Siirry suoraan sisältöön

Paavo Jurvanen avaa Gellarian kesän

Teksti ja kuvat Sirkka-Liisa Vaalivirta

Savitaipaleen Säänjärveltä kotoisin oleva Paavo Jurvanen ei oikeastaan koskaan ajatellut pitää valokuvanäyttelyä. Arjen työ on ollut siistiä sisätyötä, jonka vastapainoksi luonnossa retkeily kavereitten kanssa on tullut kuin itsestään mukaan kuvaan.

Kamerat ja kuvaaminen löytyivät vasta YK-joukoissa Libanonissa vuosina 1988-89, kun valokuvaustarvikkeet sai sieltä hyvin edullisesti. Tältä ajalta on mielenkiintoinen kuvakooste heti näyttelytilaan tullessa, tässä siitä osa.

Neljällä mantereella on retkeilty neljän kaverin porukalla, joista yksi on ollut Gellarian omistaja ja näyttelyiden sponsori Olli Hongisto. Hän oli kovasti innostanut Jurvasta debytoimaan omalla näyttelyllä tilassa, jossa näyttelytoimintaa on pidetty jo useita vuosia. Näyttelyyn on onnistuneesti koottu monenlaisia isoja kuvia, jotka ovat edukseen maalatulla tiiliseinällä, juuri sopivasti  pehmeää valoa antavien spottivalojen rauhoittavassa loisteessa. Näyttelyssä on mukana reilut kolmekymmentä kuvaa, sekä lisäksi suurelta näytöltä nonstoppina pyöriviä otoksia. 

Savitaipaleelta, kotilammelta on useita kuvia, eräs kuva kertoo erikoisen tavan onkia ahvenia, sitää sopii yrittää muuallakin. Vaudikas kuva lentoon kiihdyttävästä joutsenesta, tai sykähdyttäviä iltahetkiä lammen rannalla ja huikea tuokio Kuolimon rannassa ovat talteen saatuja ohikiitäviä oivalluksia.

Näyttelytilan siivousta tekevä valokuvaaja suostui hetkeksi kuvattavaksi kahden kotilammelta olevan kuvan väliin.

Ensimmäiset porukan retket tehtiin  Kilimanjarolle vuonna 2006, samaan aikaan alkoivat myös Lapin vaellukset . Suomussalmella Martinselkoselta kuvaan tarttui silmiin tuijottava nallekarhu ja Lemmenjoelta ruskamaisemaa. Pälkkimäojalla vaeltaa hyvin yksinäinen rinkkamies valkeassa maisemassa.

Uusi-Seelanti on näyttelyssä mukana 4-5 kuvan verran, haukotteleva merileijona, tai mäkeä kiipeävä harvinainen keltasilmäpingviini ovat hauskoja kuvia avarassa maisemassa. Tämä matka oli hiukan poikkeuksellinen, sillä vaimot olivat mukana, joten sitsemän hengen seurue liikkui matkailuautoilla vuonna 2012. Amerikan ihmeitä katseltiin ja kuvailtiin vuonna 2016. Yellowstonesta kameraan tarttui kaunis kuva palaneesta metsästä, ja sadunomainen kuva laava-altaasta.

Mieltäni liikahutti puhutteleva kuva Pohjois-Koreasta vuonna 2017, siinä yksinäinen nainen istuu keskellä kuvaa, ja voi vain arvailla hänen  mietteitään. Toivottomuus ja näköalattomuus elämässä ovat katsojan tuntemukset. Kuuban matkalta v vuonna 2019 ei seinillä kuvia, mutta Tansanian tasangoilla seikkailevat seeprat, villisiat ja leijonat. (2007)

Paavo Jurvanen valvoo itse näyttelynsä, joten tarinoita kuvien takana varmasti riittää. Mitä sitten tulevaisuus tuo tullessaan, ainakin kuvaamiseen tulee lähestyvien eläkevuosien myötä enemmän aikaa.

Tämä näyttely on avoinna Gellariassa (Peltoinlahden tie 11) kolme viikkoa, 11.6-28.6.2024.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *