Siirry suoraan sisältöön

Kirkon remontti toi esiin muistoja menneiltä vuosisadoilta

Lemin kirkon julkisivuremontti on hyvässä vauhdissa, vanhan maalin poisto seinistä maalausta varten on jo voiton puolella. Työn myötä vastaan on tullut joitakin yllätyksiä.

Jani Käyhty (vas.) ja Antti Sutinen Alakangas Oy:stä ja Tommi Tikka Maalaus Tikka Oy:stä tekevät Lemin kirkon julkisivuremonttia.

– Ikkunanpielistä maalin alta löytyi koristemaalauksia, joita aiemmissa remonteissa ei ole havaittu. Museovirasto on ne nyt auditoinut, ja ne on tarkoitus palauttaa, vastaava työnjohtaja Tommi Tikka Maalaus Tikka Oy:stä kertoo.

Kyseessä on kuusiterälehtistä kukkaa muistuttava kuvio, joita on isojen ikkunoiden yläosassa molemmin puolin kolme päällekkäin. Niiden yläpuolelle kulmien koristelautoihin on maalattu vielä kaarimaiset kuviot.

Kukkamaisia kuvioita on kolme alakkain.
Yläkulmia korostavat kaarimaiset kuviot.

Kaikkien 13 ikkunan pokat tullaan kunnostamaan niin sisä- kuin ulkopuolelta.

Kohokuvioiset ristit koristavat ikkunoiden ylälaitaa. Jani Käyhty vastaa remontin rakennustöistä.

Siveltimillä maalattavaa seinäpintaa on Tommi Tikan laskelmien mukaan noin 800 neliötä. Kun vanha maali on poistettu, maalataan ne kahteen kertaan. Keltainen värisävy tulee olemaan sama kuin kellotapulissa.

Maalin sävy noudattaa vanhaa ja on sama kuin kellotapulissa. Maalausta on tehty vasta koealueen verran.

Kellotapulin remontti kaksi vuotta sitten toi eteen paljon purettavaa ja uusittavaa laudoitusta, mutta kirkon seinässä puu on kestänyt kovana.

– Pystylaudat ovat hyvässä kunnossa, sokkelin yläpuolen vaakasuuntaiset tippalaudat ovat lahonneet, Tikka kertoo.

Kirkon seinien pystylaudoitus on säilynyt terveenä, Tommi Tikka toteaa.

Kirkon miestenpuolen (oikean puolen) ja sakastin välinen viistoseinä on pullistunut ulospäin, ja se oikaistaan.

Isoin rakennuskorjaus jooudutaan tekemään sakastin katolla. Se joudutaan uusimaan paanuja myöten.

– Kattoa on päällystetty kuudella pärekerroksella, joiden päälle sitten on laitettu paanut, työnjohtaja Jani Kähty Alakangas Oy:stä kertoo. Alakangas tekee aliurakkana remontin rakennustyöt.

Antti Sutinen (vas,) ja Jani Käyhty purkivat paanut ja päreet sakastin katolta.

Kattoja purettaessa löytyi myös erikoisia paikkamateriaaleja:

– Sakastin kattoluukun vierusta oli paikattu pellinpalasilla, jotka olivat nimilaattoja sankarihautausmaan risteistä, Antti Sutinen kertoo.

Laatat joutivat katonkorjaukseen, kun sankarihaudoille hankittiin kivipaadet.

Sakastin katon korjaussuunnitelma on vielä vahvistamatta, mutta pohjalaudoituksen päälle tulee levytys ja sen päälle vielä huopa ennen uusia paanuja.

Sakastin laajennksen katto on vuotanut pitkään laajennusosan kohdalta.

Tubular Service Oy.n pystyttämät rakennustelineet ulottuvat aina kirkon huipulle, lanternitasoon 21 metrin korkeuteen. Lanterniosan uukut ja pintalaudoitukset uusitaan maalauksen lisäksi.

Kirkon huippua koristanut risti nostettiin pois pari viikkoa sitten. Ja kun nosturi oli paikalla, samalla poistettiin tapulin risti. Kumpikin joudutaan kokonaan uusimaan:

– Kirkon risti oli tehty puusta ja päällystetty pellillä. Tapulin risti on kokonaan rautaa, mutta niin pahoin ruostunut, ettei sitä kannata kunnostaa, Tommi Tikka kertoo.

Kirkon risti on tehty puusta ja päällystetty pellillä.

Uudet ristit tullaan teettämään sepällä urakan lisätyönä.

Kirkon ulkoremonttiin kuuluu lisäksi miestenpuolen portaiden uusiminen ja pyörätuoliluiskan rakentaminen. Kirkon aitaan tehdään lisäksi yksi uusi portti. Kaiken on määrä olla valmista syyskuun loppuun mennessä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *