Siirry suoraan sisältöön

Taito Salmi teki Vuoden kotiseututeon


Lemin kotiseutuyhdistys myönsi Vuoden kotiseututeko -palkinnon filosofian maisteri Taito Salmelle.

Taito Salmi tekstiensä ääressä. Kuva Anneli Lattu.

”Taito Salmi on kiertänyt Lemin kyliä vuosikymmeniä vaivaansa ja aikaansa säästämättä kuin suomalaiset perinteen tallentajat kautta aikain. Hän on Yltymätyötä -teoskokoelmallaan onnistunut keräämään tuhansia sivuja paikallisia tarinoita sekä niiden myötä lemiläistä perinne- ja perimätietoa lemiläisiä juuriaan tai muutoin entisajan elämänmenoa tutkiville ihmisille. Muuttamatta tai värittämättä kuulemaansa Salmi johdattaa lukijansa aikaan, jossa ihmiset ovat ratkoneet pulmansa maanläheisesti yksin tai yhdessä”, kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Heikki Haiko kiittää.

”Lemiläisestä perimätiedosta kiinnostunut saa kulumaan melkoisen rupiaman lukiessaan erilaisista sattumuksista, kokemuksista ja viisauksista aikamatkalla kylästä toiseen, joissa kertojat ovat tarinoitaan kertoneet. Taito Salmi on 25 nidettä ja lähes 7000 sivua käsittävällä suurteoksellaan onnistunut kokoamaan tarinat ja tuomaan ne meille luettaviksi ja pohdittaviksi. Teksti voi myös pysäyttää lukijansa ihmettelemään, miten pienessä ja ainutlaatuisessa pitäjässä onkaan ennen oltu ja eletty. Siksi Yltymätyötä-teoskokoelma on arvokasta lemiläistä kulttuurityötä”, Haiko jatkaa.

Palkinto julkistettiin kotiseutuyhdistyksen syyskokouksessa maanantai-iltana.. Kuva Kimmo Saira.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *