Siirry suoraan sisältöön

Taikalyhty syttyy jälleen

Taikalyhty Pekarin kaupassa syttyy jälleen ensi kesänä kahden hiljaisen kesän jälkeen, Pertti Pekari kertoo.

Teksti Pertti Pekari

Kesä tulee ja tuo mukanaan Taikalyhdyn Lemille. Suomen vanhin toimiva maakauppa on avoinna 11.6. – 11.8. 2024 tiistaista sunnuntaihin kello 12-16 ja aina muulloin, kun ovet ovat auki. Kesän ohjelma noudattaa jo perinteeksi tullutta rakennetta. Maakaupan 1870 luvulla valmistuneen tiskin takaa myydään vanhoja kirjoja, näyttelytilassa valokuvat kertovat valitusta teemasta ja Etuvaraston kamariteatteri esittää lyhytelokuvia. Menneiden aikojen lemiläiset tavat ja perinteet ovat aina mukana.

Taikalyhty toivottaa kaikki entiset ja uudet lemiläiset, kotimaiset ja ulkomaiset vieraat tervetulleiksi.

KESÄN 2024 NÄYTTELYOHJELMA:

Lemi ennen ja nyt -valokuvanäyttely

Kuvat Taikalyhdyn arkisto ja Hannu Peltomaa

Kuvapari vanha ja uusi

Etuvaraston kamariteatteri

Elokuvia Taikalyhdyn, Laterna Magican ja Pekarin kaupan historiasta.

TAUSTATIETOA TAIKALYHDYSTÄ

Taikalyhty aloitti toimintansa valokuvanäyttelyillä vuonna 1983. Aapo ja Mikko Pekari sekä heidän media-alalla toimivat kollegansa oli käynnistävä voima, jonka ideoista vanhan maakaupan tilapäisesti keskeytynyt toiminta lähti uuteen nousuun. Ensin ”Hologrammi – Kokonainen kuva” oli Suomessa ensimmäisiä tätä uutta teknologiaa esittelevä tilaisuus. Sitä seurasi Mannerheimin valokuvat Aasian matkalta samanaikaisesti kun Lemillä oli valtakunnalliset maanpuolustuspäivät. ”Sodan Värit” toivat näytteille harvinaisia värivalokuvis Suomen jatkosodasta.

Nimekkäitä näyttelyjä sen jälkeen ovat olleet mm. I.K. Inha, Sergei Prokudin-Gorski, Irving Penn, Pentti Sammallahti, Taneli Eskola, Arno-Rafael Minkkinen, Touko Yrttimaa, Daniel Nyblin, Caj Bremer, Ismo Hölttä. Kuvataiteilijoista ovat esillä olleet Akseli Gallen-Kallela, Elias Muukka ja Katri Lattu.

Taikalyhdyn sytyttäjät.

Muutama vuosi myöhemmin 1989 veljekset Aapo ja Mikko perustivat Laterna Magica -nimisen antikvariaatin Helsinkiin. Sen laajennuksena tulivat kirjat Taikalyhtyyn Lemille. Nyt kirjat ovat valloittaneet koko kaupan, mutta vanhan kaupan, kirjakaupan, konttorin ja etuvaraston hahmot ja kalusteet ovat säilyneet ja muodostavat museaalisen tilan. Taikalyhty on kauppamuseo. Suvun, Lemin ja kaupan historian lisäksi se kertoo kirjan, valokuvan ja elokuvan historiasta. Kun 1870 luvulta säilyneen tiskin takaa myydään kirjoja, voi perustellusti sanoa kaupan olevan Suomen vanhin toimiva maakauppa.i

Aapo ja Mikko Pekari

Kiinnostus kirjoihin periytyy sekä Pekarin vanhaan kauppaan kirjakaupasta että oppikouluvuosista Helsingissä, jossa Pekarin koko sisarusparvi asui tätinsä Ida Pekarin kulttuuria henkineessä kodissa. Kotitalossa oleva kirjakauppa avasi jo lapsena oven kirjojen maailmaan. Täti taas oli Hopeapeilin päätöimittaja ja käänsi Dostojevskin teoksia suomeksi. Kodissa vierailleet kirjailijat ja heistä kerrotut tarinat olivat kiinostavaa tietoa, joka innosti lukemaan ja seuraamaan mitä kirjallisuudessa tapahtuu. Näin Mika Waltari, Olavi Paavolainen, Ilmari Turja ja monet muut aikalaiisensa tulivat eläviksi ihmisiksi eivätkä olleet vain pelkkiä nimiä kirjojen kansissa.

Etuvaraston kamariteatterissa on esitetty elokuvia. Harvinaisin lienee dokumentti Lemin suojeluskunnasta vuodelta 1923. Yhteistyö Suomen Elokuva Arkiston kanssa on auttanut erikoisten elokuvien löytämisessä ja esittämisessä. Taikalyhty on järjestänyt myös talvisin Tapiolassa elokuva-iltoja yhteistyössä Elokuva-arkiston ja Kotiseutuyhdistyksen kanssa.

Lemin suojeluskunta kirkonmäellä 1923.

Taikalyhdyn tekemä työ lemiläisen kulttuuriperinnön vaalimiseksi on korvaamaton. Vuonna 2014 Aapo Pekari saikin ansioistaan Lemin Kotiseutuyhdistyksen Vuoden Kotiseututeko palkinnon. Tuolloin häntä luonnehdittiin palkintoperusteissa näin: “Aapo Pekarin ansiosta olemme saaneet nauttia mm. kuva- ja äänitallenteiden historiasta, joissa alueellisuus ja paikallisuus muodostavat yleisölle mielenkiintoisen aikaikkunan menneisiin tapahtumiin. Aapo Pekari vie ainutlaatuisella, omaleimaisella tavalla Lemiä kohti nykyaikaista, ihmisläheistä hyvinvointikuntaa, jossa lemiläisyys on kunnan ja kuntalaisten arvokasta pääomaa.”

Heikki Haiko luovutti Aapo Pekarille Vuoden kotiseututeko -palkinnon,

Pekarin kaupalla on pitkä historia paljon ennen Taikalyhtyä. Maakaupan vapauduttua Suomessa David Klemi perusti kauppa- ja asuinrakennuksen Lemin kirkonkylään 1870 luvulla. Aatu Pekari tuli kauppaan apulaiseksi 1890-luvulla ja lunasti sen itselleen vuonna 1906. Aatu oli toiminnan mies ja kiinnostunut ottamaan uusia virikkeitä liiketoimintaan. Hän oli mukana 1900 luvun alussa käynnistämässa höyrylaivaliikennettä Luumäen, Lemin ja Savitaipaleen välillä. Kaupan tavarakuljetuksiakin hoitanut ”Hanhi”-laiva muistetaan vielä hyvin Lemillä. Lemin ensimmäinen pankki Lemin Säästöpankki aloitti toimintnsa vuonna 1914 Pekarin käupassa ja vuonna 1923 avattiin kirjakauppa, joka vielä tuolloin oli luvanvaraista toimintaa.

Pekarin kauppiaat 1911 tiskin takana Albert, Eljas ja Aatu.

Maakaupan lisäksi Aatu Pekari oli aktiivinen myös muussa yhteiskunnallisessa toiminnassa. Hän oli mukana aloittamassa Nuorisoseuraa vuonna 1891, kansakoulua vuonna 1893 ja suojeluskuntaa vuonna 1918. Nuorisoseuran johtokunnassa hän jatkoi vielä pitkään 1900- luvulle asti.

Kauppatalo toimi oikeuden jakamisen tapahtumapaikkana. Tuleva Tasavallan Presidentti P.E. Svinhufvud istui siellä käräjiä toimiessaan Lappeen kihlakunnan tuomarina. Professori Veikko Ruoppila asui talossa ja piti ”vastaanottoa” aloittaessaan Lemin murresanaston keräämisen vuonna 1932. Lemin murresanakirjassa on yli 31.000 sanatietoa. Kauppiasuran jälkeen Aatu Pekari teki vielä mittavan työn Lemin kunnan tehtävissä toimien myös kunnan esimiehenä.

Sotien kynnyksellä vuonna 1939 kaupan toiminta yhtiöitettiin ja siitä tuli Aatu Pekari Oy. Kesko perustettiin vuonna 1940. Aatu Pekari Oy:stä tuli uuden tukkukaupan osakas ja ensimmäinen K-kauppa Lemillä.

Kirjakaupan ”vapautuminen” luvanvaraisuudesta vuonna 1967 lopetti kustantajien pitämät näytevarastot. Se päätti tilapäisesti myös Pekarin kirjakaupan, mutta toiminta käynnistyi uudelleen vuonna 1983 Taikalyhdyn nimellä.

Tervetuloa Taikalyhdyn kesään 2024!

Lemin vanha kirjakauppa Uimintie 7 54710 Lemi
Lisätietoja Pertti Pekari perttipekari4@gmail.com +358 400 610795

1 kommentti artikkeliin “Taikalyhty syttyy jälleen”

  1. Riitta Kärmeniemi

    Oi miten ihanaa,että Taikalyhty alkaa taas loistaa.Kirjojen pariin siis kesällä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *