Siirry suoraan sisältöön

Savonlinnaa pommitetaan nyt Lemin Taikalyhdyssä

”Talvisodan värit”- näyttely Lemin Vanhassa Kirjakaupassa  kertoo Savonlinnan pommituksista ja Ruotsin salaisesta avusta Suomelle. Karjalan rintamalle nousi ruotsalaisia kenttäsairaaloita ja ruotsalaiset vapaaehtoiset ottivat Lapissa rintamavastuun, tiivistää Mikko Pekari perjantaina avautuvan näyttelyn ytimen.

Savonlinnan pommitettu tuomiokirkko Carl-Erik Grothin kuvaamana.

Neutraaliksi julistautunut Ruotsin  valtio ei voinut tehdä poliittisia päätöksiä Suomen tukemisesta,  mutta se salli
ja tuki Suomen puolesta toimivaa kansalaisliikettä ja teollisuutta. Sillä  Ruotsi halusi itänaapurikseen Suomen, ei Neuvostoliittoa.
Talvisodan ainoa värifilmiä käyttänyt valokuvaaja oli ruotsalainen sotalääkäri Carl-Erik Groth. Hänen vanhat diakuvansa on restauroitu, värit palautettu ja niistä on tehty jättikopiot. Restauroinnista on vastannut Timo-Juhani Vuorenmaa.
Ruotsalaisten osallisuus talvisotaan ei ole ollut Suomessa juurikaan tiedossa ja Ruotsissakin se oli pitkään vaiettu asia. Niinpä sotalääkärin valokuvatkin pysyivät pitkään piilossa, kunnes ne viime kesänä löytyivät – 200 metrin päästä maan suurimman sanomalehden Dagens Nyheterin toimitalosta. Osa kuvista on ensi kertaa esillä nyt  Lemin näyttelyssä.
Kymmenen vuotta sitten Lemillä nähtiin Mikko Pekarin näyttely jatkosodan värivalokuvista. Yhdessä kuvatoimittajan ja sota- ja ilmailuhistorian harrastajan Kalevi Keskisen kanssa siitä syntyi kirja.
– Silloin luultiin, että siinä ovat melkein kaikki sodan värikuvat, mutta ei niin ollutkaan, joutuvat miehet nyt toteamaan. Ruotsalaisilta löytyi kuvia, ja paljon Suomen sotakuvia on arkistoissa Saksassa ja Ranskassa. Niitä Kalevi Keskinen on taas syksyllä lähdössä etsimään.
Keskinen on  julkaissut noin 50 kirjaa ja niissä noin 8 000 valokuvaa vuodesta 1970 lähtien. Kirjoja on myyty arviolta 200 000 kappaletta Suomessa, ja sen lisäksi Englannissa ja Yhdysvalloissa.
-Aluksi kirjoitin itse, mutta Sodan värit vuonna 2000 kirjoitti Mikko, kertoo hän yhteistyön alkamisesta.
Kirjojen ohella Keskinen on tehnyt elokuvia, mm. haastatellut sota-ajan lentäjiä niin Suomessa kuin Japanissa. Suomen puolustusministeriön historiasta kertovaan elokuvaan hän on tehnyt jo useamman lopun, sillä sitä päivitetään ministerin vaihtuessa. Suomen laivaston historian hän teki elokuvaksi kymmenen vuotta sitten, ja nyt on senkin uusimisen aika.
Talvisodan värit -näyttely on esillä Lemin Vanhassa Kirjakaupassa eli Taikalyhdyssä ainakin kesäkuun ajan.

Mikko Pekari (vas.), Kalevi Keskinen, vanhan kirjakaupan kirjat ja ruotsalaiskuvat Savonlinnasta.

1 kommentti artikkeliin “Savonlinnaa pommitetaan nyt Lemin Taikalyhdyssä”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *