Siirry suoraan sisältöön

Sally Leskinen: palvelut säilyvät Lemillä

Lemillä säilyy hyvinvointiasema, kuten muissakin maakunnan kunnissa, Etelä-Karjalan hyvnvointialueen (Ekhva) johtaja Sally Leskinen vakuutti tiistai-iltana. Ehkä kuitenkin nykyistä hyvinvointiasemaa pienemmissä tiloissa.

Hyvinvointialuejohtaja Sally Leskinen (oik.) kyseli tilaisuuden aluksi paikalle tulleiden, muun muassa Pentti ja Raili Muhlin kuulumisia. Kuulolla myös Ehkvan strategia- ja hallintojohtaja Kaisa Heino.

Leskisen mukaan Etelä-Karjalan hyvinvointiasemat ovat jatkossa kolmen tasoisia: laajoja, keskikokoisia ja pieniä. Luumäki olisi saamassa keskikokoisen aseman, Lemi kuuluisi pienten joukkoon. Pienten – ei sentään mini-kokoisen – kuten on pelätty. Mini-mallista on sopeutussuunnitelmissa luovuttu.

– Pienen hyvinvointiasemalla palveluihin kuuluvat sairaanhoitaja ja sairaanhoitajan kiirevastaanotto, hammaslääkäri ja suuhygienisti, mahdollisuuksien mukaan lääkäri ehkä kolmena päivänä viikossa, Sally Leskinen luetteli.

Myös laboratorio- ja neuvolapalvelut jatkuvat Lemillä. Säästöjä Ekhva hakee muun muassa etsimällä pienempiä toimitiloja nykyisen talon sijaan.

”Elintärkeä Lemille”

Lemin kunnanjohtaja Kati Rekola korosti, millainen kohtalonkysymys hyvinvointipalvelut ovat myös arviointimenettelyssä olevalle kunnalle: kyse on kunnan vetovoimasta ja tulevaisuudesta. Minimallin mahdollisuus oli Lemillä jännittänyt kovasti, totesi myös kunnanhallituksen puheenjohtaja Anu Karhu.

Sally Leskinen kertoi, että Lemin hyvinvointiasemalla on syyskuusta asti toimittu omatiimimallilla, jossa tuttu hoitaja säilyy vaivasta toiseen. Lemillä tavallaan systeemi on ollut jo pitkään, kun henkilöstö on ollut pysyvää ja sitoutunutta, hän totesi. Huolta työpaikan ja toimipaikan säilymisestä ei heillä ole Leskisen mukaan jatkossakaan.

Tilaisuuden yleisöllä oli paljon kysyttävää ja kommentoitavaa nykyisistä ja tulevaisuuden palveluista. Huonosti saatavat Kela- ja vammaispalvelutaksit, puhelimella tapahtuvan ajanvarauksen ongelmat ja pitkät odotusajat päivystykseen ovat lemiläisille tuttuja. Kiinteä palvelupiste Lemin kirkolla on monelle ikäihmiselle korvaamaton: vastaanottoajan varaamiseenkin saa sieltä apua, ja kynnys on matala toisin kuin Mallu-autossa.

– Mallu-auton palveluja tullaan kehittämään: suunnitelmissa on isompi ja esteetön auto, Sally Leskinen kertoi.

Hyvinvointiasemien ohella Leskinen korosti täyden päivystyksen keskussairaalan tärkeyttä eteläkarjalaisille: ilman sitä ei olisi synnytysosastoa tai sydäninfarktien hoitoa ja hyvinvointiasemilla oltaisiin ilman erikoislääkärien konsultaatioapua.

– Todellisen hädän tullessa kuka tahansa meistä tarvitsee keskussairaalaa, hän muistutti.

Sally Leskisen ja Ehkvan vastuulla ei ole pelkästään sosiaali- ja terveyspalvelut, vaan myös palo- ja pelastustoimi. Näillä näkymin ei Lemin paloasemaan ja VPK:n tehtäviin ensihoitoa myöten ole tulossa muutosta. Säästöjä etsitään muun muassa harjoitustoiminnan uudelleenjärjestelyistä.

– Uus-Lavola ei tule korvaamaan Lemiä, Leskinen sanoi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *