Siirry suoraan sisältöön

Musiikkia kuvin ja nuotein

Kun käytettävissä oli erilaisia maaleja, metallisorvauksen jäämiä, kulmarautaa, mutteri, koneruuvi ja 50-vuotiaan basson kielet, Eija Vakkilan käsissä niistä syntyi Heavy Bass Brains (Hevibasso-aivot) -niminen taideteos. Se ja muita hänen sekatekniikkatöitään on nyt esillä Lemin kirjastossa.

Eija Vakkila pystytti näyttelynsä torstaina. Hänen edessään teos Become a Drummer (Ala rumpaliksi) ja valokuva Norjan Huippuvuorilta.

Kolme muuta taulua ovat saaneet nimet Become a Drummer (Ala rumpaliksi), Guitar Toughts (Kitaramietelmiä) ja Case Piano (Tapaus Piano). Rumpujen, kitaran ja pianon osat ovat päässeet mukaan maalauksiin. Neljän taulun lisäksi näyttely sisältää valokuvia, Vakkilan sävellysten nuotteja ja savitöitä. Valokuvat, taulut ja nuotit muodostavat kokonaisuuksia, joissa musiikki on yhdistävä ja kannatteleva tekijä.

Ystävän häihin Eija Vakkila sävelsi onnittelulaulun.

Taulut hän maalasi ja kokosi vuosina 2019-2021, ja ne olivat esillä Lappeenrannassa ravintola Avot Siessä. Silloin kuitenkin ilman nuotteja. Ihan viime aikoina hän ei ole tauluja tehnyt.

– Ei ole ollut inspiraatiota, hän sanoo.

Maalaaminen on ylipäänsä ollut yksi tapa ”siirtää tylsyyttä tuonnemmaksi”.

Kitaramietteitä vasemmalla, hevibasso oikealla.

Kuvataiteen opetusta Eija Vakkila ei ole saanut sen jälkeen, kun hän joskus 17-18-vuotiaana kävi kansalaisopistossa Martti Siitosen hiilipiirustustunnilla. Nyt hän on kuitenkin käynyt opiskelemassa savitöitä, ja näyttelyssä on esillä metson ja pianon yhdistävä mezzopiano.

Mezzopiano on vitsi, joka ei jokaiselle avaudu.

Musiikista hänellä ei ole tutkintoa, mutta musiikista Eija Vakkila tunnetaan ja musiikkia hän on itsekin opettanut ja säveltänyt.

Hän on säveltänyt ja myös sanoittanut kappaleita niin syntymäpäivälahjaksi kuin hääonnitteluiksi. Tai marssin 110-vuotiaalle Suomenhevoselle, johon sanat on tehnyt Tuula Tuuva-Hietala. Marssia hän on tarjonnut Lemin Laulumiehille esitettäväksi ensi vuonna, kun Lemin Hevosystäväinseura juhlii 120 vuottaan.

– Torvisoittokunta voisi säestää kuoroa. Ja Suomenhevosista saisi kulkueen Lemin kirkolle, hahmottelee hän mielessään tapahtumaa.

Perjantaina Lemin kirjastossa avautuva näyttely on esillä tammikuun 26. päivään saakka. Viimeisenä näyttelypäivänä on luvassa näyttelyn lopettajaiset. Kello 10 alkavassa tilaisuudessa Eija Vakkila esittää itse sävellyksiään.

Juttua korjattu 4.1. kello 10.09: Juhalvuottaan viettää Lemin Hevosystäväinseura, ei Suomenhevonen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *