Siirry suoraan sisältöön

Gellariassa tapahtuu tänäkin kesänä

Savitaipaleen Kansantaideyhdistyksen juhlanäyttely osoitteessa Peltoinlahdentie 11.

Teksti ja kuvat Sirkka-Liisa Vaalivirta

Helteisen päivän aamuna  pidettiin pieni tiedotustilaisuus tulevan 15-vuotisnäyttelyn tapahtumista. Aamun valmistelut olivatkin jo mukavasti käynnissä, kun tapasin paikan omistajan Olli Hongiston arkisessa hommassa, kitkemässä kevään vihreyttä kulkureitin kiveyksen saumoista. Samalla sain kuulla mielenkiintoisen kertomuksen entisajan sadevesiviemäröinnistä; pihan pieni painauma kätkee alleen valtavan vesisäiliön, turhaksi jääneen tyhjiön.

Olli Hongisto on tehnyt suuren työn laittaessaan kellaritilan hienoon näyttelykuntoon spottivaloja myöten. Varastosta galleriaksi ei ole ihan pieni juttu. Pikkuhiljaa lisää ihmisiä saapui paikalle.

Kuvassa vas. Olli Hongisto, alkuvuosien pj. Ari Lindqvist, nykyinen pj. Mauno Pulli ja rahastonhoitaja Heikki Jalo jolle vielä ehtii ilmoittautua mukaan näyttelyyn 31.5 mennessä, puh. 040 5052 130. 

Järjestäjät mittaamassa seiniä: kenen taulu tähän parhaiten mahtuisi?

Entiseen tapaan näyttely on sekä katseltava että kuunneltava tapahtuma. Lindqvist kertoo näyttelyn koostuvan kolmesta eri osasta: perinteisestä kuvataiteesta, elävästä taiteesta sunnuntaisin kello 16, ja ite-taiteesta, josta löytyy niin huumoria kuin totista tekemistäkin varsin vapaamuotoisista materiaaleista. Tauluja ynnä muuta. mahtuu vielä mukaan näyttelyyn, mutta esittävän  taiteen iltapäivät ovat jo varattuja. 

Musiikkia tullaan kuulemaan sekä Soukkakvartetin, että Herranterttujen esittämänä, Kaarina Lindqvistin johdolla  ja varsinaisena kahvikonserttina 14.7, jolloin Eija Vakkila soittaa ja laulaa, omiakin lauluja. Viimeisenä sunnuntaina lauletaan yhdessä Veikko Viirun säestyksellä. Huumoria tuovat esiin esim esimerkiksi Hämäläisen naiset  sekä Tarja ja Seppo Laari.

Taiteilijat voivat myös myydä teoksiaan, ja vapaaehtoiselle kannatusmaksulle kansantaideyhdistys järjestänee jälleen kunnon pytyn.  Ja jottei taidekesä liian lyhyeksi jäisi, voi Gellariassa käydä vilvoittelemassa jo 11.6. alkavassa ja kolmen viikon mittaisessa valokuvanäyttelyssä. Silloin kuviaan esittelee Säänjärveltä noin 30 vuotta sitten maailmalle lähtenyt Paavo Jurvanen, joka on ahkerasti kuvannut matkoillaan ja YK-joukoissa Libanonissa.

Kuvassa takana näkyvät myös portaat, jotka jyrkälle luiskalle asennettuina helpottavat näyttelytilaan pääsyä .

Ja varsinaisen kesänäyttelyn jatkeena  on esillä Matti Moision taidetta myyntinäyttelynä. Näistä näyttelyistä tuonnempana lisää.

Kansantaideyhdistyksen historiasta sen verran, että yhdistys syntyi oikeastaan sattumalta. Ensimmäinen näyttely pidettiin Paimensaaressa, kun Eeva Jokipelto ja Matti J. Rautio ikääntyivät ja päättivät lopettaa toiminnan. Silloin Lindqvist päätti kokeilla tavallisten ihmisten taidenäyttelyä, johon talonväkikin vielä osallistui. Kolme vuotta näyttelyt pidettiin Paimensaaressa, kunnes Olli Hongisto tarjosi kellaritilojaan sponsorina juuri perustetulle yhdistykselle.

Monitoiminaiset mietteliäinä, entinen sihteeri Kaarina Lindqvist oikealla, nykyinen Terttu Kultanen vasemmalla.

Yhdistyksen puheenjohtajina ovat toimineet Lindqvistin lisäksi Veli Honkanen, Taru Järvimies ja nykyään Mauno Pulli, sihteereinä Kaarina Lindqvist ja Terttu Kultanen. Näyttelytoimintaa on yhdistyksellä ollut jo 15 vuotta, ja kävijöitä näyttelyissä 300-600 henkeä vuosittain.

Ulkona lämmittelemässä  Mauno Pulli, Heikki Jalo, Terttu Kultanen, Olli Hongisto ja Paavo Jurvanen.

Juhlanäyttely on avoinna 1-28.7.-24  su-pe klo. 12-18 ja la klo. 11-15, elävää taidetta esitetään sunnuntaisin klo. 16.  Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Juttua korjattu 20.5. kello 21.02: Paavo Jurvasen näyttely kestää kolme viikkoa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *