Siirry suoraan sisältöön

Tulitikut lopussa? Onneksi Välijoelta voi lainata!

Teksti ja kuvat Sirkka-Liisa Vaalivirta

Ihan ensiksi tärkeä muistutus: Jos haluat mennä katsomaan näytelmää Männistön ulkoilmateatteriin muista VARATA LIPUT ETUKÄTEEN!

Mäntyperän eukko on viime päivinä jonottanut mahdollisia peruutuspaikkoja sekä Taipalsaaren Talkootansseihin, että Välijoen Tulitikkuja lainaamassa -näytelmään. Onneksi on ollut parinkymmenen onnekkaan joukossa…

Harvoin olen nähnyt näin pelkistettynä Maiju Lassilan näytelmää. Tikusta on tehty paljon asiaa hyvin vaatimattomalla näyttämöllä. joka koostuu oikeastaa kahdesta lavasta, toisella jökötti sininen penkki, toisella erikoinen koroke ja kiikkutuoli. Leipälapioita oli maisemassa pystyssä, ja yks-kaks yllättäin yhdestä tulikin kuin taikaiskusta hevonen!

Tarinahan on varmaan meille kaikille tuttu. Kahvikupillisesta se alkaa, hankala sitä on keittää, kun ei saa tulia hellaan. Miina (Pia Aholaakko) on tullut kylään, Anna-Liisa Ihalainen (Lilja Lind, joka ansiokkaasti myös tuomaroi tällä samalla lavalla) (kuva 2026) laittoi miehensä Antin (Tomi Tauti) naapuriin asialle.

Jussi Vatasen (Tero Hjerppe) kanssa reissusta kehkeytyikin varsinainen seikkailu, Vatasen komea tamma löytyi yllättäin yleisön joukosta, ja ukkojen saunareissu vastomisineen ja selän hieromisineen oli herkullista katsottavaa. Löylyä lyötiin reilusti, ja pullosta maistettiin.

Kiikkutuoli kiikutteli enimmäkseen Ukko Hyväristä, joka antaumuksella lueskeli Maaseudun Tulevaisuutta, ja tarpeen tullessa muuntui Partaseksi (Juhani Loukkola), kun leukaan ripustettiin puolen metrin parta. Talon tytär Anna-Kaisa (Sanni Vanamo,ensi kertaa näytelmässä mukana) kovasti toivoi jo naimisiin pääsyä, mutta ihan kaikki suunnitelmat ei neidolle sopineet, leipälapiot saivat kyytiä.

Variksen akka (Arja Kivelin) piti huolta kylän tietotoiminnasta, toki muiden avustuksella, ja tarina kehittyi siihen malliin, että poliisia ((Veera Suutari, toinen ensikertalainen,joka muuntui tarvittaessa sekä porsaaksi että Ville Huttuseksi) tarvittiin.

Välillä juostiin porsasta kiinni,

välillä varastettiin omaa hevosta, mentiin Amerikan laivalla merenpohjaan ja oltiin viattomina tuomiolla 

ja Kaisa Karhunen (Reetta Juopperi), joka seuraa tuomittujen kohtaloa, ja taitaa ukkoa siinä samalla itselleenkin katsella.Vaan tietäispä Ihalainen itte, että omaa Anna-Liisaa siellä jo Tahvo Kenonen (Jaana Mentula) ihan kukkasin kosiskeli, ja hukkuneen isännän vaateisiin pukeutua tahtoi….

Tämä versio näytelmästä on oikea ideoiden ilotulitus. Saila Vanamo kertoi kysyttäessä, että kaikki hauskat ideat ovat ihan vain ohjaaja Jouni Hentun  keksintöjä, joita he ovat mielihyvin toteuttaneet. Ohjaaja itse manitsee ohjelmalehtisessä: :” Tällainen suurpiirteisdramatugia vaatii myös näyttämöylöspanolta suurpiirteisyyttä, anarkiaa, leikkiä ja luovaa hölmöilyä. ”

Puvustus ja lavastus on työryhmän, pääasiassa Lilja Lindin ja Jaana Mentulan käsialaa, ja salin puolella saatiin sitten ihan sähköllä keitettyä kahvia itetehtyjen makuisten munkkirinkilöitten kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *