Siirry suoraan sisältöön

Paperitoukat tuhoavat kotiseutuarkistoa

Kotiseutuarkistosta Lemin paloaseman alakerrasta on löytynyt paperitoukkia, hyvinvointikoordinaattori Kati Ahonen kertoo järjestökirjeessään. Arkiston kirjat ja paperit maistuvat paperitoukille, joten arkisto on tyhjennettävä kokonaan.

Kati Ahonen kehottaa järjestöjä ja yhdistyksiä hakemaan nyt omat aineistonsa turvaan, mutta keskitetysti: VPK:n naisosasto on luvannut olla pitämässä ovia auki PERJANTAINA 5.1. ja MAANANTAINA 8.1. KLO 11–18. Yhteyshenkilö asiassa on Anneli Lattu, puhelin 0504994321.

Pakkassää auttaa nyt arkiston pelastamisessa, sillä paperitoukat eivät selviä pakkasessa. Pelastettava aineisto tuleekin jättää kylmään varastoon odottamaan palauttamista puhdistettuihin tiloihin. Pahvilaatikot ja muut kartonkipakkaukset, joissa aineistoa on säilytetty, tulee hävittää.

Arkiston puhdistamisen jälkeen tilaan tehdään uusia hyllyjä ja hyvässä järjestyksessä arkisto kasataan uudelleen. Pahvilaatikoita ei vastaisuudessa kannata enää pitää säilytysastioina, Kati Ahonen opastaa.

Historiantutkimuksen avuksi

Lemin kotiseutuarkisto perustettiin vuosina 2005-2006 Lemin kotiseutuyhdistyksen vetämänä hankkeena kokoamaan yhdistysten hajallaan oleva arkistoaineisto – pöytäkirjat, lehdet ja muu materiaali – yhteen paikkaan tuolloin käynnistymässä olleen Lemin pitäjänhistorian kirjoittamisen helpottamiseksi, ja jatkossa myös historianharrastajien ja muiden kuntalaisten iloksi. Paikaksi löytyi paloasema ja sen johtokeskus väestönsuojastiloissa, jossa aineisto on saanut olla turvassa valolta, kosteudelta ja tulelta. Mutta ei kuitenkaan tuhohyönteisiltä, kuten nyt on ilmennyt. Eikä epäjärjestykseltä, mikä tilassa viime vuosina on valliunnut.

Hanketta veti aikanaan arkistotoimen ammattilainen Johannes Valo. Arkiston uudelleen kokoaminenkin vaatii osaamista: hyllyttämisen lisäksi luettelointia, jotta kyseessä on arkisto eikä vain varasto.

Juttua korjattu 3.1. kello 11.35: tarkennettu ilmaisua arkiston sijaintipaikasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *