Siirry suoraan sisältöön

Loppiaisena ei liukastella

Teksti ja kuvat Sirkka-Liisa Vaalivirta

Loppiaisena puolilta päivin Mäntyperän eukko muisti, että viikonvaihteen posti tulee jälleen vanhaan laatikkoon, ja niinpä tallusteli kohti aurinkoista myllytupaa, koko kosken kattavan jääkannen kumahdellessa jo lauhtuneen pakkasen kynsissä.

Mahtavat olivat veden huokaukset kuoren alla vielä parinkymmenenkin miinusasteen kynsissä, kun neljä päivää oli jo totuttu vielä kymmenen astetta kylmempään, hui!

Rantapuut taipuivat alas kuohuihin, saivat lisää painoa helmoihinsa, ja rutisivat hiljaa veden keinussa. Koskikaraa ei näkynyt. Säätiedotus lupasi jo huomiselle lämpenevää… tuleekohan liukasta?

Muistuipa siinä mieleen ennen joulua käynti Savitaipaleen kirjastossa. Tarkoitus oli laittaa leminkirjavaan kuvajuttu joulunäyttelystä, joka vieläkin viikon verran on siellä katsottavissa, kansantaideyhdistyksen tauluja ja askarteluja, tonttuja ja ihania akvarelleja.

Salin puolellakin olisi ollut koululaisten ikkunasommitelmia ja muuta katseltavaa, mutta sitten huomasin, että Maija Saimalahti istui erään pöydän ääressä ikäänkuin odottamassa jotain. Vanhus- ja vammaisneuvoston suosituksesta kunnan sivistys-ja hyvinvointipalvelut on hankkinut jaettavaksi ikäihmisille liukuesteitä kenkiin

Kuvassa Saimalahti esittelee viimeistä kengänpohjaan sujautettavaa paria ja kertoo, että jakaminen jatkuu vuoden vaihteen jälkeen, kun saadaan näitä lisää. Silloin jaettaviksi tulevat myös jarrusukat, joita tähän hätään ei vielä saatu.

Radiosta kuulin, että monet muutkin kunnat ovat lähteneet mukaan tähän hienoon hommaan, joka tulee toki halvemmaksi kuin liukastumismurtumat. Savitaipaleella liukuesteitä jaetaan myös kotihoidon kautta, ja kirjastossa voi sovitella liukuestettä juuri niihin kenkiin, joilla ulkona liikkuu.

Savitaipaleella vuoden vaihde toi muutoksia postin-asioihin. Nyt  oranssi postilaatikko on K-Marketin oven pielessä, ja pakettinsa voi lähettää ja noutaa kauppaostoksia tehdessä (kuva  8350)

Kauas on menty niistä ajoista, kun pohjoisessakin posti kulki kävelemällä sitä piiitkää matkaansa Utsjoen kirkon ja Mantojärven maisemissa, ei silloin netistä tilattu joulupaitoja tai sinisiä pillereitä.Tosi kauan tuntuu olevan siitäkin,kun kylillä oli vielä omat postit ja pankit, ja meillä kaikilla oli käsin kosketeltavaa omaa rahaa…

Oman kauppa-postin muistona eukolla on vielä kaunis pikku kotelo, ja muutama Matti Nykänen -postimerkki Pekka Tarjanteen kauniilla kiitoksilla postityöntekijälle…

Suuri muutos joulun alla oli myös se, että optikon palvelut siirtyivät kaupunkiin. Savis Soppi nimellä Tarja Punkka kyllä saattaa vielä tehdä pieniä korjauksia silmälaseihin, vaihtaa nenätyynyjä tms., mutta muuten liike keskittyy vaateisiin ja muuhun sen kaltaiseen tavaraan. Kuvassa Tarja-tonttu katsastelee vaaterekkiä Kaija Viirun kanssa.

Savis Sopin kaunista joulutarjontaa tässäkin.

Torin laitamalla ei liene niin huonoa keliä nähtykään, etteikö joulupöydän ja arjenkin herkkujaan odottamassa olisi pitkä jono uskollisia noutajia.

Joulun seutuvilla ajokelit olivat todella huonot, ja kerran oikein laskettiin kuinka monet ulosajojäljet Taipalsaarentieltä samana iltana löytyikään. Yhdeksät! On niitä toki ollut muillakin teillä, mutta juuri tuo tiehän on saanut huonoja viestejä hoitamattomuudestaan, joten numero yhdeksän ei todellakaan ole mikään kouluarvosana tässä yhteydessä.

Ojaan ajoja toki sattui muutamia myös Hyrkkälän-Kurhilan talvirallitapahtumassa, jossa toistakymmentä autoa ajoi mutkaista ja mäkistä tietä Taipalsaaren puolelta kohti Hyrkkälän entistä koulua; tie oli suljettuna muulta liikenteeltä yhden lauantai-iltapäivän. Ensin ajettiin normaalisti rallia parkkipaikalle, ja sitten hiljaa jonossa takaisin lähtöön uutta vauhtia ottamaan.

Tätä rallia Mäntyperän eukko ei päässyt katsomaan, mutta käveltiinpä sitten jälkiä katsomassa, ja tässä Seppo Järvimies näyttää, miten hiuksenhieno rako jäi auton ja vankan puun väliin  ihan siinä Taipalsaaren rajan lähellä. 

Katsojia tälle talviselle rallille oli kertynyt monin paikoin, ja hyvä niin, sillä ihan omin avoin ulosajoista eivät kaikki kuskit päässeet. Aika syvään kuoppaan tämänkin vihreän auton eturengas oli uponnut.

Kuva: Seppo Järvimies.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *