Siirry suoraan sisältöön

”Yhden konsertin tilavuokra kohtuuton”

Lemin musiikkiyhdistyksen puheenjohtaja Juha Koivisto pitää kunnan sivistyslautakunnan päätöstä koulukeskuksen 840 euron vuokrasta yhden konsertin osalta ensi kesän musiikkijuhlilla kohtuuttomana suhteessa kunnalle aiheutuviin kuluihin ja kunnan saamiin hyötyihin ajatellen positiivista mainetta.

– Kunnalla on lakiin perustuva velvollisuus järjestää kulttuuritoimintaa, hän muistuttaa.

Viime kesän viihdekonsertissa koululla esiityivät Angelika Klas, Seppo Hovi, Antti Sarpiala ja Hannu Rantanen.

Vastoin aikasempaa noin 15 vuoden käytäntöä sivistyslautakunta päätti kunnan taloustilanteeseen ja käynnissä olevaan arviointimenettelyyn vedoten, että koulukeskuksen käytöstä peritään nyt vuokraa, tosin huojennettuna. Huojennnettunakin konserttipäivän vuokra on 105 euroa ja valmisteluviikolta 840 euroa.

Musiikkiyhdistyksen puheenjohtaja Juha Koivisto pitää päätöstä yhden päivän tapahtuman osalta kohtuuttomana, varsinkin, kun yhdistys musiikkijuhlien muodossa toteuttaa kunnan lain mukaista velvollisuutta kulttuuritarjontaan kuntalaisille. Hän lähetti Lemin Kirjavalle yhdistyksen anomuksen, joka pöytäkirjassa oli nimetty tausta-aineistoksi, ei julkiseksi liitteeksi.

– Anomus on mielestäni hyvin peristeltu, Koivisto toteaa.

Lemin Kirjava julkaisee tässä anomuksen sanasta sanaan:

Maksuvapautusanomus
Lemin musiikkijuhlat on tarkoitus järjestää ensi kesänä jo 41. kerran 24.7.-28.7.2024. Suunnitelmat ja rahoitusten haku ovat täydessä vauhdissa.
Juhlien huipennus, eli viihdekonsertti, on tarkoitus järjestää Lemin kirkonkylän koulun liikuntasalissa sunnuntaina 28.7.2024. Pieni pyyntö liittyy tiloihin: Anomme käyttöömme liikuntasalia 22.7.-29.7.2024 ja toivoisimme vapautusta tilojen vuokrista, kuten aikaisemminkin on suotu.
Tilavarauksen taustatietoja:
Koulukeskukseen on suunnitteilla yksi konsertti, sunnuntain viihdekonsertti. Konsertin rakentaminen vaatii oman aikansa. Juhlien muut tapahtumat alkavat jo keskiviikkona. Sen takia koulukeskuksen konsertin puitteet on rakennettava ennen koko tapahtuman alkua.
Perussiivous on yleensä tehty lopuksi musiikkiyhdistyksen toimesta. Salin perusteellinen vuosisiivous on ajoitettu yleensä niin, että se tapahtuu juhlien jälkeen. Näin sopivasti ajoitettuna siivouksesta ei tule ylimääräisiä kuluja.
Perustelut maksuvapautusanomukselle
Lemin musiikkijuhlat on tärkeä paitsi musiikin ystäville myös koko yhteisölle. Se ei vain tarjoa musiikillista iloa vaan myös vahvistaa yhteisöllisyyttä, tuo positiivista näkyvyyttä kunnalle ja lisää tuloja kunnassa toimiville yrityksille.
Musiikkijuhlien strategisena tavoitteena on tuoda kulttuuri ihmisten luo, pitää yllä vahvaa yhteisöllisyyttä ja mahdollistaa osallisuuden kokemuksia sekä vahvistaa paikallisidentiteettiä. Työtä tehdään aidosta rakkaudesta kotiseututyöhön. Hyötyjinä ovat kunta, kuntalaiset ja yleisö. Haluamme tarjota matalan kynnyksen tapahtuman, johon kaikilla on mahdollisuus osallistua. Pääsylippujen hinnat halutaan pitää saavutettavana. Sen lisäksi tarjoamme lukuisia ilmaiskonsertteja. Musiikkijuhlien saavutettavuudesta huolehditaan myös esimerkiksi viemällä esityksiä palvelutaloon.
Musiikkijuhlat järjestetään talkoovoimin eikä tavoittele voittoa. Juhlien järjestäminen ei ole itsestäänselvyys, vaan rahoituksen kasaaminen alkaa joka vuosi alusta. Tärkeinä yhteistyökumppaneina Lemin kunta ja Taipaleen seurakunta ovat osaltaan mahdollistaneet tapahtuman onnistumisen tarjoamalla tilat veloituksetta käyttöön.Lain mukaan (Laki kuntien kulttuuritoiminnasta 166/2019) kunta voi järjestää kulttuuritoiminnan itse taikka yhteistyössä toisten kuntien kanssa tai yksityisen tai kolmannen sektorin kanssa. Kuntien kulttuuritoiminnan järjestämisessä tulee olla riittävää ja monipuolista asiantuntijaosaamista.
Lemin kunta on ansiollisesti noudattanut lakia ja yhdessä Lemin musiikkiyhdistyksen kanssa saanut vakiinnutettua Lemin musiikkijuhlat oleelliseksi osaksi Etelä-Karjalan kulttuuritarjontaa. Tapahtuma on säilynyt yhteisöllisenä ja taiteelliselta tasoltaan korkeatasoisena. Lemin musiikkijuhlat on järjestetty jo 40 kertaa ollen Etelä-Karjalan pitkäaikaisin musiikkitapahtuma.
Jotta jatkossakin yhdessä saamme tarjota positiivisia yllätyksiä ja ikimuistoisia hetkiä musiikin parissa niin yleisölle, taiteilijoille kuin taustajoukoille, toivomme kunnan osaltaan olevan edelleen mukana mahdollistamassa tarjoamalla tilat veloituksetta käyttöön.
Yhteistyöterveisin,
Lemin musiikkiyhdistys ry
Juha Koivisto, pj

Lemin Kirjava kysyi Koivistolta, aikooko musiikkiyhdistys tehdä päätöksestä oikaisuvaatimuksen.

– Tuskin siitä oikaisuvaatimusta kannattaa tehdä. Ei se luultavasti johda mihinkään, hän vastaa.

Juttua korjattu 19.11. kello 20.06: musiikkiyhdistyksen lasku on 840 euroa, ei 945 euroa. Pöytäkirjateksti ”Kertavuokrana laskutetaan 105 € (sis. alv) ja koko varausajan vuokra on 840 € (sis. alv)” hämäsi luulemaan, että 105 euroa olisi erillinen maksu, kun kyseessä onkin päivävuokra (8 x 105 = 840).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *