Siirry suoraan sisältöön

Kivijärvi teki ennätyksen

Erittäin runsas leväkukinto havaittiin tänä kesänä ensimmäistä kertaa Lemin Kivijärvellä, tiedotti Suomen ympäristökeskus torstaina. Lemillä tehtiin siten valtakunnallinen ennätys, kun yli kahdensadan tarkkailujärven ensimmäinen ja vakavin sinilevähavainto löytyi Kivijärvestä.Uutinen ei ole mukavaa luettavaa, ja pahat pelot nousevat pintaan, kun muistaa, kuinka paha järven tilanne viime kesänä oli. Pahin miesmuistiin, sanoivat monet, pahempi kuin vuosina ennen suurta Kivijärvi-hanketta, jolloin kuntien, valtion ja maanomistajien yhteisponnistuksin tukittiin ravinnevuotoja valuma-alueen pelloilta, ja saatiinkin tulosta aikaiseksi.

Kun pelto-ojat on kalkkisuodatettu, uuden ravinnesykäyksen lähteeksi on epäilty metsäojituksia, joita valtion omat viranomaiset ovat tehneet mm. Savitaipaleella. Jos näin on, ei hölmöläisemmäksi voi homma mennä, kun verorahoja käytetään vuorovedoin järven puhdistamiseen ja likaamiseen.

”Kirkas Kivijäri” oli etelän miehen mielikuva Lemin ja Luumäen helmestä, minkä eukkomamma kuuli viikonloppuna. Mamma muistelee Lemin omassakin matkailumainonnassa aikoinaan käytetyn iskulausetta kirkasvetisistä järvistä, mikä sinänsä on ollut hassu puhtaankin veden aikaan ruskeavetisillä järvillä. Alkusointu on toki kaunis, ja niin soisi olevan järvenkin. Varsinkin, kun kahden viikon päästä sillä laivat huutelevat ja höyrylaivaromantiikkaa juhlitaan Jalkosalmessa.

Millaiset levälautat silloin kelluvat laivojen välissä, sitä ei uskalla oikein ajatellakaan, kun helteiden luvataan yhä jatkuvan.

1 kommentti artikkeliin “Kivijärvi teki ennätyksen”

  1. markku peutere

    Ympäristökeskuksen virallisen levässeurannan tiedote oli seuraavanlainen:

    30.6.2010 Ylä-Kivijärvi, Sarkalahdenselkä, Lemi: Levää raitoina rannan tuntumassa. Levämäärä: melko runsaasti. Ei näytettä.

    Eräs lemiläinen luontoaktiivi soitti ja piti ilmeisesti valtakunnallisista uutislähteistä kopioitua rubrikointia yliampuvana. Uutinen aiheutti joissain mökkiläisissä lievää hätääntymistä, voiko järvessä uida. Esim Kuulksenesta tai muista tunnetuista kohteista ei tuolloin levää kuulemma kuitenkaan havaittu, ainakaan uutisoitavaksi asti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *