ja Opetus- ja kulttuuriministeriö perustelevat säräperinteen valintaa seuraavasti: Lemin särä on perinneruoka, joka aineksina ovat lampaanpaisti, peruna ja suola. Suolatut lihat laitetaan säräkaukalossa leppäpulikoiden päällä paistumaan kuumaan uuniin ja lopuksi lisätään puolikypsiksi keitetyt perunat tekeytymään. Etelä-Karjalassa Lemillä ruoka on kuulunut tilallisten pöytään kautta historian. Lemin kotiseutuyhdistys ja matkailutoimijat ovat luoneet särästä liiketoimintaa 1970-luvulta alkaen. Särän syömisen perinne elää Lemillä ja lemiläisten keskuudessa vahvana, mutta sen valmistus perinteisellä tavalla puukaukalossa leivinuunissa on hiipumassa. mediassa säräperinne saa julkisuutta ja pitää perinnettä esillä ja elossa.

Lemin säräperinteestä on jo aimmin kerrottu Elävän perinnön wikiluettelossa. Artikkeli, löytyy tästä linkistä.

Museoviraston tiedote 22 uudesta kansallisen luettelon kohteesta löytyy puolestaan tästä linkistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *