Siirry suoraan sisältöön

Kalevalanpäivää Charlotan kamarissa

Teksti ja kuvat Sirkka-Liisa Vaalivirta

Savitaipaleen kirjastossa ei karkauspäivänä kosiskeltu, mutta kyllä siellä riijuulauluja laulettiin. Ja lausuntaryhmäkin oli kovasti neitokaista naittamassa, kun kotiseutuyhdistys kalevalaisissa merkeissä kahvittelemaan kokoontui.

Vehnäspalat olivat seutukunnan tapaan muhkeat ja makoisat, ja lisätuoleja  sekä -penkkejä piti etsiä varmaan kirjastohyllyjen välistäkin, tuvan täydeltä väkeä.

Yhteislauluja säesti Kaarina Lindqvist, ja lausuntaryhmä oli kovasti naisten asialla, siinä pienoista tuuditeltiin, sulhoa odoteltiin, välillä viskattiin morsiushuntu maihin,kun ei kelvollista sulhoa saatu. Toivorikkaasti tielle tuijotettiin ja sydämen saloja kuiskittiin.

Soukkakvartetti lauloi kolme laulua ”Laula, tyttö”, ”Annin Laulu”, ja ”Lapsuuden toverille.

Eila Kajanus-Jurvanen oli löytänyt vanhan kalenterin välistä mainion muistirunon lapsosille. Kysyttiin esimerkiksi mikä on viisi? – no sormea kädessä, mikä on seitsemän? ja vastaus: tähteä otavassa… ja taas laulettiin sinisiä, punasia ruusunkukkia ja monia muita mukavia kansanlauluja.

Varsin mielenkiintoisen tarinan Europaeuksen paikallislehti-yhteyksistä kertoi Markku Kivistö.  Suometar-lehdessä hän oli tavallaan aloittanut paikallislehtitoiminnan, pyytämällä tavallisia ihmisiä kertomaan ja kirjoittamaan siihen tarinoita ja asioita. Tutkija Heikki Kokko oli huomannut tällaisia hauskoja asioita tutkiessaan muutama vuosi sitten digitalisoituja paikallislehtiä. Kun näitä lähijuttuja alkoi lehdissä ilmestyä, muutamassa vuodessa tilaukset kaksikymmenkertaistuivat!

Virheitä tietenkin korjattiin toimituksen taholta joskus niin innokkaasti, että varsinainen asiakin muutti muotoaan, ja siitä DED ei tykännyt, kutsui sitä ”syrjäsensuuriksi”. 

Koko Kivistön esitys oli niin mainio, että tälle paikallislehden ”toimittajalle” kävi niin, että huomasi ottaa kuvan vasta, kun oli jo kiirehtimässä muualle, toiset kirkkokuorolaiset olivat jo ehtineet häipyä harjoituksiin …

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *