Siirry suoraan sisältöön

”Itsenäisellä Lemillä edellytykset jatkaa”

Lemin kunnalla on taloudelliset edellytykset asukkaiden palveluiden turvaamiseen itsenäisenä kuntana, toteaa valtiovaraiministeriön asettama arviointiryhmä tiedotteessaan. Ryhmä on saanut työnsä päätökseen.

Kunnan on jatkettava aloittamallaan tiukalla talousuralla, arviointiryhmä toteaa.

Edellytyksenä itsenäiselle jatkolle on, että Lemin kunta sitoutuu talouden tasapainottamistoimenpiteiden toteuttamiseen ja sisällyttää ne taloussuunnittelukauden 2024 – 2026 talousarvioihin. Lähtökohtana on, että Lemin taseen kertynyt alijäämä tulee katetuksi viimeistään vuonna 2026.

Arviointiryhmän selvitys Lemin kunnan mahdollisuuksista turvata asukkailleen lainsäädännössä edellytetyt palvelut ja ehdotus toimenpiteiksi perustuvat sekä toteutuneeseen talouskehitykseen että arvioon talouden kehityksestä lähivuosina. Tulevien vuosien talouden kestävyyden arvioinnissa kunnan esittämällä talouden tasapainottamisohjelmalla on keskeinen merkitys, se toteaa.

Kunta on esittänyt runsaasti toimenpiteitä, joilla talous saadaan uudelle uralle, ja niistä useat sisältyvät jo tämän vuoden talousarvioon ja toimintasuunnitelmaan. Arviointiryhmä pitää hyvänä ja kestävänä sitä asiaa, että talouden tasapainottamistoimet ovat luonteeltaan rakenteellisia ja pysyviä.

Toimenpiteiden myötä kunnan talous olisi jatkossa positiivinen: Kehitysarvion mukaan Lemin taseen kertynyt alijäämä tulisi katetuksi vuonna 2026. Tästä eteenpäin taseeseen alkaisi kertyä ylijäämää siten, että kertynyttä ylijäämää olisi tarkastelukauden loppuun mennessä jopa 1,8 miljoonaa euroa.

Kunnanvaltuuston on käsiteltävä arviointiryhmän ehdotus ja saatettava sitä koskeva päätös valtiovarainministeriön tietoon ja mahdollisia jatkotoimenpiteitä varten maaliskuun alkuun mennessä.

Arviointiryhmän tiedote löytyy kunnan verkkosivuilta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *