Siirry suoraan sisältöön

Nuorisoseura jo 130-vuotias

Lemin nuorisoseura juhlii sunnuntaina 130 ikävuottaan. Se on Etelä-Karjalan vanhin toimiva nuorisoseura, jolla nykyisin on noin 130 jäsentä, heistä yli 70 toiminnassa aktiivisesti mukana.

Lemin nuorisoseura tunnetaan näytelmistään, jotka tuovat lavalle eri-ikäisiä teatterinharrastajia. Naistenhurmaajat-näytelmää esitettiin talvella 2013-2014.

Lemin nuorisoseura perustettiin vuonna 1893, kun Lemillä oli ”nuorisoa, joka ei enää kauemmin tahtonut valistuksen vastustajien tuudittamina uinailla henkisen unen horroksessa” seuran perustajiin kuuluneen laivuri Aatu Karhun sanoin (lainaus Lemin pitäjänhistoriasta).

Seura alkoi järjestää ohjelmallisia kuukausikokouksia ja kansanopistokursseja, sen kursseilla laulettiin ja ommeltiin, sillä oli raittiusosasto, lukutupia ja jopa oma lehti, Toivo. Lemin nuorisoseura teki valtakunnallisia aloitteita oppivelvollisuuden ja kieltolain puolesta, kirjoittaa Anu Talka Lemin pitäjänhistoriassa.

Lemille perustettiin myöhempinä vuosina muitakin nuorisoseuroja: Aura Huttulaan, Valo Nisolaan ja Toivo Vainikkalaan. Niiden toiminta on myöhemmin lakannut, Valon jo vuonna 1930.

Lemin nuorisoseura rakensi yhdessä Lemin vapaapalokunnan kanssa Tapiolan seurantalon vuonna 1908. Talo oli sotavuosina suojeluskunnan käytössä, mutta jos 1940-luvun lopulla nuorisoseuran toiminta elpyi, ja vapaaehtoisen maanpuolustyön loppuminen toi uusia aktiiveja nuorisoseuraharrastajia.

1940- ja 1950-luvut olivat seuratoiminnan kulta-aikaa, jolloin näytelmäharrastus virisi Lemillä. Tapiolan näyttämöstä tuli maakunnan paras. Maakunnallinen teatterikatselmus Lemin teatteripäivät kokosi vuosittain Etelä-Karjalan harrastajanäyttelijät Tapiolaan.

1960-luvulla alkoi harrastustoiminnan hiljainen kausi, joka lopetti kylien nuorisoseurat, ja Lemin nuorisoseurassakin toiminta väheni. Seuraavalla vuosikymmenellä Tapiolassa lähinnä tanhuttiin, niin aikuiset kuin lapsetkin. Pian virisi myös näytelmäharrastus; Lemin teatteripäiviä järjestettiin taas 1980-luvulla, ja 1990-luvulta lähtien nuorisoseuran oma näytelmäryhmä on niittänyt mainetta.

Nuorisoseuran edellinen puheenjohtaja Leena Uski (vas.) ja nykyinen puheenjohtaja Jaana Sinkko siivoamassa Tapiolan rekvisiittavarastoa kolme vuotta sitten.

Aktiivista toimintaa

kaikenikäisille ja kaikenikäisiltä

Nyt 130-vuotiaana Lemin nuorisoseuralla on kolme aktiivista näytelmäryhmää: aikuisten teatteriryhmä, nuorten ryhmä Kanisterit ja lasten ryhmä. Niiden lisäksi säännöllisesti kokoontuu aikuisten tanhutanssiryhmä.

– Nuorisoseuralla on noin 130 jäsenmaksun maksanutta jäsentä, ja aktiivisia toimijoita heistä on yli 70, nuorisoseuran puheenjohtaja Jaana Sinkko laskee.

Jäsenluettelosta hän haarukoi seuralaisten ikäjakamaa: nuoria, alle 30-vuotiaita jäseniä on 55. Alle 50-vuotiaita on 73 henkeä. Eläkeikään ehtineitä nuorisoseuralaisia on 37.

– Nuorten saaminen mukaan entistä runsaammin on kirjattu seuran toimintasuunnitelmaan. Heille myös on annettu vastuuta toiminnan pyörittämisestä: kahvitukset ja lipunmyynti hoituu nuorilta itseltään nuorten ryhmän esityksissä, Jaana Sinkko kiittää.

Vanhemmatkin seuralaiset halutaan pitää toiminnassa mukana. Puheenjohtaja on miettinyt neljännen teatteriryhmän perustamista: senioriryhmän, joka voisi harjoitella päiväsailkaan ja pitää myös näytöksensä päivisin.

Tapiola tarjoaa mainiot

puitteet myös juhlalle

Puitteet teatterille ja muulle toiminnalle ovat kunnossa. Oma seurantalo omalla tontilla on osaltaan pitänyt toiminnan virkeänä. Ja näytelmäryhmän esitysten suosion myötä nuorisoseura on pystynyt pitämään Tapiolan kunnossa. Viimeisin kunnostus on kahtena kesänä jatkunut ikkunaremontti, joka viimeistellään ensi kesänä.

Keittiön ikkunan uusiminen Tapiolan päädyssä jäi tältä kesältä kesken, mutta muuten talon ikkunailme on kokonaan kirkastettu.

Ensi sunnuntaina, 15. lokakuuta, Tapiolassa juhlitaan 130-vuotista Lemin nuorisoseuraa. Kello 12 ovet avautuvat onnittelijoille ja kahvitarjoiluun, ja kello 13 alkaa itse juhla puheenjohtajan tervehdyksellä ja yhteisesti lauletulla Nuorisoseuramarssilla.

Juhlapuheen tulee pitämään Suomen nuorisoseurojen pääsihteeri Anniina Laaksonen. Lemin Laulumiehet, aikuisten tanhutanssiryhmä ja Liisa Junnonen vastaavat muusta ohjelmasta. Lisäksi muistetaan nuoria, jaetaan ansiomerkit ja lauletaan Karjalaisten laulu. Juhlaan ovat kaikki tervetulleita.

Juhlavuoden ohjelma jatkuu sitten kaksi viikkoa myöhemmin, perjantaina 27.päivä, jolloin näytelmäryhmän uutuus Valelääkäri-näytelmä saa ensi-illan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *