Siirry suoraan sisältöön

Musiikkijuhlat odottaa rahoituspäätöksiä

Lemin musiikkijuhlien uusi toiminnanjohtaja Tuuli Hamarila-Theakston elää vuoden hermostuttavimpia viikkoja: helmikuun loppuun mennessä pitäisi tulla tieto parista tärkeimmästä apurahasta. Ne päätökset ratkaisevat, mitä kaikkea musiikkijuhlat voivat ensi kesänä tarjota.

Musiikkipedagogi, tradenomi Tuuli Hamarila-Theakston Espoosta on ollut Lemin musiikkijuhlien toiminnanjohtaja syksystä lähtien.

Tuuli Hamarila-Theakston valittiin toiminnanjohtajaksi viime vuonna heti kesän juhlien jälkeen, kun Karoliina Junno-Huikari joutui jättämään tehtävän henkilökohtaisista syistä.

– Tulin toiminnanjohtajaksi vähän kuin lennosta. Olin hakenut paikkaa silloin, kun Karoliina valittiin. Olin hakenut paikaa, koska koin Lemin musiikkijuhlat merkitykselliseksi ja kiinnostavaksi tapahtumaksi, hän kertoo.

Toiminnanjohtajan tehtävä on espoolaiselle Hamarila-Theakstonille uusi aluevaltaus. Tutumpia ovat rehtorin työt, joita hän on tehnyt vuosia – tätä nykyä hän on vararehtorina 1400 oppilaan musiikkiopisto Juvenaliassa Espoossa.

Koulutukseltaan hän on musiikkipedagogi ja tradenomi. Molemmille opeille on toiminnanjohtajan tehtävissä käyttöä, etenkin talousosaamiselle.

– Opistolla ahoitus haetaan vuosittain valtiolta ja kaupungilta, ja sen saaminen on varmaa ja talous on melko vakaata. Musiikkijuhlia varten on kaikki raha koottava erikseen säätiöiltä, Tuuli Hamarila-Theakston sanoo.

Isot rahoituspäätökset

tulossa pian

Ensi kesän rahoitus on paria merkittävää päätöstä vaille tiedossa. Urakassa on auttanut se, että Karoliina Junno-Huikari onnistui vuosi sitten saamaan joitain kolmivuotisia määrärahapäätöksiä. Jotain oli siis jo valmiina pohjalla.

– Jospa onnistuisimme tulevaisuudessa saamaan jotain opetus- ja kulttuuriministeriöltä, kun juhlalla on näin vakaat perinteet. Ainakin aion yrittää, hän sanoo.

Suomen nykyisen hallituksen arvojärjestyksessä kulttuuri ei ole kovin korkella, on Tuuli Hamarila-Theakston havainnut. Itse hän on näkee asian toisin:

– Ilman kulttuuria ei sivistysvaltio ole mitään. Kulttuuria pitää tarjota myös maakuntiin. Se luo alueellista veto- ja pitovoimaa, kuten hallintokielellä sanotaan. Täällä Espoossa musiikkiopistolla ja musiikilla on ollut tärkeä tehtävä tuoda tasa-arvoa varakkaampien ja köyhempien kaupunginosien välille.

Siksi Lemin musiikkijuhlatkin ovat tärkeä tapahtuma:

– Musiikki kuuluu kaikille, eikä se saa olla liiaksi korkeakulttuuria vaan juhlien on tarjottava jotain kaikille, hän sanoo ja toteaa ajattelevansa asioista samansuuntaisesti kuin juhlien taiteellinen johtaja Jussi Vänttinen.

Kirkkokonsertit väistävät

Savitaipaleen kirkkoon

Lemillä Tuuli Hamarila-Theakson on käynyt vasta kerran. Sillä kerralla hänet tutustutettiin musiikkijuhlien esiintymispaikkoihin, ja hän kävi myös Kouvon baarissa ja Jehussa pohjustamassa yhteistyökuvioita.

Ensi kesän juhlilla uutena yhteistyön ja konserttien suunta on Savitaipale, sillä Lemin kirkko menee remonttiin ja kirkkokonsertit pidetään Savitaipaleen kirkossa.

– Järjestämme kuljetukset Lemiltä Savitaipaleelle, joten kenenkään ei tarvitse matkan takia jäädä pois juhlilta, toiminnanjohtaja lupaa.

Toisaalta vaihtunut kirkkokonserttipaikka voi tuoda uutta yleisöä juhlille.

Esimakua kesän juhlista saadaan jo palmusunnuntaina 24. maaliskuuta, jolloin Musiikkijuhlat järjestää Lemin kirkossa pääsiäiskonsertin. Silloin myös julkaistaan kesän juhlien ohjelma.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *