Siirry suoraan sisältöön

Pieniä huoneita täynnä kirjoja, esineitä ja tarinoita

Lemin kirjastoon ovat kuuden viikon ajaksi muuttaneet James, Betsy, Melissa, Jen ja Gabriel työhuoneineen, antikvariaatteineen ja parfymerioineen. Heidät sinne toi Milja Talvikki Nikamaa omalta työhuoneeltaan.

Milja Talvikki Nikamaan luomat miniatyyrimaailmat täyttävät nyt kirjaston näyttelytilan.

Nikamaan ”Vanhoja kirjoja, pieniä huoneita” -näyttely kattaa hänen roombox-harrastuksensa viiden vuoden ajalta. Pienten nukkehahmojen ympärille hän on luonut miniatyyriesineiden täyttämät ympäristöt ja yhdistänyt ne hahmojen tarinoilla.

Hahmoista vanhimmat on yrttiparantaja Betsy Ros ja hänen tyttärensä Jen Ros-Castle, joka pitää erikoista hajuvesikauppaa.

Betsy Ros yrttipajassaan.

Seuraavaksi hahmon saivat Jenin puoliso, tutkimusmatkailija ja seikkaillija James Castle sekä Betsyn puolison Gabriel Rosin antiikkiliike.

James Castle työhuoneellaan.

Jen ja James saivat sitten tyttären, Melissan. Melissalla on antikvariaatti, jonka hyllissä on noin 4300 kirjaa.

Vanhoja kirjoja on neljän huoneen verran, kuvassa yksi niistä.

Antikvariaatin kirjoineen Milja Talvikki Nikamaa rakensi vuosina 2022-2024. Mutta jo vuonna 2014 hän oli rakentanut Sateenkaarikirjaston, jossa niteitä oli 1111. Se on näyttelyssä nostettu muiden huoneiden yläpuolelle.

Ihan uusin tulokas minimaailmassa on Gabriel Rosin antiikkiliikkeen kaksikerroksinen varasto, joka on rakennettu mittatilaustyönä nimenomaan kirjaston näyttelyä varten.

Vanhan tavaran aitoutta korostaa aito hämähäkinseitti yläkerran oikeassa reunassa.

Satojen ja satojen pikkuesinten haaliminen muub muassa kirjpputoreilta on vaatinut aikaa, työtä ja rahaa. Hintaa kaikelle Mijla Tuulikki Nikamaa ei ole halunnut edes laskea.

– Antikvariaatti on ollut halvin, kirjoihin on tarvittu vain kartonkia ja liimaa, hän toteaa.

Liimaa on kulunut muissakin huoneissa, slllä jokainen esine on liimattu paikoilleen. Siitä huolimatta näyttelyssä kehotetaan näkyvästi pitämään näpit irti, vaikka kuinka sormet syyhyäisivät koskemaan pikkuesineitä.

Taiteilija on tuonut näyttelyyn myös purkin ”säläkeräystä” varten: yleisö voi lahjoittaa pieniä rojujaan tulevia töitä varten. Tarkemmat ohjeet ovat hänen verkkosivuillaan.

Miljatalivikki-sivustolla kerrotaan myös laajemmin taiteilijan roombox-töistä ja linkitetään Youtube-videoihin, joissa hän esittelee hahmot ja niiden synnyn.

”Vanhoja kirjoja, pieniä huoneita” -näyttely on esillä Lemin kirjastossa 24. toukokuuta saakka,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *