Siirry suoraan sisältöön

Kirkkovaltuutetut kutsuvat keskustelemaan

Lemin Kirjava julkaisee alla vastineen kirjoitukseen ”Taipaleen seurakunta on saanut aikaan paljon hyvää” (E-S 20.6.2024), joka on julkaistu Etelä-Saimaassa. Siihen liittyy myös kutsu keskustelemaan.

Kirkon korjaukseen ei kulu seurakunnan varoja, kirjoittajat muistuttavat.

Ymmärrämme, että seurakuntien liitos on vaativa. Emme arvostele henkilöstön työtä. Olemme huolisamme toimintakulttuurista, johon lemiläiset eivät ole tervetulleita. Esimerkkinä olkoon johtoryhmän toiminta. Lemiläisistä siihen valittiin valtuuston varapuheenjohtaja, ja tehtävässä on ollut kaksi henkilöä. Heitä ei ole kutsuttu mukaan, asiosta ei ole tiedotettu ja kokoukset on pidetty vastoin omaa päätöstä vajaalla kokoonpanolla.

Pidämme tätä kiusaamisena. Kiusaaminen kohdistuu henkilöstöönkin, siitä kertovat työterveyden kulut.

Hallinto laittaa päätöksiä toimeen on valikoivasti. Erikoisena esimerkkinä on Lemin seurakuntatalo, jota nimiteltiin lehdessä hometaloksi vastoin tutkittua tietoa. Talo piti olla ykkösasia liitoksen alkaessa. Kuuden vuoden aikana seurakunta on sulkenut sen kaikelta käytöltä. Se on vuorollaan päätetty purkaa, myydä huutokaupalla ja lopuksi jätetty piha hoitamattomana ihmisten silmiin keskelle kirkonkylän kulttuurimaisemaa. Leveäharteisimmat antaisivat sen pois ilmaiseksi. Suojeltu rakennus, ja lemiläiset ansaitsevat parempaa!

Seurakuntataloa eivät puolusta kaikki lemiläiset luottamushenkilöt. Tässä me allekirjoittaneet emme aiheuta mainehaittaa Lemille. Mainehaittaa ei tee se, että asioista ollaan eri mieltä. Onneksi suuremmalla osalla on kyky tehdä päätöksiä ja valvoa niiden lainmukaisuutta ja asiallista täytäntöönpanoa.

ELY-keskus ja museovirasto vastustavat seurakuntatalon purkua, koska perusteita sille ei ole. ELY katsoo, ettei suunnitelmassa ole esitetty, että purkaminen olisi edullisempaa kuin kunnostus ja asianmukainen ylläpito. Museo lausuu, että ensisijainen vaihtoehto on seurakuntalon säilyttäminen ja toteaa, ettei rakennuksessa ole tapahtunut muutoksia. Korjaustarve ei ole riittävä peruste kulttuurihistoriallisesti arvokkaan rakennuksen purkamiselle. Museo myös muistuttaa lausunnossaan seurakuntaa maankäyttö- ja rakennuslain määräyksistä: omistajan on pidettävä rakennuksensa turvallisuuden ja käyttökelpoisuuden vaatimukset täyttävässä kunnossa. Mihin tilaan onkaan Taipaleen seurakunta talon saattanut näiden vuosien aikana.

Lemin kellotapuli on kunnostettu, siitä kiitos huolimatta avustusrahojen menettämisestä laiminlyöntien takia. Kirkon korjaus on käynnissä Pekarin testamentin ja muun avustuksen rahoittamana. Tähän ei siis kulu seurakunnan verovaroja. Toimintoja on ajettu alas, viimeisimpänä kirkonkylän lasten ja nuorten toimintojen siirtäminen 12 km:n päähän Kuukanniemeen.

Sunnuntain jumalanpalveluksia on pitämättä, vaikka kirkkoneuvosto on päättänyt kirkon remontin ajalle niiden olevan Kuukanniemessä, museolla tai laululavalla.

Keskustelemme lisää ensimmäisessä yhteisessä tilaisuudessa keskiviikkona 3. heinäkuuta Lemin kotiseutumuseolla klo 15:00. Kutsu on kaikille avoin. Odotamme paikalle seurakunnan virkamies- ja luottamushenkilöjohtoa.


Taipaleen seurakunnan luottamushenkilöt
Anu Karhu, Jarmo Tölski, Ritva Laurikainen ja Petteri Holopainen, Lemi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *